Zo maak je een epische rondreis door Zuid-Afrika

door

Een rondreis door Zuid-Afrika staat voor veel mensen op de bucketlist. Niet gek ook, want het is misschien wel een van de meest diverse landen ter wereld. Het klimaat is er goed, je hebt er wildlife, prachtige kusten, schitterende binnenlanden, heerlijke wijnen en ontzettend vriendelijke mensen. Dat klinkt toch als muziek in de oren? Vonden wij ook en daarom delen we de tofste hotspots met jou, zodat jij een epische rondreis door Zuid-Afrika kan maken. Deze plekken mogen dus zeker niet ontbreken in jouw rondreis door Zuid-Afrika.

Must visit plekken voor een rondreis door Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is groot, heel groot. En daarom is het lastig om een lijstje te maken met álle hotspots van het land. Want geef toe, dat is zelfs lastig voor Nederland, jouw provincie of misschien zelfs wel de stad waarin je woont. Daarom gaan we in dit artikel vooral in op de must visit plekken rondom Johannesburg en Kaapstad. De meeste reizigers vliegen op deze steden en beginnen of eindigen een rondreis door Zuid-Afrika juist hier.

Een rondreis door Zuid-Afrika begin of eindig je in Johannesburg

Met rechtstreekse KLM vluchten vanaf Schiphol naar Johannesburg en Kaapstad, ligt het redelijk voor de hand dat een rondreis door Zuid-Afrika hier begint of eindigt. Uiteraard zijn er tal van binnenlandse vluchten mogelijk, zodat je jouw rondreis door Zuid-Afrika voort kan zetten in een andere regio. Vlieg je liever vanaf Brussel, dan kan je met Air Belgium rechtstreeks naar Zuid-Afrika vliegen. Wij vlogen op Johannesburg, de grootste stad van Zuid-Afrika, en begonnen daar trip.

Johannesburg – Jo’burg – Jozi

Johannesburg was ooit het bruisende en economische hart van Zuid-Afrika. Toch gaan criminaliteit, townships en streetlife hier helaas nog steeds hand in hand. Het is een stad die vooral ’s avonds niet veilig is. Vervoer doe je dus voornamelijk met taxi’s. Maar als je in Jo’burg verblijft, zijn er natuurlijk tal van mooie en hippe plekken te bezoeken. Wijken zoals Rosebank en Maboneng zitten vol met prachtige initiatieven. Maar aan een rondreis door Zuid-Afrika mag het Apartheid Museum eigenlijk niet ontbreken. En voornamelijk de omgeving van Johannesburg is een absolute schat om te ontdekken.

Eten en verblijven in Johannesburg:

De highlights rondom Johannesburg

De omgeving van Johannesburg leent zich perfect voor een roadtrip door Zuid-Afrika. Er is op relatief kleine afstand zoveel te zien en beleven, dat je hier alleen al weken kan vertoeven. Dit zijn onze tips:

Cradle of Humankind – 30 km van Jo’burg

De cradle of wat? Grappig eigenlijk dat heel weinig mensen hebben gehoord van deze plek, terwijl het een zeer belangrijke plek voor de mensheid inneemt. Hier zijn de resten gevonden van de eerste mensen ooit. Fossielen van miljoenen jaren geleden tonen aan dat de mensheid er toen al was. Vandaar de naam Cradle of Humankind, ofwel de wieg van de mensheid. Een overnachting bij de Cradle is zeker aan te raden, want er is veel op deze bijna 500 km² de doen en bezoeken. Zo kan je bijvoorbeeld in de (sterkfontein) grotten, waar de fossielen van de mensheid zijn gevonden.

Safari bij Pilanesberg

Pilanesberg hoort absoluut op jouw lijstje als je een rondreis door Zuid-Afrika gaat maken. We zeggen niet dat je het Kruger National Park kan vergeten, maar als je een iets rustiger en zeker zo mooi gebied wil ontdekken, is Pilanesberg the place to be. Overnacht in de Ivory Tree Game Lodge, ga mee op de fantastische game drives en vink de Big Five snel van jouw bucketlist. Adembenemender wordt Zuid-Afrika waarschijnlijk niet. Helemaal niet als je ook een ballonvaart over het nationale park boekt en het wildlife van boven spot.

