Typisch IJslands: waarom dit land op jouw bucketlist moet

door

Onlangs reden wij met een 4×4 heel IJsland door, op zoek naar de vetste spots, uitzichten en hikes. En dat het ook wel het land van vuur en ijs wordt genoemd was niets gelogen, want wat een intense en epische bestemming was dit. Dit zijn 10 typisch IJslandse dingen waarom dit land op jouw bucketlist moet.

#1 Typisch IJslands: landschappen, ieder kwartier anders

Nog niet eerder waren we in een land geweest met zoveel uiteenlopende uitzichten en landschappen. Een roadtrip dag met Nordic Nomands zag er ieder kwartier bijna anders uit. Van een vuurrode grond in een hooggebergte waar rook uit de grond opstijgt, naar bubbelende modderpoelen, naar felgroene landschappen met gigantische watervallen en helderblauwe ijsschotsen. Het wisselde zo vaak af dat we bijna beter de camera om ons nek konden houden, ook ín de auto.

IJslands

#2 De grootste watervallen

Als er iets is wat in dit land veel bezoekers trekt zijn het wel de watervallen. Ook wij vonden de watervallen echt adembenemend. Van juist hele brede watervallen waar gigantisch veel water met veel geweld neer dondert, tot juist hele hoge watervallen waar je onderdoor kunt lopen, wij waren fan. Voor de fans van Game of Thrones zul je wat plekken zelfs herkennen, hier zijn namelijk ook een paar scenes opgenomen. Neem wel goede regenkleding mee, want met een beetje wind ben je na één bezoekje al helemaal doorweekt. De meest bekende watervallen zijn Gullfoss, Seljalandsfoss (waar je achter kunt lopen, ofwel douchen), Skógafoss, Dettifoss en Háifoss. Hierbij weet je ook gelijk je eerste IJslandse woord: foss (waterval). Wat ons betreft was er niet één veruit de mooiste, ze hadden allemaal iets unieks.

#3 Wilde IJslandse paarden

Wist je dat IJsland een typisch eigen paardenras heeft? Deze IJslanders spot je veel in de weilanden en natuur en zijn echt typisch IJslands. Het is een uniek ras dat al meer dan 1000 jaar gefokt wordt en welke zich heeft aangepast aan de barre omstandigheden op het eiland. Ze zijn meestal klein van stuk, hebben een gespierde bouw en een dikke vacht. Ze staan ook bekend om hun vriendelijke karakter en hun eigen ‘draf’: de tölt. Wil je deze zelf eens ervaren? Dan is het tof om een buitenrit te boeken en zoals wij deden de bergen in te gaan onder begeleiding. Genieten van het landschap en de paarden in één.

#4 Intens en ruig weer

Waar je ontzettend geluk kunt hebben met de mooiste uitzichten in het zonnetje, zijn alle vele watervallen en groene grasvelden er niet voor niets. Het land is ruig en wild en je kunt hier ook flink guur weer ervaren, ook in de zomer. Vooral de harde wind in combinatie met de regen kan erg heftig zijn. Maar zoals wij maar dachten: intens weer zorgt voor intense (en dus unieke) landschappen. Wij gingen eind juni/begin juli op roadtrip en hadden sommige dagen een ski-jas, wollen baselayer en donsjack aan, waar anderen een week later in korte mouwen konden rondlopen. Technische kleding en meerdere laagjes is dus een must.

#5 De taal, IJslands

De officiële taal op IJsland is IJslands, welke door ongeveer 360.000 mensen wordt gesproken. Gelukkig spreken bijna alle IJslanders wel Engels, want dit is een hele lastige taal om snel onder de knie te krijgen. De taal stamt af van het Oud-Noors welke werd gesproken door de Vikingen. Door de vele extra letter combinaties is het zelfs lastig gokken hoe je een woord uitspreekt. Enkele woorden die je op een roadtrip vaker gaat tegenkomen:

FjallBerg
VegurWeg
VeitingastaðurRestaurant
FossWaterval
SnjórSneeuw
JökullGletsjer
GistiheimiliGuesthouse
BensínstöðTankstation
HótelHotel
EinreidbrúEenrichtingsbrug

IJslandse natuur

#6 Papegaaiduikers, je spot ze op IJsland

Papegaaiduikers, ook wel puffins genoemd zijn één van de schattigste dieren die je kunt spotten op IJsland. Gedurende het jaar leven deze vogels op zee, maar tijdens het broedseizoen komen ze aan land waardoor jij ze kunt bewonderen. Het broedseizoen loopt van april tot augustus, het hoogseizoen van IJsland dus. De vogels zitten op specifieke broedplaatsen, zorg dat wanneer je gaat kijken je de vogels niet stoort, en niet onnodig geluid maakt, maar verder lijken ze niet echt verstoord door de bezoekers. Voor de mooiste foto’s van deze vogels zoals hieronder neem je een zoomlens mee.

