Wanneer begint de zomer? Op 1 juni of 21 juni?

door

Waar denk jij aan bij de zomer? Is het het lekkere weer, de zonnige wandeltochten of de heerlijke vakanties die in het verschiet liggen? Het lekkere weer staat bij ons in ieder geval op nummer één. Op 21 juni begint de zomer, nu denk je misschien, maar waarom plaats je dan een bericht over de start van de zomer op 1 juni? Daar hebben we een goede uitleg voor. Op 1 juni begint namelijk de meteorologische zomer. Ja, dit is echt waar, dit is geen verlate 1 april grap. Lees maar snel verder voor meer uitleg over de verschillende start data van de zomer.

wanneer begint de lente
Credits: BigStock

Verschillende data

Zoals we al vertellen zijn er twee verschillende data dat de zomer begint. De één noemen we de astronomische zomer en de ander noemen we de meteorologische zomer. Nu vraag je je dan misschien af wat dan het verschil is tussen deze twee verschillende zomers. Dit heeft met een paar verschillende dingen te maken.

Wanneer begint de meteorologische zomer?

In 1780 besloot het Societas Meteorologica Palatina, onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor, dat de seizoenen van het jaar in drie opeenvolgende kalendermaanden worden verdeeld. Dit betekent dus dat volgens het Societas Meteorologica Palatina, de zomer in de maanden juni, juli en augustus plaats vindt in het noordelijk halfrond. Voor het zuidelijk halfrond zijn dat de maanden december, januari en februari. Deze keuze is niet zomaar gemaakt. De internationale weerorganisatie vond de kenmerken van de seizoenen beter overeenkomen met de meteorologische zomer dan met de astronomische zomer. Zo vinden ze dat je vaak al eerder dan 21 juni je korte broek uit de kast halen. Daarnaast vinden ze ook dat er makkelijker vergelijkingen en onderzoek naar de seizoenen kunnen worden gedaan als deze precies in drie maanden verdeeld zijn.

Wanneer begint de astronomische zomer?

Wat is dan nu precies de astronomische zomer? De astronomische zomer heeft te maken met de stand van de aarde. De astronomische zomer start namelijk op het moment dat de zon loodrecht boven de Kreeftskeerkring staat. Dit is dan ook meteen de langste dag van het jaar. Meestal begint dit op 21 juni, maar dit wil soms nog wel eens verschillen. Zo startte in 2016 en 2020 de zomer op 20 juni. De volgende keer dat dit weer gebeurt is 2024. Over het algemeen is de astronomische zomer ook het meest bekend onder de mensen. In het onderstaande filmpje wordt uitgelegd hoe de seizoenen precies werken als we kijken naar de stand van de aarde.

Wanneer begint de zomer nu echt?

Van ons mag jij het al zomer noemen als je in mei al je korte broek uit de kast kunt halen. Officieel begint de zomer als we het op de astronomische wijze bekijken op 21 juni. Als echte zomerfanaat kun je dus ook al iets eerder de zomer in je bol hebben tijdens de meteorologische zomer die op 1 juni begint. Aan jou dus de keus.

NatuurverschijnselenNieuwsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.