Portugal biedt je dé mooiste natuur voor jouw wandel- of fietsvakantie

door

Als we aan Portugal denken, dan denken we vaak aan de zonnige stranden, het lekkere eten en de gastvrije bevolking. Wist je dat Portugal ook prachtige natuur te bieden heeft? Portugal is ongeveer twee keer zo groot als Nederland en heeft maar tien miljoen inwoners. Reken maar uit hoeveel natuur er dan overblijft, héél véél. Daarom is Portugal dé perfecte plek voor een wandel- of fietsvakantie. Er is enorm veel te ontdekken in dit mooie land. Wij geven je een kijkje in de mooiste plekjes voor de beste wandel- en fietsroutes.

Wandelen en fietsen in Portugal

Ben je van plan om een wandel- of fietsvakantie te plannen in Portugal, dan hebben we een aantal tips voor je. Het is enorm belangrijk om je goed voor te bereiden, dat weten we allemaal. Wat we soms niet weten, is waar we moeten beginnen met de voorbereiding voor deze vakanties. Om het makkelijk te maken hebben we hier een lijst met items waar je aan kunt denken ter voorbereiding op je wandelvakantie. In de lijst geven we je bijvoorbeeld aan om je routes vooraf te plannen. Visit Portugal heeft een hele verzameling met verschillende wandel- en fietsroutes die dit weer net een stuk makkelijker maken. Dat scheelt je een hele hoop uitzoekwerk. Wij zetten alvast een paar routes op een rij.

Credits: Visit Portugal

Rondje natuur en cultuur in Portugal

Waarom natuur of cultuur kiezen als het ook beide kan? Langs de kust van Portugal zijn verschillende routes te vinden die je door pittoreske kustdorpjes, historische stadjes en dwars door de natuur van het binnenland van Noord-Portugal leiden. Eén van deze routes is de Rota Carmelita. Een 100 kilometer lange route die je van Coimbra naar het bedevaartsoord Fatíma voert. Deze route met een religieus tintje is te bewandelen of te fietsen, de keuze is aan jou. Je bent in ieder geval verzekerd van een prachtige omgeving wanneer je langs het kustgebied van Alentejo en de vissersdorpjes langs de Rota Vicentina beweegt. Een andere bijzondere en prachtige wandelroute is de bedevaartsroute naar Santiago de Compostela. Slingerend langs de kust en historische stadjes, kun je in de huid kruipen van de pelgrims die deze tocht vroeger ook hebben gelopen.

visit portugal by night
Credits: Visit Portugal

Groen, groener, groenst in de natuur van de eilanden van Portugal

In de eilandengroep de Azoren word je verrast met een ontzettend mooi en groen landschap. Naast dat je er kunt genieten van de prachtige uitzichten, zijn er genoeg opties om te hiken. Neem bijvoorbeeld de Malha Grande. Deze wat kortere wandelroute, 14 kilometer lang, brengt je door de beschermde natuur in het noorden van Ilha Terceira. Tijdens deze tocht beweeg je je langs oude bossen, wijngaarden en vulkanen met uitzichtpunten zoals Rocha do Chambre. Op het populaire eiland Madeira heb je ook verschillende mogelijkheden voor prachtige wandelingen. Zo kom je tijdens tochten op Madeira torenhoge groene kliffen, weidse zeezichten, en laurierbossen tegen. De eilanden van Portugal hebben een natuur waar je ‘U’ tegen zegt en mogen dus absoluut niet op jouw bucketlist ontbreken. Het is ook een perfecte plek voor de wandelaars die op zoek zijn naar rust, want tot rust komen gaat je zeker lukken, wanneer je door de wilde bossen loopt met het geluid van het stromende water langs het pad en het ritselen van de bladeren van de bomen.

Azoren Visit Portugal
Credits: Visit Portugal

Kies je voor de zee of voor de bergen?

Toen we zeiden dat Portugal een divers landschap aan natuur te bieden heeft meenden we het echt. Naast bosrijke en groene gebieden heeft Portugal ook een prachtige kustlijn en mooie berggebieden te bieden. Maar voor welke optie kies je dan tijdens je vakantie? Wil je graag genieten van de kustlijn dan kun je bijvoorbeeld over De Paiva Walkways lopen, dit is een 8 kilometer lang houten wandelpad die je langs de rotswanden van Paiva leidt. Je kunt hier zelfs over de voorheen langste voetgangershangbrug ter wereld lopen, de Ponte 516. Heb je nu altijd al flamingo’s in het echt willen zien? Dán is de wandelroute langs de zuidoever van de Taag in het natuurgebied Reserva Natural do Estuário do Tejo iets voor je. Ga hier dan heen in het najaar, dan heb je grootste kans om groepen flamingo’s te spotten in dit gebied.

Ben je toch een grotere fan van de natuur in de bergen dan hebben we ook in deze gebieden van Portugal een paar goede aanraders. Eén van de regio’s waar je als mountainhiker of mountainbiker goed zit is de regio Centro de Portugal. Hier vind je namelijk de hoogste bergtoppen van Portugal. Naast wandelen, is dit gebied perfect om te mountainbiken door de uitdagende routes. Twee van deze routes zijn de Unhais da Serra-Torre en de Rota do Javali. De Rota do Javali heeft een indrukwekkende waterval waar je tijdens je tocht van kunt genieten.

Maar voor welke omgeving in Portugal je ook kiest, je kunt gegarandeerd genieten van prachtige natuur.

kust visit Portugal
Credits: Visit Portugal

BikingEuropaHikingPortugalTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.