Wat te doen tegen spierpijn? Wij hebben tips!

door

Helaas een herkenbaar gevolg van je fanatieke sporttraining. “Ik ga morgen spierpijn hebben” is dan ook een veel uitgesproken zin na een sportieve activiteit. En ja hoor. De dag erna kom je uit bed als een of andere stijve hark. Maar wat te doen tegen spierpijn? Gelukkig zijn er zeker dingen je je helpen als je spierpijn hebt. Benieuwd welke? Lees dan vooral even verder.

Never skip legday toch?

Spierpijn is een gekke beloning van je sportsessie. Want vaak krijg je het als je net wat meer hebt gedaan als normaal. En dat is een goed teken. Alleen de dagen erna zijn vaak wat minder. Net zoals bij andere pijntjes is spierpijn ook te verzachten. Probeer maar eens de trap op te lopen wanneer je je benen flink getraind hebt. Hier in ieder geval tips over wat te doen tegen spierpijn.

wat te doen tegen spierpijn
Photo by Meghan Holmes on Unsplash

Wat te doen tegen spierpijn? Er is hoop

Dat spierpijn niet fijn is hoeven we je niet te vertellen. Om die pijn de dagen erna wat te verzachten, hebben we een aantal tips voor je.

Ga in een koud bad zitten

We trappen af met een koud kunstje. Neem na het sporten een (heerlijk) koud bad of stap onder de koude douche. De gedachte hierachter is dat op het moment dat je onder de koude straal gaat staan, de bloedvaten voor een korte tijd vernauwen en de zwelling en weefselafbraak wordt verminderd. Wanneer je uit het water komt, warmt het weefsel weer op en gaat het bloed weer stromen. Het bloed neemt de afgebroken cellen mee waardoor het er opgeschoond wordt. Het blijkt dus spierpijn te voorkomen. Zou jij het aandurven?

Of hou het lekker warm

Ben je meer van de warmte? Dat komt goed uit, want ook dat helpt bij spierpijn. De warmte maakt je spieren warm wat ervoor zorgt dat de bloedvaten wijder worden. Hierdoor kan het bloed makkelijker door het lichaam stromen. Afvalstoffen worden dus beter afgevoerd. Mocht je de tip over de koude douche een iets te ver van je bed show vinden, kan je altijd deze nog proberen.

Bad, wat te doen tegen spierpijn
Photo by Photoholgic on Unsplash

Beloon jezelf met een massage

Massages helpen het beste op het moment dat je ook daadwerkelijk spierpijn hebt. Want ook een massage helpt voor een goede doorbloeding. En wat we hierboven al hebben beschreven, helpt dit bij het afvoeren van afvalstoffen. Waar wacht je nog op? Niet een heel vervelende tip als we dan toch iets moeten doen tegen spierpijn. 

Pak wat extra uurtjes slaap

Ja, je leest het goed. Wat extra slaap hoort ook zeker thuis in het lijstje wat te doen tegen spierpijn. In je slaap gaat je lichaam namelijk keihard aan het werk om het weer te herstellen. Na een zware training is er genoeg te herstellen. Dus pak die extra uurtjes maar mee. 

Eet slim

Uit onderzoek is gebleken dat ook bepaalde voeding de pijn kan verlichten. Producten zijn bijvoorbeeld gember, zalm, kurkuma, yoghurt, verse munt, sojabonen en peper. Ook zijn producten met vitamine B12 (bananen, kip, sinaasappels, noten en eieren) een aanrader. Mocht je hier nu toevallig erg fan van zijn, dan heb je er ook nog eens voordeel bij.  

Muntthee
Photo by Eduardo Cano Photo Co. on Unsplash

Stay hydrated

Dat je genoeg moet drinken hoeven we je niet te vertellen. Maar misschien ga je dan toch wat meer drinken als je hoort dat het ook tegen spierpijn kan helpen. Wanneer je goed drinkt, krijg je een betere doorbloeding en voer je beter afvalstoffen af. En dat vermindert dan weer spierpijn. Maar het is sowieso slim om bij het sporten in ieder geval genoeg te drinken.

Blijf in beweging

Hetgeen wat niet als eerste in je opkomt als je spierpijn hebt. Maar wat je wel kan helpen. Beweging zorgt ervoor dat je hart et bloed goed door je lichaam kan pompen. En dat zorgt er dan weer voor dat er afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Het is natuurlijk niet heel slim om weer een flinke gymsessie in te plannen. Maar een rondje wandelen kan zeker geen kwaad. 

Wandelroute
Photo by Nick Page on Unsplash

GezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.