Voor ieder wat wils in skigebied Morzine en Avoriaz

door

Elk jaar weer hebben mijn buren traditioneel dezelfde discussie in huis. De bestemming van hun wintersportgebied. De twee zoons houden van veel rode en zwarte pistes, de moeder houdt van voornamelijk blauwe pistes, de vader houdt eigenlijk helemaal niet van wintersport en de oma wilt vooral een gezellig dorp. Hoewel er inmiddels wel een aantal goede adressen bekend zijn, blijft het lastig. Waar vind je nou een gebied die voor ieder wat wils heeft? Dat kunnen wij je verklappen: bij Morzine skigebied.

Morzine in het ochtendlicht
Credits: Friso van Wassenaer

Portes du soleil: een van de grootste skigebieden

Het skigebied Morzine ligt in het Franse gedeelte van Portes du Soleil. Dit skigebied is een van de grootste skigebieden ter wereld! Vanuit Morzine kan je lange tochten maken zowel door Zwitserland als door Frankrijk. De pistes rondom het dorp zijn goed toegankelijk voor beginners. Na enkele liftjes, kom je echter al snel bij prachtig brede en lange rode pistes aan.

Pistes bij Avoriaz en Morzine
Credits: Friso van Wassenaer

Wat vind je in Portes du Soleil, waaronder skigebied Morzine:

Even wat feiten op een rij over Portes du Soleil:

  • In totaal 650 kilometer piste(!). Hiervan is ruim 120 kilometer blauw, 350 kilometer rood en 70 kilometer zwart.
  • Portes du Soleil is vanaf Genève een uurtje rijden naar het zuiden. Dit maakt het erg toegankelijk te bereiken met zowel auto, trein als vliegtuig.
  • Het hoogste punt ligt op 2250 meter.
  • Bij Avoriaz, boven Morzine, zijn twee grote funparks voor zowel kinderen als volwassen waaghalzen.
  • In Portes du Soleil is men erg trots op de keuken. Je zult vaak hele uitgebreide en lekkere kaarten zien, i.p.v. een simpel frietje (al is daar natuurlijk ook niks mis mee).
Skiën in Portes du Soleil
Credits: Friso van Wassenaer

Sneeuwzekerheid in Morzine en Avioraz

Het skigebied gaat dus niet zo hoog dat je over gletsjers sjeest. Toch heeft Portes du Soleil een betrekkelijk goede sneeuwzekerheid. Door de lagere ligging ski je hierdoor vaak door besneeuwde bossen. Dit geeft het landschap een super mooie uitstraling en je skiet dus niet over witte vlaktes waar je overal de skiliften van ver al ziet staan.

De beboste bergen van Portes du soleil
Credits: Friso van Wassenaer

Avoriaz: een bijzonder oord op hoogte

Één skilift boven skigebied Morzine ligt het dorp Avoriaz. Dit dorp is een autovrij skidorp wat in de jaren zestig is aangelegd en is een geweldige keuze voor als je een unieke ervaring in Portes du Soleil zoekt. Het dorp zelf ligt op 1.800 meter hoogte, tussen de pistes en is voorzien van alle gemakken.

Het centrum van Avoriaz
Credits: Friso van Wassenaer

Om Morzine te complementeren als authentiek dorp hebben de architecten bij het ontwerpen van Avoriaz geprobeerd om niet zomaar betonnen bouwdozen neer te zetten. Alle gebouwen zijn uniek en er is veel gebruik gemaakt van kleine houten paneeltjes. Hierdoor lijkt het dorp weg te vallen tegen de rotsen aan. Daarnaast staan alle gebouwen op het zuiden, waardoor er minder hoge stookkosten zijn.

Het dorp Avoriaz zelf is dus autovrij. Als je je auto buiten het dorp laat staan kan je je voortbewegen met de bus, sneeuwscooter of het meest populaire vervoersmiddel: het paard en wagen. Dit maakt dat het dorp ongelooflijk knus aanvoelt.

Kaasfondue in een iglo en badderen in het zwembad

Daarnaast is Avoriaz, net zoals Morzine, dit een dorp waar iedereen wat kan doen. Er is in het centrum een grote speelplaats voor kinderen en er is o.a. een zwembad. Vlak boven het dorp vind je een iglo waar je spectaculair kunt fonduen! Daarnaast is het uitgaansleven een stukje aanweziger dan in Morzine, wat het ook geschikt maakt voor de mensen onder ons die graag willen après-skiën.

Skigebied Morzine: het veelzijdige mooie dorp

Het dorp Morzine zelf heeft wel een traditionele uitstraling. In het hele dorp is geen hoogbouw waardoor het een fijne en rustige uitstraling heeft. Het dorp wordt in tweeën gedeeld door een rivier maar alles is goed bereikbaar door een voetgangersbrug. In het dorp zijn cafeetjes, restaurants en winkels in overvloed. In deze regio zijn ze erg trots op hun goede keuken dus overal zul je geweldig eten. Mocht je dus geen interesse hebben in skiën, dan kan je jezelf alsnog goed vermaken in dit dorp.

Avoriaz in het avondlicht
Avoriaz | Credits: Friso van Wassenaer

Met je fatbike door de sneeuw crossen

Indien je toch verveeld raakt, dan valt er nog genoeg anders te beleven. Zo kan je zowel in Avoriaz als Morzine fatbikes huren om de bergen op een andere manier te ontdekken. Deze mountainbikes hebben extra dikke banden om je tractie in de sneeuw te geven. Daarnaast zit er een elektrische motor op waardoor je moeiteloos jezelf voort kan bewegen. Als je sportiever wilt fietsen, kan de stand zeker lager.

Fatbiken bij Avoriaz
Credits: Friso van Wassenaer

Roofvogel programma bij het skigebied Morzine

Daarnaast wordt er in dit gebied gewerkt aan de herintroductie van bepaalde roofvogelsoorten. In het dal is er een broedprogramma waarna deze dieren uiteindelijk in het gebied worden uitgezet. In de winter is er dagelijks een show bij restaurant Les Aigles du Léman waar je van dichtbij een aantal vogels kan aanschouwen. Omdat deze diersoort in de minderheid is gekomen is dit broedprogramma dus een fijn initiatief om de populatie weer omhoog te krijgen.

Groene bestemming in Portes du Soleil

Skigebieden Morzine en Avoriaz zijn daarnaast beiden bezig om duurzaamheid hoog in het vaandel te houden. Al eerder kon je lezen over de energiezuinige bouwstijl van Avoriaz maar daarnaast zijn er veel meer initiatieven die worden uitgevoerd.

Zo is er geïnvesteerd in duurzame sneeuwmachines en wordt er beter nagedacht over de frequentie van zowel het prepareren als besproeien van pistes. Daarnaast zijn er zonnepanelen geïnstalleerd om o.a. de skiliften mee aan te drijven.

Korting op je skipas met jouw treinreis

Dit is allemaal om de randvoorwaarden zo duurzaam mogelijk te maken. Echter is het meest vervuilende onderdeel van een skivakantie de reis naar het gebied zelf. Om toeristen aan te moedigen de trein (bijvoorbeeld met de Thalys) te pakken is er een kortingspakket opgesteld. Als je bewijs van je treinreis aanlevert aan Alpin Express, krijg je korting op je skipas, eten, slaapplek enzovoorts.

Roofvogels spotten bij Morzine
Credits: Friso van Wassenaer

AccommodatiesAlpenDuurzaam levenEuropaFrankrijkTheOutdoors.nlWintersportenZwitserland

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.