Reistrend 2018: Purpose travel

door

Een van de trends die we steeds meer zien opkomen is purpose travel. Reizen met een doel. Niet zomaar een doel. Het doel om een steentje bij te dragen aan je bestemming. Niet alleen maar het opnemen van al het mooist dat de wereld biedt, maar actief zorgen dat die wereld nog mooier wordt, terwijl je ervan geniet. Purpose travellers bieden kracht, kennis en inspiratie als hulpmiddel voor de lokale bevolking.

Een generatie van wereldverbeteraars

De opkomst van purpose travel is niet gek. Kijk bijvoorbeeld maar naar hoe generaties zich ontwikkelen. Dan is deze ontwikkeling zelfs heel logisch. Gen Z komt nu ongeveer van school en is klaar om de wijde wereld in te trekken. Net als hun voorgaande generatie, de ‘Millennials’, is Gen Z opgegroeid in een wereld van oneindige mogelijkheden en zien ze het beleven van ervaringen als belangrijker dan het hebben van spullen. Maar waar de Millennial een tikje naïef en egoïstisch is, is Gen Z een generatie van wereldverbeteraars. Goed doen voor zichzelf én voor anderen. In de VS doet zelfs één op de vier jongeren tegenwoordig aan vrijwilligerswerk. Hoe dat zit en waar deze mentaliteitsverandering vandaan komt, kun je lezen op Marketingfacts. Diederick Ubels schreef daar een interessant artikel over het verschil tussen deze twee generaties.

Wie goed doet, goed ontmoet

Global changes zijn van invloed op ons allemaal. Sustainability is al jaren lang een belangrijke trend. Ook steeds meer reizigers zijn zich bewust van de impact die hun reizen en ervaringen hebben op onze planeet. Wil jij zelf ook je steentje bijdragen aan de wereld, maar weet je niet goed hoe? Je kunt allereerst een paar stappen zetten in het sustainable aspect. Kies er dit jaar bijvoorbeeld eens voor om de wereld dichtbij huis te ontdekken. In Nederland of eventueel de Ardennen kun je prachtige hikes maken. Of maak van je reis een grote hike door van huis tot bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk te lopen.

Word zelf een purpose traveller

Pak je toch het vliegtuig naar een verdere bestemming of wil je nog een stapje verder gaan door echt aan purpose travelling te doen, dan kun je kijken hoe je jouw kennis en expertise kunt inzetten om de local community te ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld een local guesthouse helpen om zichzelf online (beter) te profileren met mooi beeldmateriaal, het inrichten van social media en/of het bouwen van een eigen website. Is er geen internet beschikbaar of ben je zelf ook niet zo digitale savvy, dan kun je wellicht helpen met het onderhoud en schoonmaken van hikepaden en hun markeringen. Een organisatie die dit soort reizen aanbiedt is SNP. Met deze organisatie kun je bijvoorbeeld naar Griekenland om letterlijk je eigen weg te banen op de historische wandelpaden van het groene eiland Andros. Na het harde werken overdag kun je ’s avonds extra goed genieten van de culturele en culinaire tradities van de lokale bevolking.

Duurzaam levenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.