Foto Friday: Interview met landschapsfotograaf Ronald Jansen

door


De eerste vrijdag van de maand, kan maar een ding betekenen. Een nieuwe foto friday. Deze keer staat Ronald Jansen in de spotlights. We leerden hem kennen op een prachtige winterreis naar het Oostenrijkse Ost-Tirol. Daar maakte hij de tofste foto’s van ons en van de reis. Ronald inspireert ons als landschapsfotograaf om naar de mooiste plekken te gaan. We kunnen niet wachten om Trentino te bezoeken.

Ronald Jansen, stel jezelf even voor. Wie ben je, waar kunnen we je volgen?

Ronald Jansen, 51 jaar, getrouwd met Christl en vader van Isa. Geboren en getogen in Delft en sinds 2002 woonachtig in Enschede. Voor de liefde verhuisd. Een ‘move’ die mij ook dichter bij de natuur heeft gebracht. Ik ben op verschillende social media en fotografie platforms te volgen (Tumblr, Viewbug, Behance en Facebook), maar op Instagram breng ik de meeste tijd door. Daarnaast heb ik mijn eigen website, genaamd Canpaza.

Hoe ziet jouw werkweek er ongeveer uit?

Fotografie is nog steeds iets dat ik semi-professional doe, daarnaast heb ik een fulltime baan in sales bij Ricoh. In 2017 werd ik door meerdere toeristische organisaties benaderd om social media projecten voor hen te doen, sinds die tijd heb ik een flexibele regeling met mijn werkgever, om dit ook te kunnen doen. Dat betekent dat iedere werkweek er voor mij anders uitziet. Soms ben ik naast het weekend, een extra dag of twee dagen aan het fotograferen. Op andere momenten heb ik geen of nauwelijks tijd voor fotografie, door projecten voor mijn werkgever. Voor mezelf heb ik een prima balans gevonden tussen werk en fotografie. Dat stelt me in gelegenheid om alleen die projecten te doen welke ik leuk vind.

Wanneer is je liefde voor fotografie begonnen?

Zo’n 6 jaar geleden was ik op zoek naar een hobby, iets om de dagelijkse werkdruk te ontvluchten en tegelijkertijd ook wat meer in beweging te komen. In het wandelen met mijn gezin in het Twentse landschap vond ik wel de beweging, maar ik zocht ook iets om meer met mijn eigen creativiteit te doen. Mijn vrouw maakte op dat moment al foto’s voor haar Instagram account en zei dat dat wellicht ook wel iets voor mij was. Een paar dagen later heb ik een Instagram account aangemaakt en ben ik begonnen met fotograferen via mijn mobiele telefoon. Dat stelde nog niet zoveel voor, maar het posten op Instagram en de directe feedback zoals likes/comments begonnen al snel verslavend te werken. Dit zorgde er ook voor dat ik mezelf continu wilde verbeteren en in 2014 kocht ik dan ook mijn eerste spiegelreflex camera.

Wanneer besloot je dat je zelf fotograaf wilde worden?

In 2017 werd ik ineens veel benaderd door toeristische organisaties en heb ik ook de keuze gemaakt om mijn werk/hobby anders in te delen. Vanaf dat moment ben ik ook een bedrijfje gestart waar ik mijn fotografie werkzaamheden in heb ondergebracht. Vanzelfsprekend zou ik in de toekomst fulltime met mijn fotografie bezig willen zijn, als daar een stabiele financiële basis in is te bereiken.

Wat zijn kenmerkende elementen van jouw foto’s?

Fotografie is voor mij voornamelijk met licht bezig zijn. Ik probeer altijd in mijn foto’s een bepaalde sfeer te creëren en de mensen in mijn foto’s te trekken. Dat doe ik voornamelijk door op bepaalde tijdstippen, zoals zonsopkomst en -ondergang, op pad te gaan en onder bepaalde weersomstandigheden. Ook in de nabewerking van al mijn foto’s probeer ik deze sfeer te benadrukken en het licht te sturen.

Wat zoek je in een foto?

