Alles over trailrunners: zo kies je het perfecte paar

door

Trailrunnen, een heerlijke sport vooral nu met het mooie weer buiten. Tijdens het trailrunnen verken je niet zomaar een hardloopterrein, maar kom je verschillende ondergronden tegen. Goede trailrunners zijn dus een must én belangrijk voor goeie trailrun prestaties. Hoe kies je nou het perfect paar? In dit artikel delen we onze tips om de perfecte trailrunners te kiezen en waarom het belangrijk is om geen gewone hardloopschoenen te gebruiken voor trailrunning.

Suunto 9 Peak Pro trailrunning
Credits: Suunto

Wat zijn trailrunners?

Trailrunners zijn een specifiek type hardloopschoen welke is aangepast voor de ondergronden die je tegenkomt met trailrunnen. Je kunt zowel zand als modderondergronden tegenkomen, maar ook flink wat stijging en daling op je route. Deze schoenen hebben dus een andere demping en zool dan je normale hardloopschoenen waarmee je vooral op verharde wegen loopt. Begin je net met trailrunnen? Onze beste tips over hoe je begint lees je hier.

Kan ik niet mijn normale hardloopschoenen gebruiken?

Hardloopschoenen en trailrunners lijken misschien op het eerste gezicht op elkaar, maar er zijn belangrijke verschillen die het gebruik van trailrunners noodzakelijk maken voor deze sport. Alhoewel je natuurlijk best een testrondje op je normale hardloopschoenen kunt proberen is het niet fijn als je de ondergrond niet voelt of bij het dalen ineens op je gezicht gaat. Trailrunners zijn specifiek ontworpen om te voldoen aan de eisen van off-road hardlopen, waarbij rekening wordt gehouden met factoren zoals terrein, grip, stabiliteit en bescherming.

Waar moet je op letten bij het kopen van trailrunners?

Bij het kiezen van trailrunners is het vooral belangrijk dat je ze koopt in een winkel waar ze meerdere merken en opties hebben om te passen. Iedere voet is namelijk anders en wat voor jou lekker zit, zit voor een ander helemaal niet fijn. Bij het passen let je op de volgende dingen:

#1 Grip

Een van de belangrijkste verschillen tussen gewone hardloopschoenen en trailrunners is de grip aan de onderkant. Dit zal je gelijk voelen wanneer je de schoenen in je handen hebt. Trailrunners hebben een grover profiel op de buitenzool, vaak met diepe ‘noppen’. Dit zorgt voor een betere grip op ongelijk terrein, modderige paden, rotsen en andere ondergronden die je tegenkomt tijdens het trailrunnen. Wanneer je bijvoorbeeld naar beneden rent zorgt dit ervoor dat je niet op je gezicht gaat, iets wat met reguliere hardloopschoenen op een onverharde ondergrond wel gebeurt. Bedenk op wat voor ondergrond je voornamelijk gaat lopen en pas hier de hoeveelheid grip op aan.

#2 Stabiliteit

Tijdens het trailrunnen kom je vaak ongelijk terrein tegen. Stukken zand, boomwortels of een ongelijke bosondergrond. Het is dus extra van belang dat je niet zomaar je enkel verzwikt tijdens het trainen natuurlijk. Dit is precies de reden waarom trailrunners een ander type stabiliteit hebben dan reguliere hardloopschoenen. Er zit extra ondersteuning rond de enkels en zijpanelen om je voet te beschermen. Dit betekent niet perse dat de schoenen zwaarder zijn dan hardloopschoenen, dit verschilt per schoen en heeft ook te maken met wat jij fijn vindt.

#3 Bescherming

Wanneer je door het bos of in de bergen rent kan het zomaar zijn dat er stenen of boomwortels op je pad liggen waar je tegenaan komt. Super zonde natuurlijk als je schoenen hier gelijk achter blijven hangen en kapot zouden gaan. Trailrunners hebben dus vaak een verstevigde neus en zijkanten om je voeten te beschermen tegen het per ongeluk stoten aan je omgeving.

#4 Duurzaamheid

Omdat een trailrun ondergrond vrij ruw kan zijn is het belangrijk dat de bouw van de schoen hierop is aangepast. Je wilt immers niet dat je schoenen na een paar keer al aan flarden liggen. Ze hebben dus versterkte panelen en naden waardoor ze langer meegaan in een ruwe omgeving.

#5 Pronatie en vorm van de voet

Trailrunners hebben vaak een flexibele zool met veel grondcontact. Fijn wanneer je op een onregelmatige ondergrond rent. Er zit echter wel veel verschil in de hoeveelheid demping en zool per schoen. Heb je smalle of brede voeten, of over- of antipronatie zolen nodig? Voel dit goed tijdens het passen, en wanneer je twijfelt laat dan een voetfilmpje maken bij een specialist.

Brooks trailrunners

Berg trekking op trailrunners in plaats van bergschoenen

Één van de belangrijkste voordelen van het lopen van een trektocht op trailrunners is de lichtheid van de schoenen. Trailrunners zijn over het algemeen veel lichter dan traditionele wandelschoenen, waardoor je sneller en efficiënter kunt bewegen. Dit is vooral fijn als je van plan bent om lange afstanden af te leggen en meerdere dagen op pad gaat. Door de zool hebben trailrunners ook nog eens een perfecte grip op gebieden die je waarschijnlijk ook tijdens een trekking tegenkomt. Omdat de schoen vaak van mesh is gemaakt drogen ze ontzettend snel in verhouding met een zwaarder paar bergschoenen, ideaal als je veel wisselend weer tegenkomt.

Dit klinkt natuurlijk allemaal fantastisch, maar wat is nou een reden om wél voor reguliere bergschoenen te kiezen? De belangrijkste reden is wel dat reguliere bergschoenen een betere enkel support hebben, waardoor je in de bergen minder snel je enkels verzwikt. Of dit gemakkelijk gebeurt verschilt per persoon, maar verzwik je snel je enkels dan is een bergschoen een veiligere keus. Waterdichtheid is een tweede argument. Alhoewel trailrunners ontzettend snel drogen zijn ze vaak niet waterdicht. Loop je dus dagen door de regen zoals op de West Highland Way, dan zijn wandelschoenen een beter plan.

Wat zijn de beste trailrunners van dit moment?

Natuurlijk zijn er ondanks de verschillen wel wat absolute pareltjes die goed scoren op de test, deze hebben we op een rij gezet in de beste trailrunners van dit moment. Trailrunners koop je onder andere bij Bergfreunde of All4running.

BrooksGearHokaOn RunningTheOutdoors.nlTrailrunning

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.