Op roadtrip door IJsland met Nordic Nomads, een week aan avontuur

door

Het is zeven uur ’s ochtends. Ondanks dat we geen oog dicht hebben gedaan -het wordt namelijk niet donker- ritsen we de deur van onze daktent open. Een prachtig groen uitzicht vanuit de tent is genoeg reden om de daktent uit te klimmen en ons weer klaar te maken voor een prachtige roadtrip dag met Nordic Nomads. Zeven dagen lang trekken we met een 4×4 met daktent heel IJsland over, avontuur gegarandeerd. Hoe dat is gegaan lees je hier.

Deze reis met Nordic Nomads boek je hier. Onze tip: wees op tijd, de plekken zijn snel gevuld.

Het begin met onze roadtrip met Nordic Nomads

Het eerste moment dat we in de Dacia Duster instappen is onwennig. Het is eind juni, en waar we met 30 graden in Nederland onze reis begonnen zitten we nu met een dikke trui en de ruitenwissers op volle toeren in de auto. Even wennen aan het weer dus. Gelijk na onze vlucht naar Reykjavik worden we naar het basecamp gebracht waar we onze auto kunnen ophalen en uitleg krijgen van de ranger van Nordic Nomads. We krijgen een route boekje met een dagplanning en foto’s van de mooie uitzichten die ons te wachten staan. In zeven dagen zullen we het hele eiland, zowel de ‘Ringroad’ van IJsland als off-road verkennen. Dit betekent lange dagen rijden, maar ook tal van uitzonderlijke uitzichten, watervallen, ijsschotsen en hopelijk puffins.

De eerste nacht in de daktent van Nordic Nomads

Nadat we ergens hebben gegeten, wat kilometers hebben gereden en de camping hebben bereikt is het een kwestie van de daktent uitklappen, de slaapzakken erin leggen en de auto een beetje organiseren. Steeds meer auto’s van andere Nordic Nomads komen het camping terrein oprijden en één voor één worden de tentjes uitgeklapt. Een kleurrijke verzameling Dacia Dusters is klaar voor de nacht. Het is inmiddels 12 uur ’s nachts, maar doordat het niet donker wordt vergeten we bijna dat het al tijd is om te gaan slapen. Morgen staat ons wat spannends te wachten, dus snel ritsen we de daktent dicht en kruipen we in onze warme slaapzak.

Duiken in ijswater in Silfra

Als eendjes hopsen we om negen uur ’s ochtends over de parkeerplaats. Ik heb me wel eens comfortabeler gevoeld in de ochtend, de drysuit die we zojuist hebben aangetrokken zit overal strak en voelt boven het water nog erg warm aan. Gelukkig maar, want we zullen straks in ijswater gaan duiken tussen twee tektonische platen. Het aantrekken van het bovenste deel van de suit noemen de IJslandse tour guides voor de grap een ‘wedergeboorte’; met veel kracht plopt ons hoofd door de doorgang. We zijn in Thingvellir National Parc, bij de bekende Silfra kloof: een plek waar je kunt snorkelen tussen twee tectonische platen. Een absolute aanrader volgens velen, dus deze slaan we zeker niet over.

‘Je gezicht zal in het begin pijn doen, maar na een tijdje wordt deze gevoelloos en heb je er geen last meer van’

De eerste plons

De eerste plons is inderdaad even koud, maar het valt ons alles mee en rustig dobberen we met de stroming mee. ‘Je gezicht zal in het begin pijn doen, maar na een tijdje wordt deze gevoelloos en heb je er geen last meer van’ vertelt onze guide Lotta. Onder ons aanschouwen we de prachtige diepe kloof in het helder blauwe water. Gelukkig is het vooral genieten, door de lichte stroming en de drysuit drijf je zo door de kloof heen. Wat een ervaring!

Snorkelen met Nordic Nomads

Onze eerste roadtrip dag met Nordic Nomads

We warmen onszelf na het snorkelen op in het cafeetje van de camping Thingvellir met een warme kop koffie. De volgende dagen van onze roadtrip zullen in het teken staan van veel kilometers maken en heel veel dingen zien, dus een koffietje kunnen we zeker gebruiken. Op de Ring Road, dé weg rond IJsland, kom je ontzettend mooie uitzichten tegen, en is het gelukkig geen straf om zoveel kilometers te maken.

