Van de langste piste tot de koudste plek: 8 feitjes over wintersport in Tsjechië

door

Tsjechië is een land dat barst van de verrassingen. Hoewel velen naar de Alpen trekken voor skiën of snowboarden, is ook Tsjechië in de winter een ideaal land voor fans van wintersport. Je vindt er onder meer een sleeroute van vier kilometer, een berg waar altijd sneeuw ligt en grote skigebieden. Wil je ook eens wintersporten in Tsjechië? Dan helpen deze acht feitjes je zeker verder.

8x interessante weetjes over jouw wintersport in Tsjechië

Bij het kiezen van een wintersportbestemming is Tsjechië waarschijnlijk niet meteen je eerste keuze, maar het land biedt veel opties voor wintersport. Naast skiën en snowboarden bieden skicentra vaak leuke activiteiten aan zoals schaatsen en sleeën. Zet wintersport in Tsjechië dus alvast op je bucketlist.

wintersport tsjechië
Foto © Lipno

#1 De hoogste Tsjechische bergen

In vergelijking met de bergen in de Alpen zijn de Tsjechische bergen niet zo hoog, maar sneeuw kun je er zeker verwachten. Ze zijn gemiddeld 700-1.600 meter hoog. Maar liefst drie van de hoogste toppen van het hele land vind je in het Reuzengebergte: Sněžka (1.603 m), Luční Hora (1.555 m) en Studniční Hora (1.554 m). Daardoor krijgt het gebergte in de Noord-Bohemen aan de grens met Polen ook de titel van het hoogste gebergte van Tsjechië. Door haar ligging en hoogte biedt het Reuzengebergte de beste omstandigheden voor alpineskiën. De tweede hoogste bergketen van Tsjechië is Jeseník, gevolgd door Králický Sněžník in Oost-Bohemen.

#2 Het grootste skigebied van Tsjechië

In totaal zijn er 50 kilometer aan pistes en 50 liften te vinden in het grootste skigebied van Tsjechië. Het skiresort Černá Hora-Pec ligt in het oosten van het Reuzengebergte. Op ski’s of met de bus kunnen wintersporters de zes met elkaar verbonden skigebieden bereiken. Naast skiën zijn er in Černá Hora-Pec nog vele andere mogelijkheden, zoals sleëen, sneeuwschoenwandelen of snowtubing.

Snowtubing | Foto © Vaclav Svanhal

#3 De langste geprepareerde natuurschaatsbaan

In de winter transformeren enkele meren in Tsjechië zich tot perfecte schaatsbanen. De langste schaatsbaan wordt gevormd op het bevroren Lipnomeer bij het skiresort Lipno. Het geprepareerde deel is bijna 12 kilometer lang en volgens sommigen is het de langste geprepareerde schaatsbaan ter wereld. Een ideale vorm van wintersport in Tsjechië om eens af te wisselen met skiën. Pas als het ijs een dikte van 20 cm heeft, ontstaat het 12 kilometer lange parcours tussen de plaatsen Lipno nad Vltavou en Frymburk. Als het een Siberische winter is, dan kan de schaatsbaan op het Lipnomeer verlengd worden tot een parcours van maar liefst 38 kilometer. Dit gebeurde voor het laatst in 2012.

#4 De hoogstgelegen piste

De hoogste bergtoppen van Tsjechië bevinden zich in het Reuzengebergte, maar dat betekent niet dat zich hier de hoogste pistes bevinden. Het hoogstgelegen skigebied is Praděd in het Jeseník gebergte op een hoogte van 1.438 meter. Het skigebied in Tsjechië heeft gunstige condities voor wintersport voor beginners en gevorderden. Vanwege de bevroren bomen en ijspegels heeft het skigebied de bijnaam ‘De Moravische IJsberg’. Meestal ligt er zo‘n twee tot drie meter sneeuw.

wintersport tsjechië
Foto © Stepan Latal

#5 De langste piste

De langste piste van Tsjechië bevindt zich ook in het Jeseník gebergte, in het Ramzová skigebied. De afdaling is exact 3.381 meter lang. Het loopt van de berg Šerák (1.325 m) naar Ramzová (767 m). De op een na langste piste van Tsjechië ligt in Rokytnice nad Jizerou in Noord-Bohemen. De glooiende skipiste is 3.185 m lang en ligt aan de zuidkant van Lysá Hora.

#6 De langste sleebaan van Tsjechië

Niet alleen schaatsen is een leuke winteractiviteit, maar ook sleeën hoort erbij. In verschillende skigebieden zijn er speciale pistes waar je met een slee naar beneden kan. De sleeroute van Černá hora naar Janské Lázně is de langste route van heel Tsjechië. Je huurt een slee, neemt de kabelbaan naar boven en glijdt naar beneden via het het 4.352 meter lange pad. De sleeroute is bovendien gratis, en overbrugt een hoogteverschil van 560 meter.  De tocht gaat langs Zvonková cesta of het ‘Bellenpad’. Die naam stamt uit de tijd dat sleeën waren uitgerust met kleine belletjes om andere bezoekers te waarschuwen voor een naderende slee.

wintersport tsjechië slee
Foto © Sankovani

#7 Het meest sneeuwzekere Tsjechische gebied

Op de derde hoogste berg van Tsjechië, Studniční Hora, vind je bijna het hele jaar door sneeuw. Pas in juli of augustus smelten de laatste restanten op de berg en in oktober valt alweer de eerste sneeuw. Het sneeuwveld ligt op 1.554 meter hoogte en wordt ook wel ‘de kaart van de Republiek’ genoemd. Het ziet er namelijk uit als het voormalige Tsjechoslowakije. Leuk weetje: als het sneeuwveld ontdooit, gebeurt dit precies in de volgorde zoals het gaat in de geschiedenis. Eerst de Karpaten, Roethenië, gevold door Slowakije en tenslotte Centraal-Bohemen.

#8 De koudste plaats voor wintersport in Tsjechië

In de zomer zijn de dagen in Tsjechië droog en warm, maar in de winter kan het in Tsjechië behoorlijk koud worden. Vooral als er koude lucht vanuit Siberië komt. Het Nationale Park Boheemse Woud in Zuid-Bohemen wordt beschouwd als het koudste gebied van Tsjechië. Het natuurreservaat Jezerní slať spant de kroon. De gemiddelde jaartemperatuur is er slechts één graad en in 2005 werd er min 36,9 graden Celsius gemeten. Vergeet dus niet om een goede skijas en voldoende warme kleding mee te nemen naar Tsjechië.

Boheemse Woud | Foto © Pavel Ourednik
EuropaTheOutdoors.nlTsjechiëWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel