Steeds meer verlaten skigebieden in de wereld

door

Wellicht weet je nog niet dat ze bestaan. Er zijn steeds meer verlaten skigebieden. Een skigebied kan om diverse redenen zijn verlaten. Redenen zijn bijvoorbeeld een gebrek aan sneeuw, een mislukt project en de steeds hogere eisen van de wintersporters. Het is een triest verhaal. Waarschijnlijk komen er steeds meer skigebieden met verlaten liften. Door een gebrek aan sneeuw of een andere oorzaak zijn stoeltjesliften en roestige kabels de trieste restanten van de verlaten skigebieden.

Het gefaalde project Espui in Spanje

Er zijn verlaten skigebieden die nooit skigebied zijn geweest. Een voorbeeld is Espui in Fall Fosca. Dit gefaalde project werd vijf maanden voor de opening gestopt. Waarom? Het ineenstorten van de vastgoedsector in 2008 maakte voltooiing van het project onmogelijk. Er kwam dus geen skigebied dat toeristen naar het gebied zou halen. Enkele palen in een desolaat landschap zijn de trieste restanten van dit project.

Verlaten skigebieden skilift

Nog meer verlaten skigebieden

Espui in Spanje is zeker niet het enige verlaten skigebied. Andere verlaten skigebieden zijn het Devil’s Nest Nebraska en Mount Igman in het voormalige Bosnië-Herzegovina. Bij de opening in 1972 was Devil’s Nest een succes. Achterstallige belastingaflossingen maakte twee jaar later een einde aan het succes. Het in 1997 in het openbaar verkochte gebied werd nooit meer hersteld. Roestige kabels en stoeltjesliften zijn de trieste overblijfselen van het eens succesvolle skigebied Devil’s Nest.

Ook de Olympische winterspelen in 1984 is een voorbeeld van vergane glorie. In 1995 werd de in Bosnië-Herzegovina gelegen Mount Ivan betrokken in een bloedige oorlog. Overgebleven zijn kogelgaten en ruïnes. Wie op de Mount Ivan gaat kijken ziet nog de trieste restanten van de Olympische schans.

Een door gebrek aan sneeuw verlaten skigebied

Er zijn ook skigebieden die verlaten zijn vanwege een gebrek aan sneeuw. In Zuid-Amerika lag eens het hoogste skigebied ter wereld. Het op 5241 meter gelegen Chacaltaya in Bolivia was jarenlang een populaire wintersportplaats. Deze place to be om te wintersporten heeft noodgedwongen moeten sluiten. Waarom? Vanwege een smeltende gletsjer en een gebrek aan sneeuw. Het was vanwege de kans op hoogteziekte sowieso nooit een heel druk gebied.

Het verlaten skigebied Nevel Grande

Het verlaten skigebied Nevel Grande in Amerika is een spookachtige locatie. Dit in de staat New York gelegen skigebied ligt net buiten Ellenville. In de jaren ’90 van de vorige eeuw werd dit skigebied nog veel bezocht. Financiële problemen vanaf 2006 was de oorzaak van de sluiting in 2009. In het skigebied vind je nog het verlaten hotel, de liften, de schaatsbaan en achtergelaten materialen. Plannen om iets met dit verlaten skigebied te doen zijn nooit uitgevoerd.

Verlaten skigebieden stoeltjeslift

Verlaten skigebieden voldoen meestal niet meer aan de eisen

Er zijn steeds meer kleine verlaten skigebieden. Waarom? Omdat kleine skigebieden niet meer kunnen voldoen aan de eisen van de verwende wintersporter. De veeleisende wintersporter wil niet alleen goede sneeuw en perfecte pistes. Er moet ook voldoende après ski en ander vertier worden aangeboden. Skilessen in het Nederlands staan natuurlijk ook op het verlanglijstje. Helaas kunnen kleine skigebieden, zoals St. Jakob of Oberwald, niet aan de eisen voldoen. Dat heeft tot gevolg dat veel kleine skigebieden failliet gaan. Dat is jammer, want veel kleine skigebieden hebben wel degelijk iets te bieden. Kleine skigebieden bieden een charmante kleinschaligheid en flexibiliteit. Er zijn kleine skigebieden die wel succesvol zijn. Zo is het kleine skigebied Grachen inmiddels het resort voor kinderen en hun ouders geworden. Het is nog maar even afwachten wat de vroegtijdige sluiting vanwege het coronavirus in 2020 nog in petto heeft.

Verlaten skigebied Franse Alpen

BergenTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.