Foto © Jasper Loeffen

Zo maakt Saalbach zich klaar voor de FIS Alpine WK skiën in 2025

door

Het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn is voor veel Nederlanders geen onbekend gebied. Jaarlijks trekken we massaal naar het prachtige Oostenrijkse gebied om te genieten van de pistes, de Oostenrijkse cultuur en uiteraard de alombekende après-ski. Maar het gebied biedt meer dan alleen voor de recreatieve skiër of snowboarder. In februari 2025 is Saalbach namelijk hét decor van het WK skiën. We namen alvast een voorproefje tijdens de Audi FIS Ski Worldcup Finale 2024 en maken kennis met een andere kant van Saalbach.

Saalbach 2025 voorproeven tijdens de Ski Worldcup Finale 2024

In maart 2024 was Saalbach het toneel van de Audi FIS Ski Worldcup Finale. Dé perfecte generale repetitie voor wat Saalbach in 2025 te wachten staat. Tribunes zijn opgebouwd en het hele skiseizoen is de piste op de Zwölferkogel perfect geprepareerd. Je zou het niet zeggen als je in maart aan het lente-skiën bent en meer groen dan wit op de berg ziet, maar de pistes van de wereldbeker liggen er volgens de kenners ongekend strak bij. Voor de pro’s is het dus vrijwel geen verschil in welke maand de wedstrijden zijn. Voor de toeschouwer uiteraard wel, want in maart is het vaak een stuk warmer en is de sneeuw buiten de piste verdwenen als sneeuw voor de zon. Het ziet er soms wellicht iets treurig uit, maar de warme lentezon maakt heel veel goed. Dus ’s ochtends zelf lekker op de pistes en dan in de middag de wedstrijden bekijken, niet slecht toch?

Saalbach 2025 is #skiverrückt

Grote kans dat je de FIS Alpine World Ski Championships niet op de voet volgt. Het is immers niet echt een bekende sport in Nederland. Maar zodra we onze voeten in Saalbach zetten, merkten we meteen dat dit écht iets groots is. Deze wereldkampioenschappen zijn bijna net zoals het WK voetballen voor ons is. Letterlijk iedereen is excited en hangt voor de buis gekluisterd. Tienduizenden supporters trekken naar het event op de welbekende Zwölferkogel in Hinterglemm. Oostenrijkers, Zwitsers, Polen, Tsjechen, Zweden en tal van andere nationaliteiten kijken gespannen naar de slalommende skiërs.

Saalbach maakt zich klaar voor het WK skiën in 2025
Foto © Jasper Loeffen

Wat kun je verwachten tijdens het FIS Alpine WK skiën in Saalbach 2025?

De laatste keer dat Saalbach het decor was van het WK skiën, was in 1991. Saalbach heeft in 2025 dan dus 34 jaar moeten wachten op een terugkeer van het grootste ski-event ter wereld. Niet gek dus dat iedereen uitkijkt naar de wedstrijden, het spektakel en uiteraard de beroemde après-ski. Alle elf de disciplines van het WK skiën vinden allemaal plaats op dezelfde berg, genaamd de Zwölferkogel. Het is de enige plek ter wereld waar alle races op dezelfde berg plaatsvinden, één centraal finishgebied hebben én waar je de races zelfs vanaf de pistes naast de race kan bewonderen.

Dit vind je nergens anders ter wereld

Waar Saalbach in 2025 echt een uitzondering in is, is dat de races ook vanaf de piste bekeken kunnen worden. Dat heeft nog een extra voordeel, want niet alle gasten hoeven met het openbaar vervoer of met eigen auto naar de wedstrijden te komen. In dit geval kunnen toeschouwers dus ook op de ski’s vanuit Leogang, Fieberbrunn of zelfs Zell am See naar de wedstrijden komen kijken. En dat ontlast het verkeer weer erg in het Glemmtal (dal waar Saalbach en Hinterglemm in ligt).

Toeschouwers vanaf de piste voor Saalbach 2025

Facts & figures van het WK skiën in Saalbach 2025

Saalbach is het decor voor de FIS Alpine World Ski Championships tussen 4 en 16 februari 2025. En daarbij zijn de volgende facts & figures:

  • Alles op één berg en één finish-area, namelijk op de Zwölferkogel
  • 11 races
  • 600 atleten
  • 75 deelnemende nationaliteiten
  • 15.000 fans in de finish-area
  • 700 fan clubs
  • Ruim 2.000 vrijwilligers
Atleet maakt zich klaar voor Saalbach 2025 WK skiën

Zwölferkogel in Hinterglemm of in Saalbach?

Kenners zullen zeggen dat de Zwölferkogel in Hinterglemm ligt, dus waarom is er dan gekozen voor de naam Saalbach 2025? Saalbach is uiteraard de meest bekende naam en voert ook de naam aan van het gehele gebied, genaamd Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Hoe dan ook, tijdens de Saalbach 2025 FIS Alpine World Championships is er ruimte voor ruim 15.000 fans per dag. En extra tof is het dus om de races vanaf de pistes te bekijken. Dus als je bezig bent met “Saalbach The Challenge” of gewoon heerlijk aan het genieten bent van wat afdalingen tijdens jouw wintersport, kan je ook nog even een blik op de pro’s werpen. Hou het vooral op kijken, want met snelheden van boven de 160 km/h, kan je ze nog niet misschien bijhouden.

Pré- en après-ski

Saalbach, Hinterglemm en Leogang zijn in 2025 nog meer the place to be voor wintersportliefhebbers en après-skiërs. Het kloppende hart van het FIS WK skiën in in Hinterglemm, waar altijd al een heerlijke sfeer hangt en talloze barren, restaurants en après-ski te vinden zijn. De bekendste onder de Nederlanders is uiteraard de Goasstall en Der Schwarzacher. Maar tijdens het event zijn er tal van extra live-optredens en bruisende après-ski mogelijkheden.

Ready for Saalbach 2025

Lijkt het je wat om bij dit mega event aanwezig te zijn? Wacht dan niet te lang met het boeken van jouw accommodaties en koop op tijd tickets voor het WK skiën in Saalbach. Wil je liever de races vanaf de pistes bekijken, dan heb je alleen een geldige skipas nodig.

AlpenBergenEuropaOostenrijkReisverhalenTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.