Nordic Nomads

Gjáin en Haifoss

Onze eerste grote stops worden Gjáin en de Haifoss waterval. Voor beide moet je een klein stukje off-road de Ringroad af. Bij Haifoss komt de gigantische kloof en waterval dan ineens tevoorschijn. Deze waterval bekijk je vanaf de bovenkant. Zoals met alle watervallen in IJsland kun je ervoor kiezen ter plekke een kleine loop te wandelen maar omdat wij al iets achterliepen op de planning door onze ijsduik kozen wij voor het uitzicht punt bovenaan, en ook dat was erg indrukwekkend. Nadat we een hoop foto’s hebben gemaakt en we andere highlights zoals de Skogafoss hebben gezien was het tijd voor een nieuw avontuur: een stuk offroad rijden naar een prachtige afgelegen camping.

Met Nordic Nomads kampeer je in the middle of nowhere

Door de dichte mist kunnen we maar enkele meters voor ons uit kijken. Zo nu en dan doemt er in de verte een nieuwe piek op die zich daarna langzaam weer in de mist verstopt. Onze telefoon van de Nordic Nomads whatsapp groep trilt; de weg is volgende andere Nomads voor ons goed begaanbaar ondanks het barre weer. Toch fijn om met wat meer auto’s onderweg te zijn, ondanks dat ieder zijn eigen ding doet. Één voor één komen we stapvoets aan op de camping van vanavond, echt een pareltje in de middle of nowhere. Deze camping is achteraf nog steeds onze favoriet, ondanks de matige uitzichten door de dichte mist is dit een prachtige en mysterieuze plek die we zelf nooit gevonden zouden hebben.

Met Nordic Nomads rij je langs prachtige gorges
Fjadrárgljúfur kloof

Gebergtes en ijsvlaktes

Het dagritme begint langzaam al een beetje te wennen. De wekker gaat vroeg, de slaapmaskers gaan af en de taakverdeling gaat van start. In de grot op de camping is een speciale lange tafel, ideaal om alvast het ontbijt te maken terwijl Danjelle de tent inklapt en de slaapzakken in de auto legt. Deze camping heeft een heerlijk warme douche, dus daar maken we gebruik van. Helaas begint onze dag weer met regen, in IJsland kun zowel pech als geluk hebben met het weer. Het ene uur met korte mouwen in de zon, een uur later in een keiharde regenbui. Laten we maar zeggen, zonder de regen geen watervallen.

Gigantische ijsschotsen en Diamond Beach

Gelukkig klaart het weer een beetje op als we rond acht uur in de auto stappen voor hetzelfde off-road stuk naar beneden. Ineens komen er magische uitzichten tevoorschijn die we de avond ervoor hebben gemist. Gigantische gebergtes, ijsvlaktes en groene weides verschijnen uit de mist, prachtig!

In het roadboekje bladeren we door de vele opties van vandaag, de route om te rijden staat vast maar de hoeveelheid stops is aan jou. IJsland heeft zo ontzettend veel mooie plekken dat het niet lukt om alles te zien in één week. Goed om je dit te beseffen voor je het eiland bezoekt, alles in één keer zien is niet aan te raden. We vullen ons wensenlijstje van de dag en gaan op pad, met als eerste stop de bekende Starwars kloof Fjadrárgljúfur en een bijzondere waterval met de iconische basaltkeien. Met een tussenstop met wat nodige frietjes in het bezoekerscentrum laden we ons op voor het tweede deel van de dag: Diamond beach en het spotten van gigantische IJsschotsen.

Diamond beach tijdens Nordic Nomads

Een ijzige wind op Diamond beach

Een ijzige koude wind waait om ons heen, we hebben ons ingepakt in bijna vijf lagen maar met de ijsdeeltjes in de keiharde wind is het moeilijk om warm te blijven. Maar wat wil je ook, naast een gletsjer waar de ijsschotsen letterlijk voorbij drijven in zee. Onder onze ski-jas hebben we onze camera verstopt en rennen we de auto uit. We hebben geluk, er liggen gigantische ijsbrokken op Diamond beach en ondanks dat onze handen er bijna afvriezen nemen we de tijd om foto’s te maken. Na tien minuten is de koek op en rennen we terug naar de auto waar de stoelverwarming op volle toeren aangaat.

IJsbrokken spotten tijdens Nordic Nomads

Zouden we Puffins Spotten?

In de ochtend krijgen we bericht in onze Nordic Nomads groep, we kunnen de dag extra lang maken om langs een toffe puffin spot te rijden. Iets wat je ons niet twee keer hoeft te vragen, het fotograferen van deze schattige papegaaiduikers staat namelijk nog hoog op ons wensenlijstje. We beginnen de dag gelukkig eindelijk met een voorzichtig zonnetje.

Door het prachtige dal rijden we langs vele paarse bloemen en een indrukwekkende bergpas over tot we uiteindelijk op de puffin-spot zijn. En veel dat er zitten! We maken een hoop foto’s en genieten nog eventjes van een lunch en koffie in het cafeetje.

