Trailrunners ipv bergschoenen voor je trekking, de voor- en nadelen

door

Er is een groeiende trend gaande in bergsportland waarbij de reguliere bergschoen de deur uit mag en hiervoor in de plaats de trailrunners meegaan op de trekking. Vooral in de Verenigde Staten is het veel normaler om langere hikes op trailrunners te lopen. Dat alleen zware bergschoenen geschikt zouden zijn is inmiddels erg achterhaald, maar wat zijn nou de voor- en nadelen hiervan? Ik testte het voor je uit en zet hieronder de voor- en nadelen op een rij.

Credits Arturo Cuel

Trailrunners voor een bergtrekking, de voordelen

Vroeger werd er vooral gezegd dat hoe hoger en hoe uitdagender je terrein was, hoe zwaarder en steviger de schoen moet zijn. Maar is dit eigenlijk wel zo en wat is precies de reden om juist wel voor trailrunners te kiezen? Vier voordelen op een rij:

#1 Trailrunners zijn lichtgewicht

Het voornaamste voordeel wat ik ook zelf heb ervaren is dat trailrunners heel lichtgewicht zijn. Zo lichtgewicht dat ik het gevoel had een stuk verder te kunnen lopen in de bergen. Trailrunners zijn over het algemeen een stuk lichter dan reguliere bergschoenen en dit zorgt ervoor dat je sneller kunt stijgen en dalen. Ideaal wanneer je een trekking door de bergen loopt. Ook dit gewicht vond ik fijn wanneer mijn tent al stond voor de nacht maar ik geen andere schoenen had. Zo hoef je aan het eind van de dag niet de zware schoenen bij je tent aan.

#2 Trailrunners drogen snel bij regen

Alhoewel bergschoenen vaker waterdicht zijn, drogen trailrunners ontzettend snel wanneer ze eenmaal nat zijn. Perfect dus wanneer je aan het eind van de dag soms een buitje in de bergen tegenkomt maar het vaak hierbij blijft. Zo zijn je schoenen al een uurtje later weer kurkdroog in tegenstelling tot bergschoenen. Ook loop je zo door een beekje of een riviertje heen als het nodig is.

#3 Comfort en ademende schoenen op je trekking

Welke schoen het lekkerste zit verschilt natuurlijk per persoon en is ook persoonlijke voorkeur. Vaak is het wel zo dat trailrunners lekker zitten en snel ingelopen zijn omdat het synthetische materiaal is. Een bijkomend voordeel hiervan is dat trailrunners goed ademen. Wanneer je dus met warmer weer loopt voorkomt dit warme voeten en dus zweetvoeten.

#4 Veelzijdigheid en compact

Het fijne aan trailrunners vond ik vooral dat ik ze in een stadje kon dragen zonder er gelijk uit te zien als een ‘bergwandelaar’ (niet dat dat erg is natuurlijk), er thuis op kan rennen en in de bergen er flink wat kilometers op kan maken. Ze passen gemakkelijk in mijn tas wanneer ik een stukje liever mijn teva’s draag en als er een dagtocht op de planning staat nemen ze weinig ruimte in de rugzak in.

West Highland Way - Doune Bothy.

Nadelen van trailrunners voor een trekking

#1 Trailrunners hebben een zachtere ondergrond

Alhoewel het per type trailrunner verschilt is het zo dat bergschoenen vaak een stuk stevigere zool hebben. Dit telt natuurlijk op bij het gewicht maar zorgt er ook voor dat je niet alles onder je voeten door je zool heen voelt prikken. Terwijl ik tijdens mijn GR11 en Tour du Mont Blanc voor geen goud mijn trailrunners in wilde wisselen, had ik tijdens de West Highland Way wél spijt van mijn keus. Veel kilometers gingen hier over een grove gravelweg en asfalt, iets wat mijn voeten mij niet in dank afnamen. De keitjes staken namelijk dwars door mijn zool heen. Doe dus research naar wat voor ondergrond je tegenkomt op je tocht en pas hier je keus op aan.

#2 Trailrunners hebben weinig enkelsupport op je trekking

Heb jij zwakke enkels of sta je niet altijd even stevig op je benen? Grote kans dat je in de bergen hier ook een keer last van krijgt. Vooral op het eind van de dag na flink wat kilometers verzwik je snel je enkel, niet fijn. Bergschoenen zijn hier speciaal voor gemaakt en beschermen je voeten hiervoor met passende enkelsupport. Dit verschilt dus per persoon, maar neem het wel mee in je keus.

Hoka Speadgoat 5 close up
Hoka trailrunners

#3 Natte voeten in regenachtige gebieden

Een tweede reden waarom ik in Schotland absoluut spijt had van mijn trailrunners was de vele regen. Trailrunners drogen ontzettend snel, wat fijn is als je in de alpen een korte bui over je heen krijgt. Krijg je echter dagen lang bakken regen over je heen, dan nemen je voeten deze schoenkeus niet in dank af. Door natte voeten ontwikkel je namelijk nog sneller blaren en koude voeten zijn weinig comfortabel. Bergschoenen worden vaker met een waterafstotende of waterdichte Gore-Tex laag gemaakt, wat ervoor zorgt dat in ieder geval de eerste uren je voeten droogblijven.

#4 Trailrunners zijn niet gemaakt voor asfalt

Geen enkele trailrunschoen wordt blij van kilometers asfalt, dit werkt als een laag schuurpapier voor de zool. Loop je dus een tocht waarbij je over grote stukken asfalt loopt zoals een Camino of tocht van dorp naar dorp? Dan is een bergschoen beter geschikt door de zool die eronder zit. De extra grip van de trailrunner is op asfalt totaal overbodig en slijt onnodig snel.

Brooks trailrunners

Onze conclusie, trailrunners of bergschoenen voor trekking?

Wanneer je de voor- en nadelen tegen elkaar opweegt komen we eigenlijk maar uit op één conclusie, en dat is dat het per persoon en per tocht erg verschilt. Loop je een bergtrekking met mooi weer en heb je sterke enkels? Dan zul je trailrunners heerlijk vinden. Verzwik je snel je enkels of loop je een tocht op veel asfalt? Dan is een bergschoen toch een betere keus. Hoe je de beste keuze maakt voor trailrunners of bergschoenen lees je hier. De beste trailrunners zetten we hier op een rij.

Black DiamondBrooksGearHokaKeuzehulpenOn RunningTheOutdoors.nlTrailrunning

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.