Moeite met het vastleggen van je reis? Dit zijn dé tips voor betere foto’s

door

Vakantiepeople, het is weer zover. De schoolvakanties en de mooie weken daaromheen hebben zich aangekondigd. Heb jij jouw camera al ingepakt? Reis geboekt? Wij geven je vandaag 5 tips voor betere foto’s, waarmee jij jouw fotografie een niveautje hoger tilt. Zo ga jij gegarandeerd indruk maken op je familie, die ene mooie man of vrouw die je al een paar keer zag, of je vrienden. Tip van ons: laat van je mooiste foto’s een vakantiekaart maken. Iedereen vindt het leuk om mooie post te krijgen in de brievenbus.

5 tips voor betere foto’s

Laten we eerlijk zijn, het is niet makkelijk om een goede foto te schieten. Laat staan van bewegende dieren. Heb je de hele dag ontzettend je best gedaan om mooie plaatjes te schieten, blijkt bij thuiskomst dat ze helemaal niet zo tof zijn geworden als je dacht. Hoe kan dat? Wij helpen je met een paar tips voor betere foto’s.

Fotografie
Foto: Annie Spratt

Voorbereiding is de sleutel tot succes

Net als eigenlijk met alles is de voorbereiding het halve werk. Waar ga je heen? Wat voor weer wordt het daar? Wat wil je precies gaan fotograferen? Zet al die dingen op een rijtje zodat je precies weet wat je wilt. Dan weet je automatisch ook precies wat voor gear je mee moet nemen voor dat ene perfecte plaatje. Ben je op zoek naar een specifiek dier? Dan kan het je bijvoorbeeld helpen om op te zoeken wanneer en waar het dier vaak wordt gezien. Denk simpel en denk in stappen.

Tips voor betere foto's
Foto: Danny Wage

Het onderwerp bepaalt de inhoud van je rugzak

Vraag jezelf goed af wat je gaat fotograferen. Want dat ene onderwerp bepaalt wat jij meeneemt in je backpack. Ga je planten fotograferen? Dan heb je geen telescooplens nodig. Wil je een chita fotograferen die 400 meter verderop in de bosjes ligt? Dan is een statief misschien handig. Naast datgene wat je gaat fotograferen moet je jezelf ook afvragen hoe snel je de taak verwacht te voltooien. Moet je enkele uren gecamoufleerd zitten of kan je rustig wandelen? Hoe dan ook, neem de tijd. Geduld is niet voor niets ‘een schone zaak’.

Voordat we het vergeten; trek prettige kleren aan en een neem een comfortabele rugzak mee. Er is niets erger dan dat je niet op je gemak rondloopt op zoek naar dat perfecte plaatje. Want dan ga je dat moment gegarandeerd missen. Blijf alert, goede spullen zijn hierbij heel belangrijk.

Tips voor betere foto's
Foto Paul Skorupskas

Compositie

Compositie? Wat is dat? In de fotografie is dat het correct plaatsen van hetgeen waar jij een foto van wilt maken, binnen jouw beeld. Eigenlijk is er bij de compositie niets fout, jij maakt immers de foto hoe jij hem mooi vindt. Veel fotografen hebben een eigen compositiestijl. Hierdoor worden hun beelden herkenbaar voor anderen. Probeer eens om objecten niet in het midden van je beeld te fotograferen. Plaats ze eens helemaal rechts, of fotografeer ze van onderen. Je zult zien dat het een compleet andere foto wordt die hele andere herinneringen oproept en een compleet ander beeld schetst. Speel met de compositie en je gaat jezelf aangenaam verrassen. Dat SD kaartje heeft nog wel plaats voor een paar extra foto’s.

Tips voor betere foto's
Foto: Steve Halama

Tijdstip

Het tijdstip is heel vaak de sleutel tot succes bij het fotograferen van dieren. Waar wij overdag hard aan het werk zijn rusten de dieren graag uit. Kom dus op momenten dat de dieren zelf actief zijn. Dit is vaak op het moment dat de zon aan het opkomen is en aan het einde van de dag, als hij weer onder gaat. Dit zijn overigens ook de tijdstippen dat je vaak het mooiste licht hebt. Een zonsopkomst, waarbij het dauw nog op het gras ligt of een prachtige ‘golden shower‘, net voor zonsondergang.

Foto: Alif Ngoylung

Vermijd toeristen

Dit is vooral belangrijk bij de fotografie van statische objecten. Stikt het van de toeristen? Dan kan je lang wachten op dat ene plaatje. Zoek daarom de wat rustigere plekjes op. Een goed voorbeeld is het eiland Santorini in Griekenland. Een enorm fotogeniek eiland maar stampvol met toeristen. Ga van de toeristenroute af en zoek jouw eigen sweet spot!

FotografieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.