Het leven op een platte aarde | Woensdag weetjes

door

Heb je het je ooit afgevraagd hoe het leven eruit zou zien op een platte aarde? Nou, wij stiekem wel. Vele jaren geleden is in ieder geval al bewezen dat wij niet op zo’n aarde leven. Maar stel het zou wel zo zijn geweest, hoe zou het leven er dan uitzien? Zijn de seizoenen hetzelfde, hebben we dag of nacht en draaien we ook hetzelfde rondje? Of worden we als een soort frisbee door het heelal heen geschoten. Genoeg vragen die we misschien wel kunnen gaan beantwoorden.

Een platte aarde, kan jij het je voorstellen?

En, heb je al een verbeelding hoe dat eruit zou gaan zien? We kunnen in ieder geval al wel iets verklappen: we mogen blij zijn dat onze aarde rond is, anders werd het ons nog knap lastig gemaakt. Benieuwd geworden hoe ons leven eruit zou zien? Wij wel!

Platte deel van de aarde
Photo by NASA on Unsplash

Perfect voor dag- of nachtmensen 

Als we inderdaad op een platte aarde zouden leven, dan zou dit nogal impact hebben op ons dag- en nachtleven. De vraag is dan namelijk of er überhaupt wel een dag en nacht is. Want stel we nemen de platte aarde als een munt. Een munt die om de zon heen draait. Dan zou het ritme heel erg lijken op het ritme wat we nu kennen. Maar als deze platte aarde rechtop staat en dan om de zon heen draait, dan wordt dit ritme helemaal omgegooid. Het zou dan namelijk betekenen dat het aan de ene kant van de wereld altijd dag is en aan de andere kant altijd nacht. Pfoe, dat zou een pittige worden.

En wat gebeurt er met onze seizoenen?

Of beter gezegd, wat gebeurt er met het woord seizoen? Want ook dit is helemaal afhankelijk van hoe die aarde zou draaien. Als we kijken naar het voorbeeld van de munt, dan zou dat betekenen dat ook daar de seizoenen veranderen. In dat geval kennen we dus wel zeker de vier seizoenen. Maar als we kijken naar deze aarde die rechtop staat, dan is het een heel ander verhaal. Het ene deel van de aarde zou altijd zon ervaren, volledig zomer dus. Aan de andere kant zou het eeuwig winter blijven. Moet je wel van wintersporten houden.

Het ideale plaatje bij een platte aarde

Tja, wat zou het ideale plaatje zijn? In het geval van de munt, hoeven we niet veel te veranderen. De seizoenen blijven hetzelfde en we kunnen mooi genieten van ons dag- en nachtritme. In het geval van de frisbee, moeten we keuzes maken. Wil je altijd kou en nacht of ga je liever voor dag en zon? Mocht je nu moeten kiezen, waar zou jij dan voor kiezen?

Photo by NASA on Unsplash

Meer toffe dingen weten? Heb je je bijvoorbeeld wel eens afgevraagd waarom de lucht blauw is? Je leest het hier.

InspiratieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.