Vakantie vol uitersten? Ga tot de max in Morzine!

door


Pal in de Franse bergen wacht de ideale vakantie voor thrillseekers en buitensporters. Maar ook rustzoekers en yogaliefhebbers zijn hier helemaal aan het juiste adres. Dit bergjuweeltje is namelijk extreem veelzijdig. Of je nu even lekker op het terras wilt hangen, of juist tot het uiterste wil gaan, het kan allemaal in Morzine. Je kunt het hele jaar los gaan in deze bergen, want ook in de zomer is dit skigebied het eldorado voor natuurliefhebbers.

Morzine centre
Morzine brug

Supermarkt voor hicles

Met 24 liften en 650 km aan trails & tracks is de omgeving van Morzine één grote supermarkt voor ‘hicles’ (een samentrekking van hiking en cycling). Een uitgelezen kans om onbeperkt te downhillen, hiken en bovenal MTB-en. Maar waar ligt Morzine ook alweer? Morzine en het nabij gelegen Avoriaz maken deel uit van Portes du Soleil. Dit gebied ligt in de Haute-Savoie. De Mont Blanc ligt praktisch om de hoek. Daarbij is Morzine slechts 90 autominuten verwijderd van het meer van Genève. Grote plus: in tegenstelling tot veel Franse skioorden is Morzine ook nog eens een buitengewoon mooi dorp, zonder hoogbouw. En tal van aprés sport mogelijkheden. Dus 24/7 gezelligheid.

MTB rondom Morzine
Bike met een view

Morzine - ReisachtigDownhilling Morzine

Host van sporty events

Op jaarbasis organiseert Morzine/ Avoriaz enorm veel grote en kleine events. Waaronder:

  • ‘Rock de pistes festival’ (maart): Ga uit je plaat op grote hoogte tijdens dit muziekfestival op de slopes.
  • MTB festival: ‘Passportes du Soleil’ (juni): race van dorp naar dorp, plek naar plek over 80 km aan MTB tracks. Kosten: 50 Euro incl liftpas. Surplus: bij deelname mag je in de winter een dag gratis gebruik maken van de skiliften in de Porte dus Soleil.
  • 1 keer per jaar een Harley Davidson event (juli): Harley Days’ met 13.000 fans.
  • De Mont Blanc Rally (september): dit is een onderdeel van de ‘Automobile Championships’. De rally is al 20 jaar een hit.

Spartan obstacle run

Eén van de leukste events van het jaar (in mei/juni) is de Spartan race: een spectaculaire mud run met stormbaan. Deelnemen kan -op eigen niveau- in teamverband of individueel. Er zijn verschillende categorieën: 6+ km (25 obstakels), 13+ km (30 obstakels), 20 km (35 obstakels). Voor de créme de la créme is er de 50 km run met 60+ obstakels. Ik, Reisachtige Laura, was onlangs -als supporter- getuige van deze killing run. En natuurlijk wil ik deze ervaring graag met je delen.

This is Sparta!

Nog voor het krieken van de dag sta ik -op m’n slippers tussen de sneakers- bij de start van de Ultra (50 km) run. Zo voor de start is de spanning behoorlijk intens te noemen. Als ik om me heen kijk, zie ik slechts een select gezelschap. Niet vreemd, 50 km is nogal spartaans. Ondanks, of misschien juist dankzij deze totale tour de force spot ik ook veel vrouwelijke deelnemers. Stuk voor stuk super atletisch gebouwd. De beau monde van runners bestaat uit sportvrouwen en mannen uit alle windstreken van de wereld. Zo sprak ik een Duits stel: Stefan en Ana. Zij doen voor de 3e keer mee. Op deze manier vieren zij jaarlijks hun liefde voor elkaar, en voor de sport. Mooi om te zien dat een killing race toch heel romantisch kan zijn.

Morzine - Reisachtig

Voorbereiding

Voorafgaand aan de run ontwikkelen veel atleten een eigen ritueel, of voorbereiding. Van group hugg met vrienden, tot solitair meditatief moment. Een enkele atleet houdt er een apart gebruik op na. Achter de startlijn zie ik een een man een klein beetje zand in z’n zak stoppen. Heeft dit souvenir de finish gehaald? Of zijn de korrels zand gestrand in de mud crawl? Het antwoord op deze vraag moet ik je helaas schuldig blijven. Wat ik je wel kan vertellen, is dat deze obstacle course de real shit is. Nu is een afstand van 50 km echt erg extreem, maar met 12 km ben je ook geheid verzekerd van een mooie uitdaging. En als je er dan toch bent, blijf dan gelijk even hangen voor een actieve vakantie. Huur een MTB, of trek je bergschoenen aan en ga helemaal stuk.

Wandeling & workshop

Ben je geen fit-freak en doe je het liever rustig aan? Het kan allemaal. Morzine is net een kameleon. Er zijn tal van zen activiteiten te doen. Doe mee aan een hike & workshop onder begeleiding van natuurgids Michel. Ontdek medicinale wondertjes zoals Sint Janskruid en leer gebruik te maken van het beste uit de natuur.

Mannelijke Klazien uut Zalk

Onlangs deden we mee aan een hike met workshop –2 voor de prijs van geen-: ‘balm maken’. Huppelend door de bloemenweides krijg je direct het Heidi gevoel te pakken. Helaas maakte de regen een abrupt einde aan de relaxte ‘pluk wandeling’. Daardoor ben ik snel binnen aan de slag gegaan. Deze DIY balm blijkt vooral een kwestie te zijn van wikken, wegen, en verhitten. Tijdens de workshop vertelt Michel -de mannelijke Kalzien uut Zalk- over geneeskrachtige planten in de bergen. Alleen al het luisteren naar zijn stem werkt zalvend. 🙂

Morzine - Reisachtig
Hike & workshop: 2 voor de prijs van geen

Kneuzen-zalf

De omgeving van Morzine is gezegend is met Arnica bloemen. En wat blijkt? De basis van de ‘huisgemaakte balm’ is solorized Arnica olie: Arnica langdurig geweekt in zonnebloemolie. Arnica is goed tegen kneuzingen, blauwe plekken en lidtekens. Ideaal voor brokkenmakers. Volgens Christophe is deze zalf dan ook een must bij iedere bergwandeling. Praktische info: Deze activiteit (van 2 uur) is kosteloos -op afspraak- in het zomerseizoen te boeken bij het Office de tourisme in Morzine. Bovendien is dit een ervaring zonder spierpijn of klotsende oksels. Leuk met kids!

Dit is het recept

  • Nodig: 2.8 gram bijenwas, 3 theelepels kokosolie, 5 theelepels arnicaolie, kampfer, vuur, schaaltje, klein potje, theelepel.
  • Wat te doen? Verhit de was samen met de kokosolie. Laat deze smelten, maar niet koken.
  • Laat het mengsel een beetje afkoelen. Voeg een kwart theelepel kampfer bij en enkele druppels essentiële olie.
  • Mengsel gieten in klein potje… et voilá.

BikingEuropaFrankrijkHikingTheOutdoors.nlTrailrunning

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.