Is skiën met helm wel of niet veilig?

door

Waar je voorheen nog zorgeloos kon skiën met je muts, wordt nu skiën met helm in steeds meer gebieden verplicht. Logisch en goed toch ook, zou je denken? Toch is uit het onderzoek van twee Amerikaanse chirurgen gebleken dat ski-fahrers mét helm vaker ernstig gewond raken.

Vanaf 2010 tot en met 2018 hebben de twee Amerikanen van het Dartmouth-Hitchcock Medical Centre in New Hampshire meer dan 721 patiënten over de vloer gehad, uitgestrekt over 35 verschillende skigebieden. Daar zijn dus ook skiërs uit het beste skigebied van de wereld bij. Van deze ‘patiënten’ droeg het merendeel, zo’n 65% een helm.

FOTO: Max Kramer

Toch nog een lichtpuntje

Alhoewel, de skiërs en snowboarders die wel een helm droegen vaker bij ernstige ongelukken betrokken zijn, is het aantal nekletsels, schedelfracturen en andere ‘lichte verwondingen’ wel verminderd in de tijdsspan van het onderzoek. Verrassend genoeg mogen we dus toch een beetje blij zijn met de resultaten van het onderzoek. Het aantal helmdragers is dan ook flink gestegen. In het begin van het onderzoek waren er maar 43% van alle piste-afdalers gehelmd. Met een snelheid van 8 jaar is dit aantal gestegen naar 81%.

De roekeloze gehelmde winter wonderland-gangers

Maar waarom zijn de skiërs en snowboarders met helm dan vaker patiënt bij de chirurgen, dan de niet helm dragers. Simply said, omdat men met helm meer risico durft te nemen en dus ook zal opzoeken. Waarbij je zonder helm dat bospaadje toch over zou slaan, denk je met helm eerder in staat te zijn hier heelhuids vanaf te komen. Het onderzoek bewijst dit dan ook weer, want de oorzaak van de meeste ongevallen komt door stilstaande obstakels.

Een dure klap

Ja, je schijt je wel even zeven kleuren in je broek als je niet verzekerd bent en een dikke smakkerd maakt tegen de sneeuw. De kosten om je in het ergste geval op te laten halen door een traumaheli kunnen namelijk flink oplopen. Je bent al snel tussen de 2500 en 3500 euro lichter, voor privé vlucht van ongeveer een half uurtje. Is het wel waard toch?

Skiën zonder helm
FOTO: Bigstock

Wel dragen

De chirurgen willen nog wel even vermelden dat ze met dit onderzoek niet willen dat je nu zonder helm moet gaan wintersporten, juist niet zelfs! Het is belangrijk om veilig de berg af te kunnen knallen en dit doe je dan toch mét helm!

GezondheidTheOutdoors.nlVeiligheidWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.