Geen slalom te gek met deze (Nederlandse) Turner SL RD ski’s

door


Nederland is natuurlijk zo plat als een dubbeltje. Wellicht dus niet de beste locatie om wintersportartikelen te ontwikkelen. Maar wist je dat er toch een heus Nederlandse skimerk bestaat? Tijdens het kick-off event van Turner Dutch Skitechnology in Sölden, kreeg ik als ki trainer van Snow Camps Europe de kans om een van de nieuwste Turner modellen te testen. Een mogelijkheid die ik natuurlijk niet aan mijn neus voorbij liet gaan. Onder verschillende omstandigheden nam ik deze de Turner SL RD ski’s mee de piste op, want ik moest deze latten natuurlijk goed testen. Ik deel graag mijn ervaringen met je.

Turner SL RD ski's

Turner SL RD ski’s

Om gelijk van start te gaan, deze Turner ski heeft een aantal sterke kenmerken. Het is geen simpele, lichtgewicht ski, maar een ski met de kenmerken van een echte slalom ski. Aangezien de ski FIS geregistreerd is, mag je dat natuurlijk ook verwachten. In de tabel op de website van Turner vind je de specificaties van de Turner SL RD.

FIS slalom ski’s

De Turner SL RD is een ski voor gevorderden met bijbehorende kenmerken. Met enkel 67cm onder de voet heeft het kenmerken van een echte FIS race ski, maar dan met de luxe van een wat bredere tip. Dit geeft in praktijk meer controle aan de ski en maakt het sturen makkelijker. De combinatie van de twee titanium platen, de antivibratie laag en het glasvezel beloven een stabiele en stijve ski. Ook wordt de ski standaard geleverd met een tuning van 87°, en deze kenmerken geven de ski een sterke positie in het veld van de (FIS) slalom ski’s.

Turner SL RD

Piste

Natuurlijk leer je een ski pas kennen als je hem in de praktijk, op de piste, uitprobeert. En het is op de piste waar deze ski het beste tot zijn recht komt. Mensen die denken dat een kortere ski misschien ook meer geschikt is voor gevarieerd terrein, komt met de Turner SL RD bedrogen uit. Dit is een echte ski voor op de piste! Natuurlijk kan je met harder werken ook in de poedersneeuw skiën, maar de ski presteert duidelijk het beste op een, liefst goed geprepareerde, harde piste.

Het eerste gevoel met de Turner SL RD is zeer aangenaam. Hij geeft geen overdreven agressief of instabiel gevoel. De reactie van de ski is direct; bij het verplaatsen van gewicht om een bocht aan te snijden reageert de ski snel en zonder onrustig aan te voelen. Door de bredere tip is het aanzetten van de bochten ook niet zo zwaar als met andere FIS slalom skis, een fijn pluspunt!

Snelheid

Naarmate je meer snelheid toevoegt, komt de ski ook beter tot zijn recht. Op dat moment komt de stabiliteitsconstructie, welke schuil gaat binnen in de ski, op de voorgrond. Gecarvde bochten op hoge snelheid voelen stabiel en gecontroleerd aan. De wissel van kant op kant gaat efficient en vlekkeloos, vanwege de beperkte breedte onder de voet en het directe reageren van de ski. Maar zeker het maken van korte bochten op snelheid, gaat zonder haperingen en voelt erg goed aan. Iets wat je van een FIS georienteerde slalom ski natuurlijk verwachten mag.

Met een kortere ski is het uiteindelijk altijd de vraag hoe ze reageren als je met hogere snelheid rechtdoor gaat. Gaan ze vibreren? Worden ze instabiel? Niets van dit alles bij de Turner SL RD ski’s. Ook als de ski compleet vlakgesteld wordt bij hogere snelheid, behouden de skis hun rustige karakter en stabiliteit. Een piste uitloop met snelheid meepakken, of een keer een stuk straight linen, is geen enkel probleem. Snelheid is deze ski op het lijf geschreven.

Turner SL RD ski's

Conclusie

Uiteindelijk mocht ik een conclusie trekken. Mijn buikgevoel: een fijne ski! Persoonlijk houd ik van directe ski’s, zonder teveel fratsen. Een goede, directe reactie op mijn bewegingen en gewichtsverplaatsing, zonder te vergevingsgezind te zijn. En dat krijg je bij de Turner SL RD ski’s. Wel heb ik gevoeld dat bij lagere snelheden, of als de piste heuvelachtig wordt, de fysieke inspanning om de ski in goede banen te leiden duidelijk toeneemt. Dit is natuurlijk een bijwerking van de stijfheid van de ski en de stabiliteitsconstructie. Maar dit mag de pret van het skiën van deze ski zeker niet drukken!

Kenmerk Score Turner SL RD
Fysieke moeite 7.5 / 10
Stabiliteit bij snelheid 8.0 / 10
Kantengrip 8.5 / 10
Korte bochten 9.0 / 10
Lange bochten 7.0 / 10
Eindscore 40.0 / 50

Tabel 2: Conclusie ski review score

Mijn eindconclusie: een ski met een volwassen persoonlijkheid, en specificaties die volledig passen bij het doel waarvoor de ski geproduceerd wordt: korte (slalom) bochten op een geprepareerde piste. Een uitstapje naar lange bochten, sportief skiën en rechtdoor zijn geen enkel probleem, maar het hart van deze ski ligt duidelijk bij het slalom geörienteerde skiën.

Prijs-kwaliteit verhouding

De startprijs van deze ski gaat vanaf 675,- euro, en daarmee zijn het ook nog eens betaalbare slalom skis van een zeer goede kwaliteit. Voor mij speelt het design van de toplaag nooit een grote rol bij het kiezen van een ski, maar er mag best gezegd worden dat ook hier de ski goed scoort. De combinatie van rood, met witte en blauwe details, geeft de ski een serieus voorkomen. Al met al een zeer positieve eerste ervaring met het merk Turner Dutch Skitechnology en hun Turner SL RD ski’s!

AccessoiresReviewsTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.