Credits: Shashank Shekhar

Waarom bewegen goed voor je is

door

Om je heen zie je waarschijnlijk veel mensen bewegen. Dat is niet gek, want beweging is goed voor lichaam en geest. Door te bewegen ervaar je namelijk meerdere voordelen. Het werkt bijvoorbeeld stressverlagend, je kan er door afvallen en het kan zelfs helpen bij het afkicken drugs. Dat laatste klinkt misschien gek, maar het is echt waar. Beweging kan je afhelpen van een drugsverslaving. Maar hoe zit dat nu precies? Waarom is beweging goed voor je? Hieronder lees je daar meer over.

Wat valt onder beweging?

Volgens het woordenboek betekent beweging zoiets als het veranderen van een houding, stand of plaats. Dagelijks beweeg je dus veel. Je gebruikt nu eenmaal je lichaam om bepaalde dingen uit te voeren en daarbij verander je van houding. Toch is een stukje extra beweging ook belangrijk. Iedereen doet dat extra stukje op zijn eigen manier. De een gaat wandelen of fietsen, de ander aan yoga doen en weer een ander gaat liever voor een intensieve training in de sportschool. Er zijn dus vele mogelijkheden om aan je extra beweging te komen. En het mooie is: er is geen goed of fout. Iedereen kiest een vorm van bewegen die bij hem/haar past. Wat over het algemeen wel zo is, is dat hoe meer je beweegt, hoe groter de voordelen.

4 voordelen van bewegen

#1 Goede gezondheid

Als eerste reden waarom het goed is om voldoende te bewegen, is dat je een goede gezondheid opbouwt. Wanneer je namelijk beweegt, stimuleer je je spieren, waardoor ze de brandstof in je bloed snel op zullen pikken. Hierdoor loop je minder snel de kans op diabetes. Ook verlaagt het daarnaast de kans op hart- en vaatziekten, omdat je bloedsomloop wordt gestimuleerd.

#2 vrijkomen gelukshormonen

Al eerder heb je kunnen lezen dat voldoende beweging je af kan helpen van een drugsverslaving, maar hoe gaat dit nu in zijn werk? Bij een drugsverslaving maak je natuurlijk gebruik van drugs. Door drugs te gebruiken komen er gelukshormonen vrij in je lichaam. Denk hierbij aan het gelukshormoon dopamine. Niet alleen bij het gebruik van drugs, maar ook bij voldoende beweging komt dit gelukshormoon vrij. Hoewel in beide gevallen je dus te maken hebt met het gelukshormoon, is het effect van het vrijkomen bij beweging veel beter dan bij het gebruik van drugs. Daarnaast heb je van drugs veel meer nodig om ervoor te zorgen dat dit hormoon vrijkomt. Door drugs te vervangen door beweging, creëer je een vergelijkbaar effect, maar dan op gezonde wijze.

#3 Stressverlagend

Iedereen heeft nu eenmaal weleens te maken met stress. Dit kan komen door stress wat je door werk, school of andere manieren krijgt. Het liefste kom je dan ook zo snel mogelijk af van stress. Door voldoende te bewegen raak je de stress al snel kwijt. Hierbij is het wel van belang dat je matig intensief sport. Ga je bij stress of een burn out intensief trainen, zul je stijf van de adrenaline staan, waardoor je niet goed meer kunt herstellen.

#4 Positief effect op gewicht

Ook kan de beweging een positief effect hebben op je gewicht. Zo kan je zeker ook afvallen door te wandelen. Hierbij is het natuurlijk wel verstandig te kijken naar je lichaam en wat het nodig heeft. Op het moment dat je wat gewicht kwijt kunt, kun je hier gerichte oefeningen voor doen. Wanneer je meer aan moet komen, kan beweging in combinatie met gezonde voeding erg goed helpen. Hierdoor creëer je een gezond lichaam met een gezond gewicht.

GezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.