Wat moet je meenemen op een Via Ferrata, wij leggen het uit

door


Stel, je wilt al heel lang een keertje een Via Ferrata gaan doen, maar je weet niet goed wat je moet meenemen. Klinkt bekend. Een Via Ferrata doe je namelijk niet zomaar eventjes spontaan, dus is het handig dat je jezelf goed voorbereidt. In dit artikel leggen we uit wat echt een must is om mee te nemen als Via Ferrata set op jouw avontuur.

Wat is ook alweer een Via Ferrata en waarom heb je een set nodig?

Voordat we beginnen met het opsommen van alle spullen die je bij je moet hebben op je Via Ferrata avontuur, beginnen we bij het begin. Want wat is eigenlijk een Via Ferrata? Een Via Ferrata, of in het Duits ‘Klettersteig’, betekent letterlijk ijzeren weg en is niets anders dan een wandelpad gezekerd met ijzeren kabels.

De term wandelpad is bij een Via Ferrata echter variabel. Zo zijn er eenvoudige Via Ferratas, waar je inderdaad het idee hebt dat je over een uitdagend wandelpad loopt. Er zijn echter ook Via Ferrata’s waar het pad nog maar een heel smal richeltje is. Deze Ferratas zijn vaak erg uitdagend en vragen om een goede techniek en klimervaring.

Welke Via Ferrata je ook doet, zekeren is altijd verplicht. Daarom doe je er goed aan om vooraf goed erover na te denken wat je meeneemt. Om het je makkelijk te maken, leggen we je hieronder haarfijn uit wat er niet mag ontbreken op jouw eerste tour.

Wat moet je meenemen in je Via Ferrata set?

Laten we dus eens kijken naar alle spullen die je moet meenemen in je Via Ferrata set. Als je onderstaande gear inpakt, weet je zeker dat je veilig de Via Ferrata doorstaat.

Helm

We beginnen met het beschermen van je hoofd. Want in tegenstelling als op bijvoorbeeld de (race)fiets, is bij een Via Ferrata een helm verplicht. Deze helm heb je nodig voor mogelijke steenslag, het stoten van je hoofd of bij een val. Op een Via Ferrata komt het vaak voor dat loszittende stenen vallen. De klimhelm beschermt je dus voor mogelijk hoofdletsel. Voor de klimsport zijn er speciale lichtgewicht helmen verkrijgbaar die gemaakt zijn voor het klimmen.

Button

Klimgordel

Nummer twee op de lijst van spullen die je moet meenemen op een Via Ferrata en dus in jouw Klettersteig set moet zitten, is de klimgordel. De klimgordel is eigenlijk een tuigje dat je over je broek aantrekt. De meeste klimgordels kun je door middel van gespen goed aanpassen aan je lichaam. Zo heb je nauwelijks door dat je in een tuigje zit. De klimgordel kun je vervolgens gebruiken om je Klettersteigset aan vast te maken.

Klettersteigset

Om tijdens de Via Ferrata goed gezekerd te zijn heb je een Klettersteigset nodig. Dit Klettersteigset bevestig je aan je klimgordel. Een klettersteigset bestaat uit twee Karabiners die vastzitten aan elastische touwen. De elastische touwen zorgen ervoor dat je jezelf gemakkelijk kunt zekeren aan het staaldraad. Zo zijn moeilijkere passages gemakkelijker te doorstaan.

In ieder klettersteigset zit een veiligheidsmechanisme ingebouwd voor het geval dat je valt. Dit noemen ze ook wel de valdemper. Daarnaast zijn ook de Karabiners voorzien van een veiligheidsmechanisme. Karabiners zijn namelijk alleen te openen met handpalmontgrendeling. Dit voorkomt dat een Karabiner zomaar openschiet terwijl je aan het staaldraad gezekerd bent.

Via Ferrata Roc du Vent

Handschoenen

Je zult misschien raar opkijken als je ziet dat je handschoenen moet meenemen bij een Via Ferrata. Geen nood, we hebben het hier niet over winterhandschoenen, maar over klimhandschoenen. Je moet tijdens het klimmen namelijk nog wel eens het staaldraad vastpakken, en daar zitten soms scherpe stukken aan. Ook pak je vaak de rotswand vast, waar soms ook scherpe stenen aanzitten. Wie zijn handen dus niet wil beschadigen, neemt het beste dus een setje klimhandschoenen mee. Bovendien kan het ijzer van de Via Ferrata soms behoorlijk koud zijn. De klimhandschoenen geven dan net een beetje extra warmte en grip.

Extra karabiner met touw

Het volgende item is niet verplicht om mee te nemen tijdens een Via Ferrata, maar wel erg handig. Zeker als de Via Ferrata wat langer duurt en veel kracht kost. Een extra karabiner, die vastzit aan je klimgordel, kun je gebruiken om tussendoor even uit te rusten. De Karabiners van je Klettersteigset zitten namelijk vast aan elastische touwen. Niet zo handig dus als je even je benen en armen wat rust wilt gunnen tussendoor.

Met een extra karabiner en stevig klimtouw kun je dus wel eventjes achterover leunen. Haak de Karabiner gewoon vast een het staaldraad en er kan niets gebeuren. Zo kom je tot rust en kun je tegelijkertijd even van het uitzicht genieten.

Goede schoenen met voldoende grip

Goede schoenen in de bergen zijn eigenlijk een no-brainer, en ook uitermate belangrijk als je een Via Ferrata gaat doen. Zorg dus voor goede schoenen met een goed profiel. Een bergschoen in de categorie A/B of B volstaat normaal gesproken voor het doen van een Via Ferrata.

Een EHBO setje

Onder het motto better safe than sorry: een EHBO setje is eigenlijk altijd onontbeerlijk als je de bergen ingaat. Dus ook als je een Via Ferrata gaat doen. Hoewel je een EHBO set eigenlijk nooit gebruikt, zul je blij zijn als je er eentje bij je hebt als er echt iets gebeurt.

Rugtas

Het laatste item wat je kan meenemen op je Via Ferrata avontuur is een rugtas. Natuurlijk heb je die nodig om eten en drinken mee te nemen, maar de rugtas is ook handig om naderhand je Via Ferrata set weer in op te bergen. Bedenk je namelijk goed dat je naar het begin van een Via Ferrata vaak een stukje moet wandelen. Vaak zowel heen en terug. Dan is het natuurlijk niet handig om alle spullen in je hand te houden.

Zorg dus dat je rugtas groot genoeg is om alle spullen in kwijt te kunnen. Vaak voldoet een rugtas met 15 a 20 liter al om alles voor een dagje klimplezier mee te nemen.

avontuurlijke vakantie

Kopen of huren van een via ferrata set?

We zijn nu aan het einde gekomen van de lange lijst met spullen die je moet meenemen als je een Via Ferrata wilt gaan doen. Sommige spullen voor jouw via ferrata set heb je waarschijnlijk al in je bezit, dus dat is geen probleem. De kans is echter groot dat je nog geen helm, klimgordel en klettersteigset hebt.

Als dit inderdaad zo is, dan kun je ervoor kiezen om een set te kopen of te huren. Huren is vaak handig zolang je nog niet precies weet of je vaker een Via Ferrata wilt gaan doen. Zo kun je laagdrempelig eens een tour proberen, zonder aan de spullen vast te zitten. Huren kun je vaak ter plaatse doen bij een sportwinkel of bij de plaatselijke bergsportvereniging. Boek daar eenvoudig ook een gids, die je de mooiste routes kan laten zien, maar je ook beter kan maken in het doen van een via ferrata.

Ben je er echter helemaal van overtuigd dat een Via Ferrata jouw ding is, dan kun je natuurlijk altijd een compleet set aanschaffen. Een complete via ferrata set, dus inclusief helm, klimgordel en Klettersteigset kun je vanaf 140 euro aanschaffen bij de betere bergsportwinkel. Uiteraard kan je ook naar de Decathlon voor een setje. Denk als laatste ook nog een aan jouw reisverzekering, want een ongeluk zit in een klein hoekje en wordt jouw via Ferrata avontuur gedekt?

Via Ferrata Roc du Vent

KeuzehulpenKlimmenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.