3 tips voor het starten met trainen voor jouw volgende outdoor avontuur

door

We kennen het wel. We hebben grote dromen om bijzondere reizen te maken, maar dat ene avontuur die je op het oog hebt eist een flinke fysieke voorbereiding. Je ziet het als een obstakel en schuift het maar voor je uit, want ja dat grote doel lijkt je iets te groot en dat sporten, daar heb je op dit moment ook helemaal geen tijd voor. Hee, wordt eens wakker jij. Je leeft nu en dat betekent dat je nú ook voor je dromen moet gaan. Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij drie tips voor je hoe jij weer fit kunt worden in de sportschool, zodat jij je kunt voorbereiden op dat mooie avontuur. En waarom dan per sé de sportschool, vraag je je nu dan af. Nou het ideale van vele sportscholen is dat je met één abonnement vaak op meerdere plekken kunt sporten. Of je nu in de sportschool in Den Bosch wilt sporten of de sportschool in Haarlem. Dat maakt vaak helemaal niets uit. Nog minder reden dus om niet te starten.

Verschillende trainingsschema’s voor jou volgende avontuur 

Of je nu gaat hiken rondom de Drei Zinnen, gaat packraften in de Biesbosch of gaat suppen op een helderblauw meer. Voor al deze avonturen is een goede voorbereiding van belang. Wat soms nog weleens wordt vergeten is dat er vaak ook een specifieke voorbereiding aan te pas moet komen. Zo zijn bij de ene activiteit sterke benen heel belangrijk, waar bij de andere activiteit sterke armen weer onmisbaar zijn. Kijk dus goed waar je je precies op wilt voorbereiden. Wij hebben al vaker over verschillende trainingsschema’s geschreven. Zoals het push up schema, het buikspier schema, beenspieroefeningen en schema’s en nog vele andere voorbereidingen voor bepaalde sporten en avonturen die je kunt vinden in onze kopje ‘fit‘. Allemaal oefeningen die je ook kunt toepassen in de sportschool. Maar hoe zorg je nou voor dat je je doel ook echt bereikt?

Bernregio kajakken

Sportdoelen behalen doe je zo

#1 Plan sportmomenten direct in

Beginnen met de sportieve voorbereiding voor je avontuur is een kwestie van doen. Je kunt het steeds voor je uitschuiven of er enkel over praten, maar je moet er ook gewoon écht mee beginnen. Sluit dus vandaag nog een lidmaatschap af bij de plaatselijke sportschool en plan direct je sportmomenten in. Behandel je trainingen net als iedere andere afspraak en plan deze in. Wanneer het in je agenda staat, weet je wanneer de sportmomenten zijn en kan je hier rekening mee houden. Het is belangrijk dat sporten net zo routine wordt als eten, de kinderen van school halen of op tijd op je werk verschijnen. Hoe langer je aan je training werkt en hoe gestructureerder je te werk gaat, hoe dichterbij je doel komt. Zeg maar hallo tegen dat volgende avontuur.

trailrunning
Alessio Soggetti – Unsplash

#2 Stel kleine doelen 

Zoals we al eerder benoemden, kan de fysieke voorbereiding voor jouw volgende avontuur een onbereikbaar doel lijken. Dit kan er ook voor zorgen dat de motivatie wegblijft, omdat je het voor je gevoel misschien niet gaat halen. Schrijf eerst eens op wat het einddoel is en verdeel daarna dat grote doel in kleine, bereikbare doelen. Op deze manier loop je in kleine stappen recht op je doel af. Een leuke manier om jezelf te blijven motiveren, is om beloningen te stellen aan bepaalde doelen. Op die manier blijft het sporten leuk en blijf je gemotiveerd om jezelf verder uit te dagen. 

bergbeklimmen header
Jef Willemyns – Unsplash

#3 Pas je trainingsschema aan 

Je kunt niet verwachten dat je na weken of misschien zelfs wel maanden niets doen meteen op het fysieke niveau zit dat je uiteindelijk nodig hebt om op je volgende avontuur te gaan. Doe je dit wel, dan is de kans op blessures heel groot. Dat wil je uiteraard voorkomen. Pas daarom samen met een deskundige je trainingsschema aan op de doelen die je wilt behalen. Bekijk samen wat mogelijk is. Bouw het altijd rustig op. Als je tijdens het trainen merkt dat je conditie nog redelijk op peil is, dan kan je het schema altijd tussentijds aanpassen. Hetgeen je natuurlijk wilt voorkomen is dat je je lichaam té snel té hard laat werken, waardoor je je volgende outdoor vakantie op je buik kunt schrijven. Dus take it easy and take it slow.

GezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.