#7 Off road rijden op een andere planeet

Op meerdere plekken ter wereld kun je heerlijk offroad scheuren met een 4×4, maar op hoeveel plekken het lijkt alsof je op mars beland bent? Tijdens onze roadtrip hebben we grote stukken off road gereden, dit is vaak een keuze en een detour van de ringroad, maar ook een van de vetste routes met magische uitzichten. Zo hebben we een uur of drie over een zwart-rode puinvlakte omringd met bergen gereden, waar het echt lijkt alsof je op mars bent gedropt. Ieder uur kom je ongeveer hier iemand tegen, dus je bent echt eventjes van de wereld voor je gevoel.

#8 IJslandse ijsschotsen en gletsjers

Typisch aan IJsland is de veelzijdigheid aan landschappen en uitzichten. Waar je bij de Golden Circle veel thermische baden, rode bergen, watervallen en borrelende modderpoelen kunt spotten kom je een paar uurtjes verder al een gigantische gletsjer tegen. De grootste gletsjer van IJsland is de Vatnajökull-gletsjer. Met een oppervlakte van ongeveer 8.100 vierkante kilometer is het de grootste gletsjer van Europa buiten de Noordpool. Rond diamond beach kom je als je geluk hebt ook tal van drijvende ijsschotsen tegen , en ijsbrokken op het strand zelf. Een absurd gezicht en zeker de moeite waard op je roadtrip.

#9 Echt IJslands: rook, stoom of zelfs lava uit de grond

Het is een gek en onwerkelijk zicht, op verschillende plekken in IJsland komt er rook of stoom uit de grond, dit gebeurt door geothermische activiteit diep onder het oppervlak. IJsland is een vulkanisch actief gebied, wat betekent dat er veel vulkanen zijn. Eens in de zoveel tijd barst er een vulkaan uit op het eiland, wat zorgt voor magische beelden maar, ook gevaar. Check goed waar je dit wel en niet kunt bewonderen en luister naar de lokale instanties.

IJslandse landschappen hebben veel geothermische bronnen, zoals geisers en warmwaterbronnen. Fumarolen zijn openingen in de grond waaruit gas en stoom ontsnappen. Deze worden veroorzaakt door water dat in contact komt met hete gesteenten en verdampt, waardoor stoom en gassen vrijkomen. Dit resulteert in de kenmerkende rookpluimen die je soms ziet oprijzen uit de grond in IJsland. Verder zie je op verschillende plekken ook stoom uit de grond ontsnappen. Dit ondergrondse water wordt verwarmd door de nabijgelegen magma en stijgt op in de vorm van stoom of hete bronnen. Niet alleen is dit stoom warm, maar het kan ook flink naar zwavel (rotte eieren) ruiken.

IJslands uitzicht

#10 IJslands genieten: thermale baden

Op meerdere plekken wordt tactisch gebruik gemaakt van de geothermische activiteit onder de grond, bijvoorbeeld in de typisch IJslandse thermale baden. Onder de grond bevinden zich waterreservoirs die worden verwarmd door de nabijheid van magma. Deze warmwaterbronnen voeden de thermale baden met natuurlijk verwarmd water. De veruit bekendste is de Blue Lagoon, vlakbij Reykjavik. Wil je een iets minder druk bad? Dan is Myvatn Nature Bath, de Secret Lagoon of Fontana Geothermal Bath een goed alternatief.

Wil je ook van al deze toffe dingen genieten én een week in een 4×4 met daktent rondcruisen? Dan kun je zoals ons kiezen voor een toffe roadtrip via Nordic Nomads.

BergenEuropaIJslandNationale ParkenNatuurverschijnselenRoadtripTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

5 reacties. Reactie plaatsen

  • Anja Hofma
    19 juli 2023 19:18

    Ho Willemijn,
    Wat leuk om te lezen hoe je IJsland beschrijft. Ik heb dezelfde mooie en bijzondere ervaring daar beleefd, samen met mijn dochter, en zal dat niet snel vergeten.

    Beantwoorden
  • Anja Hofma
    19 juli 2023 19:19

    Hi Willemijn,
    Wat leuk om te lezen hoe je IJsland beschrijft. Ik heb dezelfde mooie en bijzondere ervaring daar beleefd, samen met mijn dochter, en zal dat niet snel vergeten.

    Beantwoorden
  • qff road rijden is in IJsland verboden.

    Beantwoorden
    • Ha Fred,
      Wanneer we in het artikel over ‘off road’ rijden, hebben we het over de wegen waar het wél mag, in het binnenland 🙂 Maar omdat dit wel offroad wegen zijn is het anders dan de ringroad.

      Groetjes, Willemijn

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.