Foto: Shiro Hatori

Wat is de maximumsnelheid op de Europese wegen?

door


Elke trip is het weer hetzelfde liedje, we weten het nooit! De vraag die standaard onderwerp van gesprek is: ‘Hoe hard mag ik hier?’ Daar gaan we vanaf nu voor eens en altijd een eind aan maken! Duitsland is een van de meest bekende voorbeelden op het gebied van de maximumsnelheid. Maar voor andere landen is dat niet altijd even duidelijk.

Wat is de maximumsnelheid hier eigenlijk?

Frankrijk

De maximumsnelheid voor personenwagens op de autosnelweg in Frankrijk is 130 kilometer per uur. Echter gelden er wat andere regels in het geval van neerslag en beginnende bestuurders. Is een van deze gevallen van toepassing? Dan gaat de maximumsnelheid naar 110 kilometer per uur.

In het geval dat je met een caravan op vakantie gaat en het voertuig weegt samen meer dan 3.500 kilogram, wordt de snelheid verlaagd naar 90 kilometer per uur. Lichter dan 3.500 met een aanhanger of caravan? Dan gewoon 130! Voor campers is het net even iets anders. Die mogen gewoon 130 als ze lichter zijn dan 3.500 kilogram, zijn ze zwaarder? Dan mag de snelheid niet boven de 110 kilometer per uur uitkomen.

Hoe hard mogen we eigenlijk in Spanje?

De maximumsnelheid voor auto’s en motoren in Spanje is 120 kilometer per uur. Reis je met een caravan? Bereid je dan voor op een tergend trage trip. Als je samen met een caravan van 750 kilogram of meer reist, mag je niet harder dan 80 kilometer per uur! Heb je een lichte caravan (minder dan 750 kilogram)? Dan mag je 90!

Campers mogen ook in Spanje harder dan de caravans. Weegt je camper minder dan 3.500 kilo? Helemaal top, dan mag je 100 kilometer per uur. Zwaarder? Dan 90 kilometer per uur!

Foto: Xan Griffin

En in Italië?

Eigenlijk is het in Italië helemaal niet zo moeilijk. Ben je met de auto, motor of camper die lichter is dan 3.500 kilo? Dan mag je lekker door vlammen en 130 kilometer per uur rijden. Voertuigen met een aanhangwagen of caravan mogen helaas maar 80 op de autosnelwegen. Let goed op! Mocht het regenen wordt de maximumsnelheid verlaagd naar 110 kilometer per uur.

Oostenrijk

Lekker op wintersport met vrienden of het gezin? Nice! Je gaat natuurlijk zo snel mogelijk naar de plaats van bestemming. Ook in Oostenrijk mag je met auto’s, motoren en campers onder de 3.500 kilogram een soepele 130 kilometer per uur rijden.

Op het gebied van caravans wordt het wel wat ingewikkelder. Auto’s met een caravan die lichter is dan 750 kilogram mogen 100 kilometer per uur. Heb je een caravan die zwaarder is dan 750 kilo, maar is je totaalgewicht onder de 3.500 kilo? Prima, dan mag je ook 100 kilometer per uur. Heb je een caravan die zwaarder is dan 750 kilo en is je totaal gewicht groter dan 3.500 kilo? Dan mag je maar 80 op de snelwegen in Oostenrijk.

En de hoe zit het met de maximumsnelheden in Duitsland?

Personenauto’s, campers en motoren mogen in Duitsland 130 kilometer per uur. Uiteraard zijn er de stukken waar de maximumsnelheid onbeperkt is, deze stukken zijn aangegeven aan de hand van borden. Campers die zwaarder zijn dan 3.500 kilo mogen maximaal 100 kilometer per uur. Auto’s die minder wegen dan 3.500 kilo met een aanhanger of caravan mogen niet harder dan 80 kilometer per uur.

Last but not least, Zwitserland

In Zwitserland mogen auto’s en campers die minder dan 3.500 kilogram wegen maximaal 120 kilometer per uur rijden. Campers die zwaarder zijn dan 3.500 kilogram mogen 100 kilometer per uur in Zwitserland. Weeg je minder dan 3.500 kilo en heb je een aanhanger of caravan? Dan mag je 80 kilometer per uur.

 

 

 

 

 

EuropaRoadtripTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.