Credits: Cameron Venti - Unsplash

Trailrunnen? Deze fouten wil je vermijden

door

Ben jij ook van plan om je hardloopskills uit te breiden en over te stappen op trailrunning? Trailrunnen door de ongerepte natuur over ongeasfalteerde is ook veel leuker. Maar hoe pak je dit aan? Of hoe pak je het juist niet aan? Want er is op internet genoeg te vinden over hoe je start met trailrunnen, maar niet over wat je juist moet vermijden. Daarom hebben wij de meest voorkomende fouten bij elkaar gezet, zodat jij op en top en zonder zorgen aan je trailrun kan beginnen.

6x niet doen tijden het trailrunnen

Ga niet te hard van stapel

Veel mensen leggen de lat te hoog voor zichzelf wanneer ze beginnen met trailrunnen. Tijdens het trailrunnen heb je te maken met stijgingen en dalingen in je route. Je uithoudingsvermogen krijgt het dus flink te verduren. Het is veel vermoeiender dan hardlopen. Leg daarom de lat niet te hoog voor jezelf en kijk naar welk tempo voor jou het beste aanvoelt. Zeker in het begin is het echt niet erg om je tempo wat je vertragen en je lichaam de tijd te geven om te wennen aan deze nieuwe vorm van hardlopen. Pas wanneer je gewend raakt aan het lopen op onverharde paden kan je kiezen voor het lopen over uitdagendere paden.

sporthorloge
Photo by Tim Foster on Unsplash

Investeer in goede trail-loopschoenen

Ga niet op pad met je oude vertrouwde lievelingshardloopschoenen. Deze werken namelijk niet tijdens het trailrunnen. Door te investeren in de juiste schoenen wordt de kans op blessures kleiner. Trail-loopschoenen hebben namelijk een lager profiel. Waar moet je op letten tijdens het kopen van de juiste trail-schoen? Kijk naar het gewicht van de schoen, aangezien je lange afstanden gaat lopen is het fijn om een niet al te zware schoen aan je voet te hebben zitten. Ook stabiliteit, flexibiliteit, duurzaamheid en grip op de bodem zijn belangrijke punten om te overwegen tijdens het uitzoeken van jouw nieuwe trail-loopschoenen.

trailrun schoenen
Photo by Jonathan Simcoe on Unsplash

Houd je armen iets ‘breder’ tijdens het trailrunnen

Misschien is het je al eens opgevallen, maar trailrunners lijken hun ellebogen altijd wat breder te houden ten opzichte van hun lichaam dan hardlopers. Waarom is dat? Door je ellebogen wat breder te houden heb je meer balans tijdens het trailrunnen. Dit is natuurlijk erg handig, aangezien je waarschijnlijk nog vele rotsen en boomwortels gaat trotseren tijdens je run.

trailrunnen rotsen
Photo by Harry Gillen on Unsplash

Neem genoeg fuel mee voor onderweg

Wat bedoelen we met fuel? Eten natuurlijk! Wie begint met trailrunnen bevindt zich vaak in een onbewoonde wereld. Je kan dus niet zomaar even naar de supermarkt voor krachtvoer. Het is dus belangrijk om te allen tijden voldoende eten en drinken mee te nemen. Kies met drinken altijd voor een isotone sportdrank en water. Isotone sportdranken worden door je lichaam sneller opgenomen dan water. Dit komt doordat ze dezelfde deeltjesdichtheid hebben qua vocht, zouten en suikers als je lichaam. Op die manier zorgt isotone-sportdrank ervoor dat je geen klotsende maag krijgt. Door genoeg water en isotone sportdrank mee te nemen, voorkom je (zeker bij hoge temperaturen) dat je uitdroogt tijdens je trailrun.  

waterfles
Photo by Martin Sanchez on Unsplash

Verschillende weersomstandigheden vragen om verschillende kleding

Stel je voor, je bent lekker bezig met je trailrun en opeens slaat het weer om. Je zit nog steeds in een onbewoonde wereld, dus dan komen die extra laagjes kleding die je bij hebt zeker van pas. Houd dus rekening met eventuele regen of kou. Breekt dan toch het zonnetje door? Dan kan je natuurlijk altijd alle laagjes weer uittrekken. Je bent voorbereid op alle weertypes door je in laagjes te kleden. De laagjes die je niet draagt, bewaar je in een kleine trailrunrugzak op je rug.

trailrunnen zon
Photo by Massimo Sartirana on Unsplash

Vergeet niet te genieten tijdens het trailrunnen

Veel beginnende trailrunners willen als een gek van het beginpunt naar het eindpunt rennen. Dit doen ze dan het liefste in hetzelfde tempo, maar bij trailrunnen gaat dit natuurlijk niet. Je komt zoveel obstakels tegen en de grond is zo ongelijk dat het niet mogelijk is om een constant tempo aan te houden. Het is verstandig dit uit je hoofd te zetten. Tijdens het trailrunnen kom je ontzettend veel mooie plekken tegen. Het is dus helemaal niet erg om even te stoppen en stil te staan bij al het moois wat je om je heen ziet. Dit is zelfs een must. Op die manier geniet je veel meer van je trailrun en houd je er een mooie herinnering aan over. Zo zal je hem niet snel meer vergeten.

trailrunnen vrouw
Photo by Peter Conlan on Unsplash

Welke fouten heb jij gemaakt tijdens jouw eerste paar trailruns? Laat het ons weten. Meer tips zijn altijd welkom!

TheOutdoors.nlTrailrunning

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.