Review: de allround Thule Aion 28l rugzak getest

door

In alle eerlijkheid kende ik Thule tot nu toe vooral van hun fietsdragers, dakkoffers en fietstrailers. Je weet wel, die karretjes die je achter je fiets kunt monteren voor een kind of huisdier. Eerder schreef ik een review over de fietsendrager van Thule. Nu mag ik een van de tassen gaan testen, namelijk de Thule Aion 28 liter tas.  Een totaal ander product dan een fietsendrager zou je zeggen die op het eerste gezicht heel weinig met elkaar te maken hebben. 

De buitenkant van de Thule Aion 28 liter tas

De rugzak voor daily commute, actieve dagen of weekendjes weg, zo positioneert Thule de Aion rugzak op de website. En daar kan ik me goed in vinden. De tas is ruim en beschikt over veel ritsvakken om al je spullen georganiseerd op te bergen.

Aan de bovenzijde heb je een groot vak voor spullen die je tijdens een (dagelijkse)reis of wandeltocht graag bij de hand hebt. Handig voor je portemonnee, powerbank, telefoon of een snelle snack dus. Zelf gebruik ik het vak voor mijn Leatherman en inbussleutel tijdens een wandel- of korte fietstocht.

Lekker veel ritsen in de Thule Aion

Aan de buitenkant van de tas zit ook een klein ritsvak, handig voor belangrijke spullen zoals je paspoort, zodat je zeker weet dat je ze niet kwijtraakt. Verder heeft de tas aan de zijkant een apart vak voor een waterfles.

De tweede rits, net onder het bovenvak, lijkt overbodig. Maar zodra je hem opent, breidt de tas uit naar 32 liter. In eerste instantie vond ik de tas wat klein voor een lang weekend weg, maar door deze handige feature, waarbij je het volume van de tas met 15% vergroot, kun je net wat meer meenemen. 

Wat ook opvalt, is dat de tas twee stevige lussen heeft. Hierdoor kun je de tas gemakkelijk snel oppakken of neerzetten. 

Plus en minpunten

Een groot pluspunt is dat de buitenkant van de tas gemaakt is van 100% gerecycled materiaal en volledig waterdicht is. Alle Thule-producten zijn bovendien bluesign®-gecertificeerd, wat betekent dat ze duurzaam geproduceerd zijn, met aandacht voor mens en milieu.

Tot slot: de buitenkant van de tas heeft ook een minpunt: er zit geen heupband bij. Als je van plan bent om flink beladen op een lange wandeling te gaan, is zo’n heupband eigenlijk een must. Je kunt dit oplossen door de Thule Aion sling bag heupriem apart aan te schaffen, maar dat betekent wel een extra aankoop. Voor mij had de heupband er standaard aan mogen zitten, want nu loopt de prijs wel aardig op. Maar mocht je hem als daily commute tas gebruiken, dan mis je de heupband helemaal niet en zou een heupband zelfs in de weg kunnen zitten.

De binnenkant van de tas

Van de buitenkant heeft de Thule Aion een stoer, robuust en onverwoestbaar design en dat hebben ze uitstekend vertaald naar de binnenkant. Zodra je de ritsen opent valt direct op dat Thule veel aandacht heeft besteed aan de indeling. Het vak aan de bovenkant van de tas heeft 5 verschillende open vakken, exclusief nog een vak met ritssluiting. Voor mij dus perfect om mijn tools, notitieboekjes, pennen en andere spullen georganiseerd en snel op te bergen.

Een georganiseerde tas

Ik ben van nature niet iemand die zijn tas tot in de puntjes georganiseerd inpakt en juist daar scoort Thule punten. Het rugpaneel van de tas opent als een koffer, wat het ontzettend makkelijk maakt om je spullen geordend in te pakken. Vooral als je een weekendje weggaat, is dit een feature die ik echt gebruik. Het stevige design zorgt ervoor dat je kleding netjes op zijn plek blijft.

Neem je graag je laptop mee? Aan de achterkant van de tas zit een gevoerd vak, geschikt voor een 16-inch laptop, met nog een extra vak voor een tablet. Persoonlijk vind ik dit wat overdreven, maar handig als je meerdere apparaten bij je hebt. Ook in dit vak zit een ritsvak, perfect voor je oplader of telefoon.

Ruimte voor elke dag

Omdat mijn oude rugzak het heeft begeven, gebruik ik momenteel mijn mountainbike-enduro rugzak. Dat is echter niet ideaal, want door de rugbescherming heb je weinig ruimte. De Thule Aion daarentegen is heerlijk ruim, waardoor hij ook als dagelijkse rugzak goed bruikbaar is, bijvoorbeeld voor een nachtje weg of zelfs voor boodschappen.

Eigenlijk kun je de Thule Aion overal voor gebruiken. Het voelt wat beperkt om te zeggen dat hij alleen geschikt is voor weekendjes weg of actieve dagen. Dankzij het laptopvak is hij perfect voor woon-werkverkeer of door het grote middenvak zelfs voor de zaterdag boodschappen op de markt. Dankzij de TPU-voering is de tas namelijk makkelijk schoon te houden. De resten van een vergeten, geplette tomaat veeg je er zo uit. 

De mogelijkheid om de tas uit te breiden van 28 naar 32 liter is handig, vooral voor korte tripjes. Maar als je langer dan een paar dagen weggaat, merk je dat de ruimte wat beperkt is. Dan neem ik mijn backpack of AllTrail rugzak mee. 

De expertise van Thule: De overlapping tussen dragers en tassen

Al met al doet het altijd zo bescheiden Thule zichzelf eigenlijk tekort met de positionering van de Aion als “alleen” een tas voor weekendjes weg of actieve dagen. Een tas voor commuting is het bij uitstek. En nog even terugkomend op de vergelijking tussen dragers, dakkoffers en tassen. Deze hebben natuurlijk wél veel met elkaar gemeen. Thule’s expertise in het opbergen en vervoeren van spullen is duidelijk terug te zien in het design van de Aion, zowel aan de binnen- als de buitenzijde van de tas. Op dat gebied is Thule zonder twijfel geslaagd.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.