Outdoor- en landschapsfotografie hebben mijn voorkeur. Ik vind het heerlijk om er in de natuur alleen op uit te trekken en verschillende landschappen vast te leggen. Vooral vroeg in de ochtend voor zonsopgang, wanneer de natuur ontwaakt, is voor mij het moment om met de rugzak op de schouders op pad te gaan. Het licht en de kleuren zijn voor mijn gevoel dan op zijn mooist én je hebt kans wat lokaal wild tegen het lijf te lopen.

Wat is je favoriete foto?

Terugkijkend naar de verschillende projecten welke ik heb gedaan, heb ik ook verschillende favoriete foto’s. Foto’s die een verhaal vertellen en mij weer terugbrengen naar dat moment. Om er toch één te benoemen, dan is onderstaande foto er wel een die voor mij speciaal is geworden. Iedere keer als ik deze foto zie, vertelt het niet alleen het verhaal van de liefde tussen mens en dier, maar brengt het mij ook terug naar deze ochtend. Een fantastische zonsopkomst in Montafon (Oostenrijk) en het persoonlijke verhaal van de persoon op deze foto.

Ronald Jansen Favoriete Foto

Wat was de meest bijzondere shoot die je ooit deed?

De meest bijzondere shoot die ik ooit deed was in Senja (Noorwegen). Mijn eerste poging om het Noorderlicht vast te leggen, in het midden van de nacht. De adrenaline van het moment en (toen nog) technische onbekwaamheid zorgden ervoor dat ik nauwelijks met goede foto’s terugkwam. Maar het zien van het Noorderlicht is een ervaring waar ik nog steeds met veel plezier aan terugdenk.

Welke andere fotografen inspireren je?

Tegenwoordig komt er zoveel goed en inspirerend materiaal op je af over verschillende social media platforms dat het lastig is om specifieke fotografen te benoemen. Maar het werk van Frans Lanting, Killian Schönberger, Dag Ole Nordhaug en Tobias Hägg kijk ik met veel plezier naar.

Wat is de mooiste plek waar je ooit foto’s maakte?

De afgelopen jaren heb ik een echte liefde voor de bergen gekregen. De Oostenrijkse Alpen en Italiaanse Dolomieten zijn gebieden waar ik altijd weer graag naartoe trek. De diversiteit in het landschap die daar te vinden is, maken het voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Dat het ook nog op een redelijke reisafstand ligt, is mooi meegenomen.

Waar zou je graag nog eens heen willen om foto’s te maken?

Ik hou echt van het ontdekken van nieuwe gebieden en daar zijn er voor mij nog zoveel van. Als ik er dan toch een paar moet noemen dan spreken Patagonia en Zuid-Georgië toch nog wel het meest tot de verbeelding. Die staan hoog op mijn bucketlist! Maar ook plekken dichter bij huis zoals Zuid-Bohemen in Tsjechië en het eiland Madeira wil ik graag nog eens fotograferen.

Met welk type camera fotografeer je?

Momenteel fotografeer ik met een full-frame spiegelreflexcamera van Canon, de 5D Mark III, met verschillende objectieven. Voor mijn type fotografie gebruik ik de 16-35mm f/4 L en 70-200mm f/2.8 L objectieven het meeste. Daarnaast gebruik ik nog een DJI Mavic Pro 2 drone sinds dit jaar. Fantastisch om daarmee andere perspectieven te ontdekken op nieuwe en eerder gefotografeerde gebieden.

Welke fotografie tip wil je anderen meegeven?

Voor mijn reizen probeer ik alles zoveel mogelijk voor te bereiden. Daarvoor gebruik ik verschillende apps zoals Google Earth, Google Maps, PhotoPills, MeteoEarth, etc. Dit om de omgeving te leren kennen, interessante andere fotoplekken te ontdekken en weersomstandigheden te kunnen bepalen. Echter kun je in outdoor- en landschapsfotografie niet alles controleren en dat moet je ook niet willen. Laat je ook leiden door het moment en geniet van alles om je heen, daar ontstaan soms de mooiste foto’s uit!

https://www.instagram.com/p/BsveoVplwdm/

FotografieReisverhalenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.