Credits: Fil Mazzarino -Unsplash

4 tips voor (trail)running tijdens de koudere en nattere dagen

door

Als de dagen korter worden en de kleurrijke bladeren overal naar beneden dwarrelen, verandert ook het hardloopseizoen. Zeker als je graag in de natuur rent. Want die bospaden liggen er in deze periode vaak net even wat anders bij. Van modderig tot aan je knieën tot steenhard bevroren en alles daar tussenin. En de temperatuur en het weer zijn ook net even wat wisselvalliger. Ben jij een (startende) trailrunner of hardloper die eigenlijk het hele jaar door wil blijven rennen? Dan blijf jij met deze tips voor trailrunnen in het najaar en de winter gewoon lekker in vorm.

Tip 1: hardlopen in de winter = rennen in laagjes

In de winterperiode kunnen de temperatuur en het weer tijdens je (trail)run een stuk wisselvalliger zijn dan in de zomer. Zo kan het zomaar een paar graden schelen als die heldere najaarszon achter de wolken verdwijnt. Om nog maar te zwijgen over plotselinge regen, hagel en sneeuw tijdens het rennen. En misschien sta je er niet altijd bij stil, maar die kou en wisselende omstandigheden vragen ook extra veel van je lichaam.

Bouw je hardloopoutfit daarom op in laagjes zodat je eenvoudig iets aan- en uittrekt en je lichaam goed beschermt. Denk bijvoorbeeld aan een ondershirt met daarover een hardloopshirt met lange mouwen en waterdicht hardloopjasje. Trek bij temperaturen onder de 5 graden een thermoshirt uit de kast en doe jezelf ook een plezier met warme hardloopsokken, handschoenen en een muts. Goede kleding maakt je hardloopsessie niet enkel comfortabeler, maar verbetert ook je prestaties doordat je lichaam minder hard hoeft te werken. Handig!

En zeker bij langere afstanden handig: neem een hardlooprugzak mee om overtollige lagen in te doen. Zo ga je goed voorbereid op pad en voorkom je onnodig warmteverlies en onderkoeling én hou je meer energie over voor je training.

Trailrun tip voor het najaar: kleed in laagjes
Een comfortabele run met laagjes | Credits: Derek Sears, Unsplash

Tip 2: check de grip van je hardloopschoenen

De paden tijdens je trailrun in het najaar liggen er vaak net wat ‘avontuurlijker’ bij. Modderige plassen, gladde stukken of boomwortels en paden bezaaid met takken en dennenappels vragen je volledige aandacht. Een goede grip maakt je runs hierbij een stuk fijner en veiliger. Zeker speciale trailrunschoenen zijn fijn omdat deze niet alleen meer grip hebben, maar ook robuuster zijn. Maar waar je ook op rent, check even of je nog voldoende profiel hebt. Dat kan een onwenselijk frisse (buik)schuiver voorkomen. En wil je graag droge voeten houden? Dan is een schoen met Gore-Tex een slimme keuze. Keuze maken lastig? Check dan even ons artikel Zo kies je jouw perfecte trailrunschoenen.

Tips voor trailrunnen in het najaar: kies trailrunschoenen met goede grip
Check de grip van je trailrunschoenen | Credits: Friso van Wassenaer

Tip 3: zorg voor zichtbaarheid tijdens het hardlopen

Om de natuur en dieren hun welverdiende rust te geven, mag je in Nederland na zonsondergang niet meer de bossen in. Overdag is dit uiteraard wel the place to be voor een goede portie trailrunnen. Schemert het nog of al, en ga jij al rennend richting het bos? Zorg dan zeker voor een goede zichtbaarheid als je nog een stuk op straat rent. Draag bijvoorbeeld een reflectievest, lampjes om je borst/ armen of reflecterende armbanden. Ook steeds meer hardloopmerken zien de noodzaak van goede zichtbaarheid in en spelen hierop in.

Het ‘happy’ hardloopmerk Brooks heeft hier zelfs een speciale collectie voor ontworpen: de Run Visible collectie. Deze hardloopkleding valt niet alleen op vanwege het felle wit en fluorescerend geel, maar biedt door een samenwerking met 3M ook goed reflecterende strepen. Ook is de collectie met onder andere thermotights, een thermohoodie, bodywarmer en hardloopjas lekker warm en winterproof. Zo blijf je ook als vroege vogel of late renner lekker warm én zichtbaar.

Tips voor trailrunnen in het najaar: zorg dat je zichtbaar bent
Ga voor optimale zichtbaarheid met de Brooks Run Visible collectie.

Tip 4: een hoofdlampje voor de zekerheid

Zoals net al gezegd is onze natuur verboden terrein na zonsondergang. Toch kan het zomaar eens voorkomen dat je tijdens de schemer toch nog over de trailpaden rent. Neem daarom voor de zekerheid een goed hoofdlampje mee als je later op de middag gaat rennen. Zeker door de dichtheid van de bossen valt de duisternis hier soms héél snel in. En ook in de stad of polders kan het goed donker zijn, waardoor een struikelpartij of verzwikte enkel ineens op de loer ligt. Nog geen hoofdlampje in je bezit? Check dan even ons artikel met tips voor het kiezen van een hoofdlamp.

Trailrunnen in het najaar = een fris (micro)avontuur

Met bovenstaande tips geniet jij ook in de herfst en winter van een lekker frisse hardloopsessie. En het leuke? De natuur voelt vaak net wat rauwer aan, waardoor je die outdoor vibe nog meer (letterlijk en figuurlijk) inademt. En een (trail)run omringd door de kleurenpracht van de herfst of zelfs met een besneeuwde wereld om je heen is natuurlijk een heerlijk microavontuur op zich. 

AccessoiresBrooksTheOutdoors.nlTrailrunningVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.