Andere nationale parken en Game Reserves

Naast Pilanesberg, zijn er tal van andere prachtige nationale parken en game reserves in de omgeving van Johannesburg te vinden. Als je toch de tijd neemt voor een mooie rondreis door Zuid-Afrika, dan moeten Madikwe Game Reserve en Welgevonden Game Reserve ook echt op het lijstje. Overnachten doe je bij voorkeur bij Madikwe Hills en Mhondoro Safari Lodge.

rondreis Zuid-Afrika nijlpaard

Hartbeespoort gondel

Je verwacht het misschien niet in Zuid-Afrika, maar er is een heuse gondel / stoeltjeslift naar de top van Hartebeespoort. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht – met geluk op Johannesburg – en kan je tal van activiteiten ondernemen. Maak een prachtige wandeling over de top of ga downhillend of paraglidend naar beneden.

Eten en overnachten in de regio van Johannesburg

Kaapstad – Cape Town – De Moederstad

Bij Kaapstad gaat bij veel mensen de verbeelding meteen voor zich spreken. Lekker weer, aan de oceaan en ingeklemd tussen de bergen, klinkt als een oase. En dat is het ook, want Kaapstad is zeker een van de plekken die je moet bezoeken bij een rondreis door Zuid-Afrika. Maar ook Kaapstad is een stad die niet overal veilig is. Lees je daarom goed in, ga mee met een gids en neem voornamelijk een taxi of Uber. Over het algemeen wordt de wijk Waterfront als veilig gezien en is daar vrijwel geen criminaliteit. Een hotel in Waterfront is daarom ook zeer aangenaam.

rondreis Zuid-Afrika Kaapstad

Epische outdoor activiteiten rondom Kaapstad

We noemden het net al even, maar Kaapstad is het walhalla voor de outdoorliefhebber. Als je op zoek bent naar een actieve vakantie, dan kan jouw rondreis door Zuid-Afrika zich grotendeels rondom Kaapstad afspelen. De zee lonkt voor watersportliefhebbers zoals duikers, snorkelaars en surfers. Liever op het vaste land, dan moet je de Tafelberg en Lion’s head beklimmen. Paragliden over Kaapstad, een excursie naar Robbeneiland, parachutespringen, een ballonvaart rondom de stad en een helicoptervlucht? Ook dat kan. Vrijwel niets is te gek in deze fantastische Zuid-Afrikaanse stad.

rondreis Zuid-Afrika kaapstad uitzicht

Highlights van Kaapstad

We schreven eerder al een artikel met de highlights van Kaapstad en kunnen deze uiteraard weer aanvullen met wat pareltjes. Een absolute must do is een tour met Kiff Kombi Tours. Je ontdekt de stad in een busje met de tofste street art. Uiteraard doe je Bo-Kaap en Woodstock aan, als kunstzinnige wijken. Afsluiten doe je met een heerlijke bierproeverij. Sla ook zeker het Mocaa museum voor moderne Afrikaanse kunst niet over. Epische uitzichten over de stad heb je vanaf Signal Hill. Zorg er vooral voor dat je daar met zonsopkomst of -ondergang bent. Gratis pinguïns kijken? Maak een ritje over de R44 – misschien wel de mooiste kustweg van Zuid-Afrika en een must voor jouw rondreis – en stap uit bij Betty’s Bay.

Eten en overnachten in de regio van Kaapstad

Wat is de beste tijd om naar Zuid-Afrika te gaan?

De seizoenen in Zuid-Afrika zijn precies het tegenovergestelde van die we in Nederland kennen. Daarom is een rondreis door Zuid-Afrika vooral goed te doen als het in Nederland tussen de herfst, winter en lente is. Vooral september en oktober zijn er erg goed te doen. Dan wordt het wat kouder in Nederland en juist warmer in Zuid-Afrika. In hartje zomer kan het erg heet zijn in Zuid-Afrika.

Is het veilig in Zuid-Afrika?

Wij hebben ons nooit onveilig gevoeld tijdens de rondreis door Zuid-Afrika. Toch gaan er wel verhalen en word je veel gewezen op het geweld en de criminaliteit die er is. Ga daarom goed voorbereid op reis en zeker niet zomaar de townships in. Weet waar je naartoe wil gaan en hoe je dat gaat doen. Neem niet teveel aan waarde mee op straat en reis voornamelijk met eigen auto, geregelde shuttles of taxi’s. Koop vooraf op de luchthaven een simkaartje, zodat je altijd en overal een Uber kan boeken.

ActiviteitAfrikaReisverhalenRoadtripTheOutdoors.nlZuid-Afrika

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel