Waveski is de meest epische surfsport van dit moment

door


Surfen, suppen, kitesurfen, wakeboarden en noem het maar op. Allemaal super toffe outdoor watersporten die je kan beoefenen op verschillende wateren. Maar nu hebben we de nieuwste trend gespot. Waveski. Zien is geloven, want het ziet er allemaal vrij surrealistisch uit. Eigenlijk lijkt het alsof je iemand ziet kajakken op een surfplank en dan in de ruige zee. Snelle manoeuvres, aerials, tubes en allerlei andere surftermen die bij waveski ook gelden.

Wat is waveski?

In de jaren 90 zag je de opkomst van waveski en surf kajaks. Het lijkt vrijwel dezelfde sport, maar ze zijn dat niet helemaal. Een waveski is namelijk dunner, waardoor je veel makkelijker kan manoeuvreren en keren. De dynamiek die bij deze watersport komt kijken, komt voornamelijk door de wendbaarheid en de prestaties van het board. Als kijker ziet het er heel vet uit. Maar of het ook zo tof is, als je een golf van enkele meters tegenkomt, dat is voor ons de vraag.

Waveski board

Een waveski-board of plank heeft veel overeenkomsten met een surfplank, kajak en een sup-board. Zoals eerder; het is eigenlijk een soort van combinatie van al deze watersporten. Het waveski-board heeft daardoor de surfboard eigenschappen om de golven perfect te nemen. Daaraan toegevoegd zit een zitje, waar je goed op kan zitten. Samen met een gordel en voetbanden, kan je jezelf helemaal vastklemmen op het board. Zie het als een kajak, waarbij je ook 360 graden om de as kan draaien. Deze zogenoemde eskimo roll is essentieel om jezelf in noodsituaties en als je over de kop gaat te redden.

Wave after wave

In essentie is waveski vrij overeenkomend met surfen. Je maakt jezelf klaar op het strand en pakt golf na golf. Bij waveski peddel je door de branding en wacht op the perfect wave. Vervolgens surf-kajak-sup je over de golf. Waveskiën doe je niet alleen in het buitenland, want ook de Nederlandse Noordzee en kustlijn leent zich perfect voor deze sport. Net zoals bij surfen en kitesurfen, ben je geheel afhankelijk van de wind, de golven, het getijde, het weer en alle overige omstandigheden.

TheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.