Op avontuur in The Shire. De unieke Hobbiton film locatie in Nieuw Zeeland

door

In deze tijden van quarantaine is het soms lastig om jezelf te vermaken. Je haalt je collectie stripboeken weer uit de kast, je trekt je keyboard weer eens onder het stof vandaan of je gaat alle klassieke films nog een keer kijken. Bij dat laatste is de kans groot dat de epische avonturen van Frodo en de magische ring uit de trilogie van Lord of the Rings (LOTR) hoog op jouw lijstje staan. En terecht! In de films zie je ook een plek waar de mensen zó gelukkig zijn dat ze er eigenlijk nooit weg willen, geïsoleerd van de boze buitenwereld. Toepasselijk, want door de quarantainemaatregelen zijn wij als avonturiers ook genoodzaakt ons heil wat dichter bij huis te zoeken. Maar waar is die plek precies waar de Hobbits zo gelukkig leven? Het is The Shire in Nieuw Zeeland

The Shire Nieuw Zeeland

Het ontstaan van The Shire, Nieuw Zeeland

De thuisbasis van Frodo, Sam, Merry en Pippin ligt in Nieuw Zeeland en heet The Shire. De stilte en rust, groene heuvels, kleurrijke huizen en natuurlijk, de grote Party Tree zijn de redenen dat de Hobbits zo verknocht zijn aan The Shire. Je kunt The Shire vinden in Middle-Earth, de fictieve wereld die wordt beschreven in de boeken van Tolkien. Maar gelukkig is er voor de mensen die het niet zo zien zitten om af te reizen naar een wereld vol met Orks nog een andere manier om The Shire te bezoeken. Tijdens de verfilming van Lord of the Rings is de Hobbiton namelijk helemaal nagebouwd naar de beschrijvingen uit het boek. Dit is alleen wel in Nieuw Zeeland, waar de volledige trilogie is opgenomen. Nog steeds niet naast de deur dus, maar zeker het bezoeken waard mocht je er ooit zijn.

The Shire Nieuw Zeeland

De groene heuvels van Matamata

In het hart van de regio Waikato, rond het dorp Matamata, zie je niets anders dan groene heuvels, weilanden, koeien en schapen. Toen Sir Peter Jackson , de director van de films, in 1988 met een helikopter deze omgeving verkende, viel zijn oog op de huidige plek van de Hobbiton. Deze plek voldeed aan alle eisen. Het was, toentertijd, ver weg van de bewoonde wereld. Er waren geen wegen en geen elektriciteitspalen. En het beschikte over de perfecte heuvelrug , waar het huis van Bilbo Baggins zou komen met uitzicht op de ‘Party Tree’ en het meertje. Het duurde 9 maanden om de filmset te bouwen. Na het filmen is de hele set afgebroken. Tijdens het filmen van The Hobbit trilogie is de set weer opgebouwd, dit keer met het idee om de filmset na het filmen open te stellen aan publiek. Dat is de reden dat ook jij deze ongekend populaire filmset nu nog kunt bezoeken.

The Shire Nieuw Zeeland

Op avontuur in de Hobbiton 

Het is echt leuk om zelf door de wereld van de Hobbits te lopen en te beseffen dat ze daar ook daadwerkelijk de films hebben opgenomen – zelfs voor mensen die Lord of the Rings nog nooit hebben gezien. Het is natuurlijk extra leuk wanneer je een groot fan bent en de plekken kan herkennen zoals waar Gandalf aankomt met de huifkar en op de deur klopt van Bilbo. Er zijn tientallen ronde, gekleurde deuren te zien van de Hobbit huizen. Ook alle ‘props’ zijn nog aanwezig van de filmset en dat maakt het allemaal nog een uniekere ervaring. Je kunt alleen niet zelf door het dorp heen lopen, het gaat met tours. Het nadeel is dat het soms erg druk kan zijn en dat je, zeker in de zomer, dicht op de groep voor je zit en dat je soms ook al de groep achter je ziet wachten. Dat is dus iets wat je voor lief moet nemen om deze locatie te bewonderen. Eenmaal aan het einde gekomen sluit je de tour af met een koud biertje in de ‘Green Dragon’, de lokale pub voor de Hobbits. Dus, als je dan toch al aan de andere kant van de wereld zit, laat de kans om deze unieke plek te bezoeken niet aan je voorbij gaan!

The Shire Nieuw Zeeland

Meer zien op ons YouTube kanaal:

ActiviteitOceaniëTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.