Ik wil graag ‘iets’ worden, misschien dan maar pescotariër?

door

Veel mensen willen graag een steentje bijdragen voor een duurzamere wereld. Waar de één kiest om over te stappen op groene energie, kiezen anderen er weer voor om de voeding aan te passen. Dat kan bijvoorbeeld door te kiezen om een vegetarisch dieet te gaan volgen. En hier heb je er tegenwoordig erg veel van. Je kent waarschijnlijk de bekende vegetariër en de flexitariër. Maar dit zijn zeker niet de enige. Zo heb je ook de pescotariër. Wat dit precies is? Dat gaan we je precies uitleggen. 

Een pesco-wattes?

Een pescotariër, één van de verschillende soorten diëten die je kunt aanpassen om voor jouw gevoel een stapje te zetten richting een betere wereld. Vaak gaat dit gepaard met een bepaalde levenswijze, waar zeker wel wat aanpassingen voor nodig zijn. Gelukkig sta je zelf achter je beslissing, dus met een beetje creativiteit kom je een heel eind. Wie weet is een pescotarische levensstijl wel wat voor jou?

Pescotariër, vismaaltijd
Photo by Visual Stories || Micheile on Unsplash

Wat ben ik als ik een pescotariër ben?

Misschien heb je door de foto’s al een beetje door wat je wel eet als je een pescotariër bent. Wanneer je ervoor kiest om geen zoogdieren en gevogelte te eten, maar wel vis en andere zeedieren, eieren en zuivelproducten dan ben je een pescotariër. Dit woord is afgeleid van het Latijnse woord pisces, wat vis betekent. In de volksmond wordt deze manier van leven ook wel vegetarisch eten mét vis genoemd. Mocht je dus bijvoorbeeld vis echt heel lekker vinden, dan kan je ervoor kiezen om pescotariër te worden. En voor de duidelijkheid, dit mag je dus wel en niet eten:

Wel:

  • Vis;
  • Zuivelproducten;
  • Fruit;
  • Schaaldieren;
  • Eieren.

Niet:

  • Zoogdieren zoals rund en varken;
  • Gevogelte zoals kip en eend.

Keukens waar je als pescotariër goed je ‘ei’ in kwijt kunt, is de Mediterrane keuken. Hier wordt namelijk veel gebruik gemaakt van vis en schaaldieren en veel minder van zoogdieren en gevogelte. 

Zijn er ook andere opties?

Mocht een pescotariër nou niet helemaal iets voor jou zijn, zijn er natuurlijk ook andere mogelijkheden. Je kan vegetarisch worden, dus de vis wel weg te laten. Liever nog wel een keertje vis of vlees eten? Dan kan je gaan voor een flexitariër, wat inhoudt dat je gaat minderen met vlees en vis. Als je het helemaal over een andere boeg wilt gooien, kan je er ook voor kiezen om veganistisch worden. Wil je hier tips bij? Klik hier om van ons wat leuke (en zeker lekkere) veganistische recepten te krijgen!

Sushibowl met vis
Photo by Big Dodzy on Unsplash

Duurzaam levenGezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.