Triatlon: een uitdagende en merkwaardige multisport

door

Ben jij nog op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan ben je hier op het juiste adres. In dit artikel nemen wij jou mee in de wereld van triatlon. Een brute duursport waarin je fysiek en mentaal behoorlijk op de proef wordt gesteld.

Stukje triatlon geschiedenis

Over de ontstaansgeschiedenis van deze sport zijn de meningen verdeeld, maar het bekendste verhaal vertelt dat er drie duursporters (een zwemmer, wielrenner en hardloper) op het eiland Hawaï erg benieuwd waren naar wie nu de beste sporter was. Vervolgens is er een wedstijd georganiseerd waarin de drie disciplines aaneengesloten en zo snel mogelijk volbracht moesten worden. De afstanden zijn gebaseerd op een zwem-, fiets- en hardloopwedstrijd die al eerder werd gehouden. Wie deze competitie won mocht zichzelf Ironman noemen. Een klassieke triatlon bestaat uit 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km hardlopen.

Triatleet fietst
Credits: Tony Pham – Unsplash

De charme van triatlon

De sport is volgens velen één van de zwaarste duursporten en terecht! Het is een combinatie van drie buitengewoon zware duursporten en omdat je meestal in één van de onderdelen toch wat minder goed bent, maakt dat de sport nog uitdagender. Bovendien biedt dit ook weer perspectief. Mocht je als zwemmer, fietser of hardloper het gevoel hebben dat je niet genoeg wordt uitgedaagd, dan kan je ervoor kiezen om over te stappen naar triatlon. Dit vereist een andere manier van training, zowel fysiek als mentaal. Het mooie van deze sport is dat je er individueel enorm in kunt groeien en je jezelf in kunt vinden door jezelf er eerst in te verliezen.

Credits: RUN 4 FFWPU – Pexels

Verschillende afstanden

Naast de klassieke triatlon afstand zijn er ook nog andere varianten. Dit maakt de sport wat toegankelijker en zo hoef je je niet helemaal suf te trainen voor je eerste triatlon. Start eenvoudig door bijvoorbeeld eerst te trainen voor de sprintafstand. Bij deze variant hoef je ‘maar’ een achtste deel van een volledige triatlon te doen. Zodra je de smaak te pakken hebt kan je rustig doortrainen naar een kwart of halve triatlon.

AfstandenZwemmenFietsenHardlopen
Achtste / sprint500 / 750 meter20 km.5 km.
Kwart / standaard1000 meter40 km.10 km.
Olympische afstand 1500 meter40 km.10 km.
Halve triatlon1900 meter90 km.21,1 km.
Volledige triatlon3800 meter180 km.42,2 km.

One of a kind

Naast een gebruikelijke triatlon bestaat er ook een Ironman. Velen denken dat een volledige triatlon en Ironman hetzelfde zijn. Hoewel de afstanden per discipline identiek zijn, is dit niet het geval. Wereldwijd zijn er namelijk maar op slechts een beperkt aantal locaties Ironmanwedstrijden. Voor deze unieke Ironmanwedstrijden is het sportmarketing bedrijf World Triathlon Corporation verantwoordelijk. Door een grote mate aan exclusiviteit en naamsbekendheid, heeft het merk zich op een bijzondere wijze weten te onderscheiden van alle andere triatlons. Daarnaast zijn zij de enige organisatie die zulke licenties mogen geven. Wie zich inschrijft voor één van deze wedstrijden kan zich kwalificeren voor het Wereldkampioenschap Ironman. Een exceptionele wedstrijd die elk jaar plaatsvindt op het eiland Hawaï. Een droom voor elke triatleet!

Triatlon finalisten strijden om titel in Canada Edmonton
Credits: Victoire Joncheray – Unsplash

Nieuwgierig?

Wil jij je graag verdiepen in deze sport? Dat kan! Er zijn aardig wat verenigingen in Nederland waar je goed wordt begeleid en ze je klaarstomen op je eerste triatlon. Je merkt vanzelf dat het een sport is waar je geen genoeg van kan krijgen. Zodra je je eerste triatlon hebt voltooid, verlang je naar meer. Voor meer informatie kan je kijken op de website van de Nederlandse Triatlon Bond.

BikingHikingTheOutdoors.nlTrailrunningWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.