Maak kennis met de spectaculairste Via Ferrata in het Montafon

door

Stuwdammen in de Alpen zijn er in vele soorten en maten. Je vindt ze op grote hoogte, of laag in het dal. De hoofdfunctie van een stuwdam is water tegenhouden. In het Montafon vonden ze echter een nog toffere functie voor de hoogste stuwdam van het dal: want waarom klim je er niet gewoon recht tegenop? Maak kennis met Via Ferrata aan de Silvrettasee: de meest spectaculaire klim in het Montafon.

Thrillseekers opgelet

De start van deze Via Ferrata in het Montafon is op grote hoogte: de Bielerhöhe bevindt zich namelijk op meer dan 2.000 meter hoogte. Om daar te komen volg je een lange tolweg met oneindig veel haarspeldbochten. Eenmaal boven moeten we eerst even wachten tot onze duizeligheid verdwijnt.

Net als onze duizeligheid verdwenen is, en we onderaan de stuwdam staan, begint het spontaan weer te draaien. De stuwdam van de Silvrettasee is ruim 70 meter hoog. Moeten we echt deze dam opklimmen? Onze gids verzekert ons dat het meer dan de moeite waard is, dus beginnen we met pap in de benen en goede moed aan de klim.

Heb je weinig ervaring met Via Ferratas, dan is deze klim een goede om mee te beginnen. Een ervaren en gecertificeerde gids helpt je om veilig boven te komen. Wil je deze Via Ferrata in het Montafon graag doen? Boek dan hier je gids.

De spectaculairste Via Ferrata van het Montafon

Gezinnen zonder hoogtevrees opgelet: want ondanks dat deze Via Ferrata in het Montafon er misschien beangstigend uitziet, is hij in de praktijk ook voor de minder ervaren klimmer goed te doen. Ook kinderen zonder hoogtevrees kunnen hier heel veel lol beleven. Deze Via Ferrata valt in de categorie A/B. Qua moeilijkheid is dit dus één van de makkelijkere Via Ferratas die je kunt doen. Check van tevoren goed wat je moet meenemen, dan kom je zeker veilig boven.

Klimmen, uitrusten, slacklinen

Onze klim duurt in totaal zo’n driekwartier tot een uur. Saai wordt het nooit. We klimmen bijna helemaal naar boven en dalen ook weer stukken af. Op sommige stukken zekeren we ons alleen aan het staaldraad en slacklinen we van links naar rechts. Wat een toffe ervaring!

Natuurlijk is er ook tijd om even van de adrenalinekick bij te komen. Tussendoor kun je namelijk uitrusten op de bankjes die direct aan de stuwdam zijn bevestigd. Dat is toch wel een hele bijzondere plek om tot rust te komen.

Het leukste komt als laatste op deze Via Ferrata in het Montafon

Zoals bij zoveel dingen in het leven wordt ook bij deze Via Ferrata in het Montafon het leukste voor het laatste bewaard. We maken namelijk kennis met de Schwingpendel. De Schwingpendel is een elastisch touw die aan je klimtuigje wordt bevestigd. Hierdoor kom je los van de stuwdam en kun je opeens van links naar rechts rennen of springen. Mocht je fan zijn van Spiderman, en altijd al willen weten hoe het is om tegen een steile wand aan te rennen zonder te vallen, dan mag je deze Via Ferrata dus zeker niet overslaan.

Na ongeveer een uur komen we bovenop de stuwdam aan. We made it. De adrenaline giert nog door ons lichaam als we uitkijken over de Gletsjers van de Silvretta. Dit was een super gave ervaring die we, iedereen die van klimmen houdt, zeker kunnen aanraden.

Via Ferrata Montafon

AlpenBergenEuropaKlimmenOostenrijkReisverhalenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel