Rucphense Heide - Fotocredits: Femke Nouws

Van Gogh Nationaal Park, het nieuwste meesterwerk van Brabant

door

Wist je dat er iets nieuws op komst is in Nederland? Een Nationaal Park, maar dan nieuwe stijl. Een bijzondere beleving vol slingerende beekjes, uitgestrekte natuurgebieden, boerenland, landgoederen, maar ook erfgoedlocaties, monumenten, prachtige stads- en dorpsgezichten én Van Gogh wandel- en fietsroutes. Een landschapsbeleving vol natuur en cultuur dus, die bijna heel Noord-Brabant beslaat. De naam van het Nationaal Park verklapt het al; het is het landschap waar Vincent van Gogh opgroeide. Waar hij brieven over schreef aan zijn broer Theo, waar hij bijzondere herinneringen aan had en die hij terug liet komen in zijn werk. Maar dit Nationaal Park is meer dan een tastbare erfenis van de beroemde schilder. Ook zijn manier van kijken naar Brabant speelt een grote rol. Benieuwd naar Nationaal Park Van Gogh? Spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan, want ervaren kun je het gebied al.

Van Gogh wandeling Nuenen
Van Gogh monument in Nuenen

Van Gogh Nationaal Park

Noord-Brabant is de plek waar Vincent van Gogh opgroeide. Het is de provincie waar de eigenzinnige schilder leefde. Waar de natuur en Brabanders die het land bewerkten, hem inspireerden tot meesterwerken. Met oog voor eenvoud én het boeren leven. Met passie voor het landschap en het leven om hem heen. Maar ook met verbeeldingskracht over hoe de wereld zou kunnen zijn. Vanuit een experimenteel en vernieuwend gedachtegoed bouwen aan de toekomst. En al die waarden, die zo kenmerkend waren voor Van Gogh, die zie je terug in Van Gogh Nationaal Park. Een Nationaal Park zonder harde grenzen. Want waar grenzen vervagen, smelten mens en natuur, dorpen en steden, historie en toekomst samen.

Laat je inspireren door Vincent van Gogh

Van Gogh is misschien wel de beroemdste Nederlandse schilder ooit. Hij werd geboren in Zundert, waar zijn liefde voor de natuur ontstond. Later woonde hij in Etten-Leur, waar zijn carrière begon. En dan is er ook nog Nuenen, de plek waar Vincent van Gogh zijn eerste meesterwerk maakte. Op al deze plekken vind je erfgoedlocaties en Van Gogh Monumenten die je het verhaal van zijn leven in Brabant en de creatie van zijn meesterwerken vertellen. Je leert Van Gogh dan ook van dichtbij kennen. Daarnaast fungeert Van Gogh als gids en inspiratiebron voor de mooiste natuur en locaties in de omgeving van de vijf grote steden van Brabant. Plekken die hij in vroegere tijden enorm zou waarderen en waar jij in het heden en de toekomst enorm van kunt genieten.

Natuur-, cultuur- en landschapsbelevingen

Aangezien het oppervlak ontzettend groot is, brengt het Nationaal Park veel variatie met zich mee. Je vindt er heel veel groen, maar ook aantrekkelijke dorpen en steden. Wanneer je de rust wat meer op wil zoeken kun je genieten van beekjes en riviertjes tussen dekzandruggen en vennen. Wanneer je even geen zin hebt om te wandelen kun je er ook voor kiezen om de fiets te pakken. Natuurlijk ervaar je er ook de Brabantse gezelligheid en word je met open armen ontvangen.

Ga op pad

In Van Gogh Nationaal Park is alle ruimte om je sportieve hart op te halen. Kies bijvoorbeeld voor De Van Gogh fietsroute van 435 kilometer lang en geniet van het fietsen in de mooie Brabantse omgeving. Ook wandelliefhebbers kunnen hier terecht. Het park heeft namelijk een groot wandelroutenetwerk die je meeneemt door Vincent van Gogh’s bakermat. Bezoek je graag unieke locaties en wil je je verdiepen in verhalen van Brabant? Dan zijn er talloze lokale natuur- en erfgoedroutes die voor iedereen een ware traktatie zijn.

Trek je eigen plan in Van Gogh Nationaal Park

Houd je niet zo van uitgestippelde routes en wil je je eigen gang gaan? Geen probleem. Voor de avontuurlijke bezoekers is er de mogelijkheid om via het knooppuntennetwerk makkelijk een eigen route samen te stellen. Wandel de dorpen in of fiets de steden uit. Werkelijk alle combinaties zijn mogelijk. Ga je voor urban met een groene touch? Of ga je op zoek naar lokale tradities en de schoonheid van de natuur? In Van Gogh Nationaal Park ontdek je altijd iets nieuws.

ActiviteitEuropaNationale ParkenNederlandTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.