Puur, duurzaam en samen | Dit zijn de reistrends van 2020

door

Volgens het CBS gaan wij Nederlanders gemiddeld 2,4 keer per jaar op reis. In totaal gaat het om ongeveer 19 dagen per jaar. We besteden met z’n allen steeds meer geld aan onze vakanties, maar zijn ons ook steeds meer bewust van de impact die reizen heeft op de wereld, ons leven en dat van anderen. Vooral die bewustwording zien we terug in de reistrends 2020. Nederlanders letten steeds meer op de manier waarop ze reizen, ze trekken steeds meer de natuur in, maken er een trip voor de hele familie van en gaan op zoek naar contact met de lokale bevolking.

Reistrends 2020

De reistrends 2020 zijn samengesteld door Riksja Travel en gebaseerd op hun eigen onderzoek. Dat onderzoek is gedaan onder 22.000 reizigers. Al deze reizigers zijn in 2019 op reis gegaan met de reisorganisatie. Het resultaat zijn 4 duidelijke reistrends voor 2020:

Go green or go home

Het wordt steeds duidelijker dat vliegen consequenties heeft voor het milieu. Daarom kiezen steeds meer Nederlanders voor duurzamere opties. Denk aan reizen met de auto, of beter nog: met het openbaar vervoer. Ook als je wel met het vliegtuig reist, zijn er mogelijkheden om dit op een meer verantwoorde wijze te doen. Zorg bijvoorbeeld dat je een reis per jaar maakt, in plaats van meerdere kleine tripjes. Ook kun je beter een rechtstreekse vlucht boeken, je CO2-uitstoot compenseren en een bijdrage leveren aan een betere wereld voor de lokale bevolking. Ga je in 2020 op reis, sta dan dus eens goed stil bij het effect op de wereld en wat jij eraan kunt doen om dit effect zoveel mogelijk te beperken of te compenseren.

Puur natuur

Ons dagelijks leven speelt zich veelal af binnen de vier muren van ons werk en de hectiek die daarbij komt kijken. Gaan we op vakantie, dan willen we tot rust komen. Genieten van de stilte en de puurheid die in andere delen van de wereld nog te vinden is. Daarom trekken wij Nederlanders massaal de natuur in. Denk aan een meerdaagse trekking in de Alpen, een into the wild ervaring in Canada en slapen in de woestijn van Jordanië. Het liefste voelen we ons tijdens deze tripjes alleen op de wereld. Dat betekent dat we toeristische trekpleisters steeds meer vermijden en op zoek gaan naar de hidden gem pareltjes op onze bestemming.

Reistrends 2020

Samen voor een betere wereld

Die hidden gems waar we het net over hadden, vind je niet bij de grote hotelketens. Daarvoor moet je je onder de locals begeven. Zij kennen het omgeving het beste en kunnen je precies vertellen waar je zijn moet. Dat contact met de locals komt tot stand als je interesse toont in hun leven en hen helpt om dat leven nog een beetje mooier en beter te maken. Denk aan het opruimen van plastic afval in de bermen, het kopen van zelfgemaakte producten en overnachtingen bij een gezin in huis. Zo ontstaat een win-win situatie. Eentje waarbij jij een authentieke beleving ondergaat en tegelijkertijd eentje waarbij de lokale bevolking een graantje meepikt van jouw bezoek. Bonus: het in contact komen met nieuwe culturen, zorgt ook nog eens voor een grotere empathie en waardering voor anderen en hun cultuur. We like!

De multi-generatie reis

De 50+ generatie van tegenwoordig heeft steeds meer geld te besteden. Ze hebben hun leven lang hard gewerkt om zichzelf en de kinderen een goede toekomst te geven. Dat harde werken is er nog steeds, maar maakt meer en meer plaats voor genieten. De wereld zien. Met partner én met de rest van het gezin. Want als het kan, dan is dat wel zo gezellig?! Zelfs opa en oma mogen mee op reis, mits ze dat nog kunnen. Zo gaan drie tot vier generaties samen op vakantie. Dat vraagt om bestemmingen die aansluiten bij de wensen van alle generaties. Zuid-Afrika, Thailand en Amerika zijn daarvoor geliefde locaties. Dit omdat ze een combi bieden van natuur, cultuur, activiteit, zon en strand. Met wie ga jij dit jaar op reis?!

Vakantiebestemmingen van 2020

Helemaal geïnspireerd door deze trends, maar weet je nog steeds niet welk land jouw ideale bestemming is? Check de vakantiebestemmingen van 2020 voor meer inspiratie.

Duurzaam levenNieuwsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel