Sierra Nevada, een spectaculair gebergte in Spanje | Beyond the camera

door

Het spectaculaire landschap, het belangrijke ecosysteem en de bijzonderheid en rijkdom van de flora en fauna maken het Sierra Nevada gebergte tot een natuurlijk en cultureel erfgoed. Dankzij deze kenmerken is het uitgeroepen tot eco-reservaat (1986), natuurpark (1989), en nationaal park (1999). Er zijn veel redenen die dit gebergte de moeite waard maken. Watch en oordeel zelf.

Sierra Nevada Spanje
Credits: Ashim D Silva – Unsplash

De hoogste bergen van Spanje

Eerst even een verduidelijkering: verwar Sierra Nevada niet met de Sierra Nevada in Amerika, of zelfs met de staat Nevada. Je weet wel, die staat waar Las Vegas ligt en waar je dus door de vele casino’s het bos niet meer ziet, maar ook die plek waar je prachtig kunt hiken. Er zijn dus twee Sierra Nevada’s. Die waar wij het hier over hebben, ligt in het hart van Andalusië en loopt over 90 kilometer van oost naar west en van 15 tot 40 kilometer tussen de noordelijke en zuidelijke hellingen. Met zijn 86.208 hectare is het het grootste nationale park van Spanje. De Sierra Nevada kent een hoogteverschil van 300 tot 3482 meter boven zeeniveau. Vijf van de zes klimatologische niveaus, die kenmerkend zijn voor het Middellandse Zeegebied, zijn hier vertegenwoordigd. Door de hoogte en het ruwe reliëf telt het meer dan 20 bergtoppen van meer dan 3.000 meter hoog en meer dan 50 hooggelegen bergmeren, waarvan er één het hoogste van het Iberisch schiereiland is.

Het Nationaal Park Sierra Nevada

Het Nationaal Park Sierra Nevada ligt in één van de droogste gebieden van Europa. Hierdoor is de hoogte van doorslaggevend belang voor de watervoorziening in dit gebied. De hoge pieken zorgen namelijk voor water in de vorm van sneeuw, dat vervolgens de stroming van rivieren en beken voedt. De sneeuw zorgt er in de winter voor dat je er ook kunt skiën. In de zomer is de Sierra Nevada een ware trekpleister voor wielrenliefhebbers. Vooral als de jaarlijks terugkerende Vuelta wederom de bergketen aan doet. De bekendste trekpleister in de omgeving is overigens Alhambra, een echte aanrader als je van historie, cultuur en mooie plekken houdt.

Sierra Nevada hiking path
Credits: Markue – Bigstock

Een biodivers gebied

De Sierra Nevada heeft het grootste aantal endemische bio-soorten van Europa en van het hele Middellandse Zeegebied. Hierdoor is het één van de meest biologisch diverse gebieden ter wereld is. Het park is een botanisch paradijs. Zijn flora omvat 2100 gecatalogiseerde soorten van de 8000 die op het Iberisch schiereiland bestaan (7% van de flora van het Iberisch schiereiland op slechts 0,01% van het gebied). Het Nationaal Park Sierra Nevada is sinds 2004 officieel erkend door de Europarc Federation via het Europees Handvest voor Duurzaam Toerisme. Dit geeft de plicht om duurzaam toerisme te ontwikkelen, door middel van een lokale inzet. Dit leidt tot betere economische ontwikkeling voor de mensen die er leven en werken en tot een betere ervaring voor degenen die dit beschermde natuurgebied bezoeken.

Een openlucht museum

De hoge toppen van het Sierra Nevada National Park worden beschouwd als een natuurlijk museum. Daar zijn wij het zeker mee eens als je de mooie foto’s ziet:

EuropaSpanjeTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.