Photo by Dustan Woodhouse on Unsplash

6 docu’s over mens vs natuur | The Outdoors Indoors #4

door
Heel graag meer outdoor kennis en inspiratie willen opdoen, maar niet zo goed weten hoe en waar? Wij zetten de beste boeken, films, series, podcasts en Clubhouse clubs voor je op een rij. Kijk welke boeken jij het beste kan kopen voor de mooiste reizen, welke films je wil zien om het avontuur-gevoel in huis te halen en welke inspirerende podcasts favoriet zijn om te luisteren. Voorgaande edities: top 10 boeken travel-bucketlisttop 5 Netflix natuurfilms, 10 Nederlandse reispodcasts.

6 docu’s over de invloed van de mens

In deze vierde editie van The Outdoors Indoors laten we jou zes documentaires op Netflix zien die het verhaal van het figuurlijke gevecht tussen mens en natuur laten zien. Denk aan de oceanen van plastic, de stroperij op olifanten en illegale handel op zeezoogdieren. Iedere documentaire heeft zijn eigen, belangrijke, boodschap.

A plastic ocean

In deze documentaire gaat het om de gevolgen van de wegwerpmaatschappij. Plastic afval is op dit moment een groot probleem en wordt aan alle kanten aangepakt. Ze gaan langs plekken waar het bezaaid ligt met plastic, om je een goed beeld te geven wat er aan de hand is. Denk aan de bodem van de zee, vuilnisbelten en verschillende kustlijnen. Er worden niet alleen de plekken laten zien waar dit gebeurt, ook de gevolgen hiervan komen aan bod. Zo laten ze zien wat er met de dieren gebeurt wanneer zij in deze oceaan van plastic leven. Een aangrijpende maar eye-opener als het gaat om plasticvervuiling.

Chasing Coral

In deze documentaire starten duikers, wetenschappers en fotografen een onderwatercampagne om de verdwijning van de koraalriffen vast te leggen. Ze willen door middel van beeld laten zien aan de wereld wat er aan de hand is. Koraal vind je namelijk niet in je achtertuin. De beelden die zij hebben gemaakt zijn prachtig, maar ook schrikbarend. Het zou zonde zijn als we dit stukje natuur zouden verliezen.

The Ivory Game

De Afrikaanse Olifant wordt met uitsterven bedreigd. Door ivoorsmokkelaars en stropers wordt het steeds lastiger voor deze diersoort om te kunnen leven. In deze documentaire voegen de filmmakers zich in het netwerk van deze ivoorsmokkelaars om zo goed mogelijk in beeld te brengen wat er aan de hand is in deze verschrikkelijke industrie. Verder ontmaskeren ze handelaren en stropers. Zij zorgen er dus voor dat de wereld een kijkje krijgt in dit wereldje.

Mission Blue

Oceaanfotograaf Sylvia Earle wordt in deze documentaire gevolgd in haar strijd tegen het doodgaan van de oceaan. Want zoals zij zelf zegt, als we zo doorgaan zitten we diep in de problemen. Ze vertelt over haar campagne tegen het vervuilen van de oceaan en laat de gevolgen hiervan zien. Een interessante documentaire over de problemen waar we eigenlijk allemaal een beetje schuldig aan zijn.

Born To Be Free

Drie journalisten, Gaya, Tanya en Julia, laten de wereldwijde handel van zeezoogdieren zien. Ze nemen ons mee naar de meest afgelegen uithoeken van Rusland en tonen voor het eerst in jaren de verschrikkelijke behandelingen van walvissen, dolfijnen en walrussen. De documentaire gaat over zeezoogdieren mishandeling en het lot van achttien witte walvissen. Deze walvissen hebben jarenlang in gevangenschap geleefd. Een confronterende docu over deze wereldwijde handel.

Virunga

Deze met een Oscar genomineerde documentaire gaat over de rangers die hun leven riskeren om het kostbare het nationale park van Afrika en de bedreigde gorilla’s die er leven, te redden. Het vertelt het verhaal over de laatste berggorilla’s op aarde, gevangen tussen stropers en de twaalf rebellengroepen in Oost-Congo. Maar het gaat verder. ‘Natuurbehoud betekent oorlog’. Een aangrijpend verhaal.

EntertainmentTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.