Credits: Benoit Gauzere - Unsplash

In het waddengebied hebben vogels meer rust nodig

door


Je bent waarschijnlijk wel bekend met het waddengebied. Het is namelijk één van de meest populaire vakantiebestemmingen van Nederland. Je kan er fietsen, wandelen over mooie stranden en tegelijkertijd lekker uitwaaien. Het hele jaar door weten mensen het Waddengebied te vinden. Maar, niet alleen mensen zijn er te vinden. Het Waddengebied is namelijk het leefgebied van miljoenen vogels. Die komen hier vooral om uit te rusten, nu de najaarstrek in volle gang is. Helaas gaat het met veel vogels niet goed. De rust van deze wadvogels staat onder druk. Waddenliefhebbers worden daarom opgeroepen door natuurorganisaties om meer rekening te houden met de vogels in het Waddengebied. Geef ze meer rust en ruimte.

Vogelbescherming Nederland

De Directeur van de Vogelbescherming in Nederland vindt dat het tijd wordt om actie te ondernemen. Typische wadvogels zoals de scholekster, noordse stern en de kluut is het broedsucces erg laag. Deze is zelfs zo laag dat de reproductie de sterfte niet compenseert. De populaties staan dus erg onder druk. Hier moet dus verandering in komen. Daarom is het van belang dat de vogels de rust en ruimte krijgen die ze nodig hebben.

waddengebied
Eurasian Oystercatcher – Austernfischer – Haematopus ostralegus ssp. ostralegus, Germany

Vogels met een topsportprestatie

Veel vogels die zomers in het waddengebied of ten noorden van ons land broeden, trekken in het najaar naar het zuiden om daar te overwinteren. Ze leggen dan een enorme afstand af. Deze tocht van meer dan duizenden kilometers vergt onwijs veel van de vogels. Je zou het zelfs een topsportprestatie kunnen noemen. Daarom is het zo belangrijk dat ze voldoende rust en voedsel krijgen. Helaas wordt de rust van vogels vaak onbedoeld verstoord door recreanten. Het kost vogels veel energie om telkens op te vliegen, omdat ze verstoord worden. Wanneer dit vaker gebeurt kunnen de vogels een slechtere conditie krijgen, omdat ze minder energie hebben. Ze zijn dan niet fit genoeg om de lange trektocht naar het zuiden te overleven. Bovendien hebben vogels veel rust nodig tijdens de broedperiode. Het is gevaarlijk als de broedvogels het broednest te vaak verlaten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat een aantal jongen het niet overleven.

Photo by Steve Adams on Unsplash

WAD kun jij doen voor meer rust in het waddengebied?

Vogelbescherming Nederland wil samen met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland, It Fryske Gea, Waddenvereniging en het Groninger Landschap waddenliefhebbers het belang van de rust van trekvogels onder de aandacht brengen. Maar wat kun jij doen om verstoring te voorkomen? Het is belangrijk te beseffen dat je je in een gebied vol trekvogels bevindt. Natuurlijk kan je lekker genieten, maar kijk vooral ook om je heen en houd voldoende afstand. Heb je een hond? Houd deze dan aan de lijn. Laat ze in losloopgebieden vooral niet achter vogels aan rennen. Ook is het van belang om geen speciale rustgebieden te betreden. Deze zijn vaak aangegeven met speciale bordjes of afgezet met lint. Verder is het belangrijk dat je niet te veel geluid maakt en vooral op de aangegeven paden blijft wandelen. Kijk voor meer info op de site van WADdoejij.

Graag lezen over de mooiste, leukste en beste stranden van Nederland? Klik dan hier.

ActiviteitEuropaNationale ParkenNederlandTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.