De verticale tuin is dé oplossing voor jouw kleine tuintje | Duurzame Donderdag

door

Tegenwoordig hebben veel mensen hun huis vol staan met planten en ander groen. Uit onderzoek van de Washington State University blijkt dat planten stressverlagend zijn. Groot gelijk dus dat jij je huisje helemaal vol zet. Maar wat nou met die tuin van je? Ik hoor je al denken, ja maar ik heb maar een heel klein tuintje, als ik die vol zet met planten hou ik geen ruimte meer over. Nou, dan hebben we goed nieuws voor je. De verticale tuin is dé oplossing voor jouw kleine tuin of balkon. Ruimtebesparend en toch genieten van die heerlijke groene planten als je naar buiten kijkt. Het kan dus echt.

De verticale tuin

Wat houdt een verticale tuin precies in? De naam zegt het al een beetje, maar de verticale tuin is een tuin die de hoogte in groeit. Perfect dus als jij maar een paar vierkante meter in jouw tuin of balkon hebt. Vaak bestaat deze tuin uit een stellage van hout, plantenbakken of een ladder van verschillende plantenbakken. Een andere optie is de plantenmuur. Denk hierbij aan een wand met verschillende vakken waar je jouw plantjes in kunt stoppen. Voor deze optie heb je wel een schutting nodig om je wand aan vast te hangen.

Maak jouw verticale tuin van gerecycelde materialen

Je kunt ervoor kiezen om jouw verticale tuin bij een tuincentrum te halen, maar het is veel leuker om hem zelf op een duurzame manier in elkaar te zetten. Er zijn verschillende manier op een verticale tuin te maken. Je kunt er voor kiezen om plantenbakken die je nog hebt liggen te gebruiken en die aan je schutting te hangen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om met steigerhout een stellage van bakken te maken, die niet aan een schutting vast hoeven te zitten. Kijk eens op tweedehands sites voor resthout. Hier vind je vaak voor een leuk prijsje genoeg hout om jouw verticale tuin te maken. Maak je een verticale tuin van hout, dan kun je er ook nog voor kiezen om jouw nieuwe creatie nog mooier te maken door het hout met een likje houtverf op te leuken.

verticale tuin 3
Credits: Narges Pms- Unsplash

Wat zet je in je nieuwe tuin?

Er zijn verschillende planten en kruiden die je in je verticale tuin kwijt kunt. Niet iedere plant groeit even goed in een krappe bak, dus doe zeker je research voordat je naar het tuincentrum rent om planten te kopen. Let er bij het planten van je verticale tuin op dat je de planten die het minste water nodig hebben bovenin zet, aangezien het water naar beneden kan druppelen. Zet ook planten die even hard groeien bij elkaar, zodat ze andere planten niet overwoekeren. Wij zetten alvast tien planten op een rijtje die zich helemaal thuis voelen in jouw nieuwe verticale tuin.

 • Viooltjes
 • Vetplanten
 • Aardbeienplant
 • Hartlelies
 • Varens
 • Tijm
 • Klimop
 • Ooievaarsbek
 • Marantha
 • Rozemarijn

Duurzaam levenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Dit is helemaal geen hiking site, maar een gelikte ordinaire commerciële outlook site.

  Beantwoorden
  • Hi Michel, reacties vinden we altijd leuk op artikelen. Deze iets minder. Je hoeft de artikelen natuurlijk niet te lezen en zeker niet te oordelen over artikelen die je minder aantrekken. Hopelijk zijn er genoeg andere artikelen waar je juist wel van kan genieten. En zo niet, laat ons dan vooral weten hoe we ook aan jouw wensen kunnen voldoen.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.