Begint het reizen te kriebelen? Met deze tips kun je alvast jouw wereldreis plannen

door

Op wereldreis gaan, wie droomt er niet van? Zeker nu we al zo lang thuis zitten, begint het bij ons steeds meer te kriebelen. Voorlopig is het nog onduidelijk wanneer we weer mogen reizen, maar plannen maken kan altijd! Zodra het dan weer mag, sta jij in de startblokken om te gaan. Er komt namelijk best wel wat kijken bij een wereldreis plannen. Je kunt natuurlijk ook gewoon de boel de boel laten en vertrekken. Maar de meeste mensen pakken de voorbereidingen iets uitgebreider aan, zodat niet alleen de reis goed is geregeld, maar ook de zaken in Nederland op orde zijn. In dit artikel bespreken we een aantal punten waar je in ieder geval aan moet denken als jij op wereldreis wilt gaan.

Credits: Inkredo Designer – Unsplash

Tips om een wereldreis te plannen

#1 Maak een bestemming wishlist

Tip 1 voor het plannen van je wereldreis is natuurlijk een inkoppertje. Start met dagdromen over de mooiste bestemmingen. Welke plaatsen staan al eeuwen op je travel bucketlist, welke plekken heb je recentelijk voorbij zien komen die er aantrekkelijk uitzagen en welke aanraders kom je tegen bij andere mensen? Voeg alles bij elkaar en maak een longlist. Op basis van die longlist ga je selecteren. Welke bestemmingen wil je écht niet missen? Zet die spots bovenaan en stippel op die manier een globale route uit. Zodra je weet wanneer je wilt vertrekken, kun je dan concreet op zoek naar de best passende vliegtickets. De tickets en het wereldreizen zelf zijn overigens nooit goedkoop. Nu je weet waar je heen wilt gaan, kun je wel een globale schatting maken van de kosten. Weet je meteen hoeveel je de komende tijd moet sparen, zodat jij de reis van je leven kunt maken.

#2 Zoek uit welke visa je nodig hebt

Omdat we in Europa bijna overal vrij kunnen reizen, denken we er vaak niet aan. Toch zijn er een hoop landen in de wereld waar je een visum voor nodig hebt om binnen te komen. Denk aan Rusland, Amerika en meerdere landen in Azië. Voor een hoop landen kun je dit visum vrij eenvoudig via internet aanvragen. Maar er zijn ook landen waar het nog niet zo’n eenvoudig klusje is en waarvoor je zelfs naar de ambassade van het betreffende land in Nederland moet om je visum op te halen. Pak daarom je globale reisplanning er weer bij en check goed voor welke landen je een visum nodig hebt. Zodra je weet wanneer je gaat reizen, kun je de aanvragen dan direct in gang zetten.

#3 Zorg dat je goed beschermd bent

Door het hele Corona gebeuren zou je bijna vergeten dat er nog meer ziektes bestaan in de wereld. Ziektes waarvoor jij je moet laten vaccineren als je naar bepaalde bestemmingen reist. Dat vaccineren moet soms meerdere keren gebeuren, voordat je echt goed bent beschermd. Als je dit pas last minute doet, kan het dus zijn dat je te laat bent. Weet je naar welke gebieden je gaat reizen, zoek dan ook meteen uit welke vaccinaties je nodig hebt. De GGD kan je daarbij helpen. Zij kunnen je ook meteen adviseren wanneer je de vaccinaties het beste kunt laten zetten. Je hoeft overigens niet per se naar een GGD locatie om je spuiten te ontvangen. Je kunt jezelf tegenwoordig ook thuis of op Schiphol laten inenten.

#4 Regel je Nederlandse zaakjes

Als je op reis gaat naar het buitenland, denk je het liefste zo min mogelijk aan Nederland. Toch zijn er vaak een hoop zaken die in Nederland gewoon voor je doorlopen als jij op reis bent. Bij het wereldreis plannen kun je dus checken of je daar iets mee moet voordat je op reis gaat. Wat doe je bijvoorbeeld met je huis? Ga je die onderverhuren of zeg je je huur op? Bij dat laatste wil je waarschijnlijk je spullen ergens veilig en moeiteloos opslaan. Het is dan handig als je alvast weet waar je dat goed en goedkoop kunt doen. Ook je telefoonabonnement is een goede om eens onder de loep te nemen. Misschien kun je die wel verlagen. Als je op reis bent, is het vaak heel rendabel om een locale simkaart te kopen of alleen gebruik te maken van wifi. Sowieso is het goed om een lijstje te maken van abonnementen die je op kunt zeggen als je op reis gaat. Denk aan Netflix-, verse bloemen-, sport-, tijdschriftabonnementen, etc.

#5 Bedenk wat je op reis nodig hebt

Ga je zo licht mogelijk reizen of neem je gewoon een flinke koffer mee? Dat is waarschijnlijk ook afhankelijk van waar je gaat reizen en hoe de weersomstandigheden op je bestemmingen zijn. Ga je alleen naar de zon, dan heb je vaak genoeg aan lekker luchtige kleren. Ga je naar een koude plek of een zware activiteit doen, zoals een berg beklimmen, dan wordt je bagage opeens een heel ander verhaal. Informeer jezelf goed over wat je allemaal nodig hebt en ga inslaan. Online shoppen kan altijd. Als je dan toch online bezig bent, zoek dan meteen uit of je reisverzekering jouw reis voldoende dekt. Ook goed om te checken is hoe lang je paspoort nog geldig is! Maak ook altijd een reservekopie van je identiteitskaart en stuur scans van je belangrijkste documenten naar je mail, zodat je er altijd bij kunt. Vergeet overigens ook geen cash mee op reis te nemen. In Nederland kun je overal pinnen, maar in de rest van de wereld is dat vaak totaal niet mogelijk.

Heb je alle bovenstaande punten afgevinkt, dan ben je good to go. Rest ons je nog veel succes te wensen bij het plannen van je wereldreis en natuurlijk ontzettend veel plezier met je reis zelf!

wereldreis plannen
Credits: Chris Lawton – Unsplash

ContinentenInspiratieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Leuk geschreven en goed leesbaar. Misschien nog hier en daar een datum erbij zetten. Vaak lees ik beschrijvingen en kom er later achter, dat het al 6 of 7 jaar terug was. Maar bedankt voor het plaatsen.

  Beantwoorden
  • Hoi Paulo,
   Bedankt voor je bericht en complimenten! Dat vinden we altijd leuk om te lezen. Bedoel je met de datum, de datum waarop het bericht is gepubliceerd? Want die vind je bovenaan ieder artikel. Tussen de titel en het headerbeeld. Als je iets anders bedoelde, laat het dan nog even weten. Dan kijk ik wat we eraan kunnen doen.
   Groetjes Mechteld, The Hike

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.