Credits: Lydok09 - Bigstock

Ploggen, sporten en zwerfafval opruimen in één

door


Wanneer je buiten loopt zie je het overal. Hier een blikje frisdrank in de berm, daar een lege verpakking op de stoep. Zwerfafval, het is helaas nog steeds een groot probleem. We hebben het eerder al over een river sup clean up gehad, waarbij je tijdens het suppen, in het water, afval opruimt. Vandaag introduceren we ploggen. ‘Huh ploggen, wat is dat dan weer?’ horen we je al denken. Dat gaan we je vandaag uitleggen. We vertellen je alvast dat ploggen een combinatie van joggen en afval opruimen is en dat het jouw hardloopsessie nog een heel stuk leuker en duurzamer gaat maken.

afval 2
Credits: HalfPoint – Bigstock

Wat is ploggen?

Laten we beginnen bij het begin, wat betekent het woord ploggen. Ploggen is een combinatie van het Zweedse woord plocka upp en joggen. Plocka upp, vertaald letterlijk naar raap op, oftewel oprapen. In 2016 heeft deze nieuwe manier van sporten en het schoonmaken van de omgeving zijn start gemaakt in Zweden en al snel verspreidde de trend zich over landen zoals Engeland, Nederland en België. Het doel is dus, om tijdens een hardloopsessie, onderweg al het afval op te ruimen dat je tegenkomt. Hierdoor moet je dus regelmatig stoppen tijdens het lopen, wat de hardloopsessie een goede intervaltraining maakt. Het regelmatig bukken om afval op te ruimen kun je vergelijken met het maken van een squat beweging, waardoor je je workout meteen nog intensiever maakt. Een win-win situatie dus.

Ploggen 3
Credits: David Pereiras – Bigstock

Plandelen en Plietsen

Ben je minder van het hardlopen, waar wil je je wel graag je steentje bijdragen om de buurt schoon te houden? Probeer dan plandelen, ofwel trashwalking, (wandelen en afval opruimen) of plietsen (fietsen en afval opruimen) eens uit. Dat fietsen kun je doen op een wielrenfiets, mountainbike, gewone fiets of een elektrische fiets. Het steeds remmen en weer doorstarten is een goede intervaltraining. Je gaat tijdens het plietsen natuurlijk wel wat harder dan bij ploggen, waardoor je waarschijnlijk wel wat meer afval over het hoofd ziet. Maar iedere bijdrage van zwerfafval opruimen is er eentje.

Tips voor het ploggen

Er zijn een aantal dingen belangrijk tijdens het ploggen. Ten eerste moet je een manier vinden om het afval met je mee te dragen en ten tweede kun je nadenken over hoe je het afval wilt oprapen. Om het afval mee te nemen, is het het makkelijkste om een paar afvalzakken mee te nemen. Ja, een paar afvalzakken. Niet één, want geloof ons, de zakken zitten sneller vol dan je waarschijnlijk verwacht. Bij het plietsen is het handiger om een lege rugzak mee te nemen, zodat je je handen vrij hebt om te remmen als dat nodig is.

Ten tweede wil je kijken hoe je het afval gaat oprapen. Je kunt dit met de hand doen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit met een afvalgrijper te doen. Eén ding wat hoe dan ook belangrijk is tijdens het ploggen, is om veilig afval te rapen. Draag beschermende handschoenen en kies er bijvoorbeeld voor om dat lege zakje chips naast die hele drukke weg te laten liggen, veiligheid staat nog steeds voorop.

Samen is alles leuker

Ben je enthousiast en ben je van plan om meteen op pad te gaan om te gaan ploggen? Dat vinden we geweldig. Heb je nog iets meer overtuiging nodig en vind je het lastig om meteen alleen op pad te gaan, dan raden we je aan om je hardloopbuddy of een paar vrienden eens op de schouder te tikken. Kijk daarnaast ook eens op Facebook of op het internet bij de ploggroepen of plogevenementen die worden georganiseerd. Een organisatie die regelmatig plogging of trashwalks organiseert (wandelen en afval opruimen) is TrashWalking. Hier vind je een kaart waar je gemakkelijk kunt zien waar bij jou in de buurt deze evenementen worden georganiseerd.

Duurzaam levenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.