Met Nordic Nomads off-road over een marslandschap

De komende dagen lijken weer een totaal andere wereld als de dagen in het zuiden van het land. Uren rijden we door landschappen die zou door zouden kunnen als planeet Mars. Zwart-rode bergen wisselen elkaar af met azuurblauwe watervallen en na een extra stuk off-road verbazen we ons om het prachtige uitzicht over de Hafragilsfoss, een gigantische waterval die we vanaf een verhoogd plateau kunnen bewonderen.

Watervallen spotten tijdens Nordic Nomads

Een camping met het zuiverste water van IJsland

We eindigen de dag inmiddels op een camping in het noorden, waar een campingbaas met het uiterlijk van Gandalf ons de weg wijst over de camping. ‘De warm waterbron die ik heb gebouwd is het zuiverste water van het land’ vertelt hij ons, zijn ogen twinkelen wanneer hij naar het warme bad wijst. We trotseren de ijzige kou en plonzen in het warme water, dat is even lekker bijkomen na een lange dag.

Nordic Nomads is een fantastische ervaring op IJsland

Walvis spotten of paardrijden door de bergen?

In het noorden biedt Nordic Nomads de kans om verschillende activiteiten bij te boeken: walvis spotten en paardrijden. Verschillende andere Nomads kiezen voor het walvis spotten, en de enthousiaste verhalen klinken fantastisch. Zelf stappen we vandaag op een typisch IJslands paard: de IJslander. Bij de manege hebben ze veel liefde voor de dieren en worden we twee uur lang door het bijzondere landschap geleid. Ondanks dat verschillende ruiters van onze groep geen paardrij-ervaring hebben heeft iedereen het erg naar zijn zin en bonden we al snel met onze harige IJslandse paardjes. Zelfs de IJslandse tred, de tölt, mogen we proberen. Voor het mooiste uitzicht maken we nog even wat foto’s en dan is het tijd om weer terug te keren naar de manege.

Last but not least, prachtige rode bergen van Kerlingafjöll

Achteraf gezien staat ons meest favoriete landschap so far nog op ons te wachten: Kerlingafjöll. Tijdens de laatste volle roadtrip dag geeft het Nordic Nomads boekje ons twee opties, ofwel off-road richting de prachtige bergen van Kerlingarfjöll of veilig over de Ring Road richting Reykjavik. Natuurlijk kiezen we voor de off-road weg en als het weer het toelaat zou ik dat ook zeker aanraden. Na een flinke tocht over de hoogvlakte en langs een ander thermaal bad doemt het rode gebergte op in de verte. Stukken zijn nog bedekt met sneeuw, langs het water stijgt de stoom op langs de bergen.

Rode bergen die je ziet tijdens Nordic Nomads

Neem laagjes mee op jouw Nordic Nomads avontuur

Opnieuw waait een ijzige kou ons hier om de oren, een muts en goede handschoenen zijn eigenlijk een must (hier waren wij te eigenwijs voor). In het gebied kun je toffe hikes doen, maar een kleine loop is ook al prachtig, hier ga je geen spijt van krijgen.

Met Nordic Nomads op roadtrip

Uiteindelijk sluiten we onze tocht nog af met wat plekjes die we zelf de eerste dag hebben gemist. We slapen in de Golden Circle, een van de mooiste en populairste regio’s van IJsland. Hier vind je opnieuw tal van watervallen, de Blue Lagoon maar ook de bekende geisers. Het laatste nachtje is aangebroken in Reykjavik, vroeg in de ochtend zullen we met de andere Nordic Nomads weer met de shuttlebus worden opgehaald. De tent ritsen we voor een laatste keer dicht en vallen snel in slaap in de slaapzak. Tot volgende keer IJsland!

Op IJsland Roadtrip met Nordic Nomads, iets voor jou?

Wil je ook graag het prachtige IJsland verkennen met een 4×4, en houdt je niet zo van het maken van een planning? Dan is deze trip ideaal. Vanaf het moment dat je de auto instapt zitten de kampeerspullen in je auto, staat een foodpack gereed voor de week en hoef je alleen maar het roadboekje te volgen. Het is wel flink wat uren autorijden, afwisselen is dus een must. Onze tip; neem genoeg technische kleding mee en een warme én waterdichte jas. Het kan op sommige plekken flink koud zijn, en als je pech hebt droogt niet alle kleding direct in de auto.

Deze reis met Nordic Nomads boek je hier. Onze tip: wees op tijd, de plekken zijn snel gevuld.
Watervallen spotten tijdens Nordic Nomads
Nordic Nomads
Nordic Nomads landschap in IJsland

BergenEuropaIJslandKamperenNationale ParkenReisverhalenRoadtripScandinaviëTheOutdoors.nlTravelbase

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.