Welk zakmes heb je nodig?

door

Een zakmes kopen lijkt eenvoudiger, dan het uiteindelijk is. Je kan alle kanten op qua prijzen, uitvoeringen en functionaliteiten. Ga goed voorbereid te werk en zorg ervoor dat het kopen van een zakmes een van jouw beste hike essentials wordt. Niets is praktischer dan een zakmes waar je verschillende klussen mee kan doen in en rondom het huis en tijdens een mooie wandeling.

Zakmes

Zakmessen zijn ondertussen een soort van verzamelnaam geworden van allerlei verschillende messen die je vaak onderweg meeneemt. Dat is niet gek ook, want zakmessen zijn er is alle soorten en maten. Het meest bekende voorbeeld is het Zwitsers zakmes van Victorinox. Een Zwitsers zakmes kan je vooral zien als een multifunctionele tool. De tool biedt meer dan een mes, zo heeft het vaak ook schroevendraaiers, kurkentrekker, flesopener, priem en noem het maar op. Het Zwitsers zakmes is waarschijnlijk de beste keuze als je op zoek bent naar één tool voor verschillende situaties.

Zakmes 2 markus-spiske-734173-unsplash

Multitool

Nu lijkt het verwarrend te worden, want we noemden het Zwitsers zakmes ook een multitool. Toch is er wel degelijk een verschil. Een multitool is een soort zakmes die uitklapbaar is en verandert in een soort van tang. Het bekendste multitool merk is Leatherman. Een groot voordeel van een multitool is dat je er vaak ook mee kan knippen en iets stevig vast kan pakken.

Vouwmes

Een vouwmes wordt soms ook wel een klapmes of knipmes genoemd. Het mes is een inklapbaar mes die vaak wordt gebruikt buitenshuis. Over het algemeen heeft een vouwmes alleen de functie om iets door te snijden. Met de gekartelde rand is het eenvoudig om touwen of takken door te zagen. Sinds 2012 zijn alle messen die automatisch openen verboden in Nederland. Je kan die dus niet meer kopen of gebruiken.

Survivalmes

Echte survivalers nemen geen genoegen meer met een Zwitsers zakmes, multitool of vouwmes. In principe zijn alle messen geschikt voor een mooie overlevingstocht, maar mocht je een zwaarder of steviger mes zoeken, dan kom je al snel uit bij een survivalmes. Zoek je een mes voor de meest extreme omstandigheden of die tegen een stootje kan, koop er dan een die niet in te klappen is.

Jachtmes

Ga je op jacht, dan is een jachtmes jouw perfecte uitkomst. Omdat jagers op verschillende manieren jagen, zijn er verschillende jachtmessen. Een jachtmes moet, net zoals een jachtzaklamp, dus perfect aansluiten op de situaties van de jager. Het villen van het geschoten wild is een belangrijk aspect bij de aanschaf van een jachtmes. Verder moet hij perfect in de hand liggen en ook sterk zijn.

Zakmes 4markus-spiske-454935-unsplash

AccessoiresKeuzehulpenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.