Het handige Visum Rusland stappenplan

door

Rusland is met een oppervlakte van 17.098.246 km² overduidelijk het grootste land ter wereld. Je kunt je voorstellen dat er in zo’n groot land ontzettend veel te doen en te ontdekken is. Van bijzondere steden zoals Moskou en Sint-Petersburg tot talloze beschermde natuurgebieden en natuurlijk de hoogste berg van Europa, de Elbrus. Toch is een bezoek aan Rusland niet zomaar 1-2-3 geregeld. Er is een hele waslijst aan vereisten waar je aan moet voldoen om het land in te mogen van de Russische overheid. Een van die items is een visum voor Rusland. Het aanvragen is een secuur werkje. Omdat wij dit varkentje onlangs nog hebben gewassen voor de beklimming van de Elbrus, leggen we je graag uit hoe het aanvragen in zijn werk gaat.

Zuidzijde van de Elbrus header-177

Visum Rusland

Stap #1 Neem de tijd en heb geduld

Verblijf je langer dan een paar dagen in Rusland, dan heb je een visum nodig. Een visum voor Rusland is eigenlijk niets meer dan een vergunning om Rusland in te mogen. Deze vergunning wordt afgegeven door het Russische consulaat. Trek minstens twee weken uit voor de aanvraag. Dat is namelijk de tijd dat je je paspoort minimaal kwijt bent. Maar houd er ook rekening mee dat voordat je je paspoort bij de ambassade inlevert, je een hoop gegevens en formulieren nodig hebt. Een deel van die gegevens heb je waarschijnlijk zo paraat. Een ander deel moet je wellicht nog opvragen bij andere instanties. Zo moet je reisverzekering bijvoorbeeld een Ruslandverklaring afgeven, waarin zij aangeven alle kosten op zich te nemen, mocht er iets met jou gebeuren. Je kunt je voorstellen dat je die niet meteen dezelfde dag binnen hebt. Neem dus ruim de tijd en heb wat geduld.

Stap #2 Check de voorwaarden en vereisten

Je visum voor Rusland wordt alleen goedgekeurd als je aan alle voorwaarden en vereisten voldoet. Check deze dus goed voordat je aan het aanvraagproces begint:

  • Je paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn, na de dag waarop het aangevraagde visum verloopt.
  • Vraag je een visum aan voor meer dan twee reizen, dan moet je paspoort zelfs minimaal 12 maanden geldig zijn.
  • Je paspoort moet voldoende ruimte bieden om zowel het visum als de stempels kwijt te kunnen. Zorg dus voor minimaal twee vrije pagina’s tegenover elkaar.
  • Zorg dat je een reisverzekering hebt, die geldig is tijdens je hele verblijf in Rusland.
  • Vraag je een zakelijk multiple-entry visum Rusland (voor meer dan twee reizen) aan, dan moet je kunnen aantonen dat je in het afgelopen jaar in Rusland bent geweest.
  • Je visum voor Rusland moet tussen de 90 en 7 dagen voor vertrek worden aangevraagd.

Stap #3 Bepaal welk visum je nodig hebt

Er zijn verschillende varianten voor een visum voor Rusland beschikbaar. Welke je nodig hebt, is afhankelijk van je reisplannen. Is je reisdoel bijvoorbeeld toeristisch of zakelijk? Hoe lang wil je dat je visum voor Rusland geldig is? Is dat 30 dagen, 12 maanden of iets er tussenin? Hoevaak wil je in die periode afreizen naar Rusland? En kun je twee weken je paspoort missen of gaat het om een spoedaanvraag van vier werkdagen? Houd er daarbij rekening mee dat niet alle opties geldig zijn voor de verschillende combinaties. Alles over de varianten visum voor Rusland lees je hier. Eén geluk: je kunt hetzelfde formulier gebruiken voor alle verschillende aanvragen. Daar kun je dus niet de mist mee ingaan.

Elbrus Ambulance-visum Rusland

Stap #4 Dien je aanvraagformulier in

Dien je aanvraagformulier voor een visum voor Rusland in via de website van VisumBuitenland.nl. Deze partij begeleid je van voor tot einde door het proces heen. Je kunt het formulier 24/7 indienen. Het zal geen verrassing zijn dat het aanvragen van een visum voor Rusland niet kosteloos is. We hebben het over een totale prijs van €104,95 p.p. Dit is inclusief servicekosten en consulaire kosten. Maar, zoals er ook maar één aanvraagformulier is voor alle type visums, is er ook maar één prijs voor de verschillende visums. Dit is dus ongeacht het aantal keer dat je wilt inreizen en/of de geldigheidsduur. Wil je een spoedaanvraag doen? Dan wordt er wel een extra toeslag in rekening gebracht, net zoals bijvoorbeeld voor het aangetekend verzenden van je paspoort. De kosten voor het aanvragen van je visum voldoe je direct na het invullen van je aanvraagformulier.

Stap #5 Verzamelen de benodigde documenten

Welke gegevens je moet aanleveren bij het consulaat hangt af van je reisplannen en dus van welke aanvraag dat je doet. Op basis van de keuzes die je maakt in het digitale aanvraagformulier, ontvang je een e-mail waarin precies staat welke documenten bij jouw specifieke aanvraag van toepassing zijn. Er zijn een aantal gegevens en documenten die altijd vereist zijn, ongeacht welk type visum je aanvraagt. Denk daarbij aan je paspoort, een recente pasfoto, Ruslandverklaring van je reisverzekering en een ondertekend ambassadeformulier. Formulieren die afwijkend zijn per type visum zijn een uitnodigingsbrief (die krijg je van een Russisch reisbureau, accommodatie of touroperator), boekingsbevestigingen van je vliegtickets en een werkgeversverklaring. Wil je precies alle ins and outs weten van de benodigde documenten? Op de website van VisumBuitenland.nl staat alles uitgebreid beschreven.

Stap #6 All set?!

Heb je al je gegevens en documenten verzameld? Stuur ze op zoals staat beschreven in je bevestigingsmail. Daarna is het afwachten geblazen. Max. twee weken natuurlijk, want dan krijg je als het goed is je paspoort weer terug. Heb je in de tussentijd vragen of loop je tijdens het aanvragen tegen problemen aan, vraag de experts dan om hulp.

Visum Rusland
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met VisumBuitenland.nl
EuropaTheOutdoors.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.