Winnaars Piolets d’Or-awards bekendgemaakt

door

Elk jaar worden de Piolets d’Or-awards, de hoogste onderscheiding voor bergbeklimmen, uitgereikt voor prestaties in alpine stijl die in het voorgaande jaar zijn gerealiseerd. De Piolets d’Or-awards wordt beschouwd als de belangrijkste beoordelaar van bersportprestaties. Deze wordt uitgereikt aan mensen die grote prestaties leveren en tegelijkertijd de pure alpinistische ethos belichamen: respect voor de natuur, kieskeurigheid en standvastigheid. De ontvangers zullen van 26 t/m 29 november in Briançon (in Frankrijk) samenkomen voor de officiële prijsuitreiking.

De winnaars van de Piolets d’Or-awards

De commissie heeft de winnaars voorafgaand aan het evenement aangekondigd. Zo heeft de internationale jury van Piolets d’Or 2021 besloten om één hoogte- en één niet-altitude beklimming toe te kennen. Hieronder lees je over de winnaars.

‘Revers Gagnant’ op Sani Pakkush

Van 16 t/m 19 oktober 2020 voerden de Franse alpinisten Pierrick Fine en Symon Welfringer de push-up Revers Gagnant uit op de voorheen ongerepte zuidwand en zuidwestelijke rand van Sani Pakkush, in de afgelegen regio Tolltar Valley in Pakistan.

De missie was grondig verkennend. Er waren tot voorheen nog geen registraties van pogingen tot het beklimmen van de gletsjer zuidwand van Sani Pakkush. Ook was er nog geen onderzoek naar gedaan. Bovendien is oktober meestal te laat in het seizoen om op grote hoogte te klimmen in Pakistan. De twee mannen hadden ervoor gekozen om het risico te nemen vanwege de pandemie. Pakistan was op dat moment het enige land met mensen toestond om te gaan expeditie klimmen.  

De klimmers begonnen in ijskoude temperaturen aan de tocht. Ze volgden de uiterst linkse uitloper van het gemengde gezicht vanuit hun basiskamp van 4.100 meter. Na drie volle dagen snelden ze weer naar beneden om in veiligheid te komen. De 2500 meter lange lijn gaat over M4+ WI4+, met secties van 90 graden.

Piolets d'Or-awards
Photo by Kamran Ch

‘Running in the Shadows’ op Mount Robson

Tussen 30 september en 1 oktober 2020 heeft een Amerikaans/Brits team van Ethan Berman en Uisdean Hawthorn ‘Running in the Shadows’ opgezet in het noordwesten. Dit is een nieuwe route op de Emperor Face, de zelden beklommen noordwand van Mount Robson. De route loopt recht door het midden van het imposante gezicht.

De commissie Piolets d’Or meldde dat al het technische klimmen op nieuw terrein was, met harde velden door dun bevroren, steile rotswanden die vaak een heel Schots gevoel hadden. De volgende dag, bij slecht weer en slecht zicht, maakten ze een ingewikkelde tocht van een kilometer langs de westflank van de Keizerrug om de top te bereiken.

De iconische piek, de hoogste in de Canadese Rockies op 3.954 m, biedt enkele van Noord-Amerika’s meest uitdagende multi-pitch routes op lage hoogte. Multi-pitch zijn routes van meerdere touwlengtes op hoge rotswanden. Bij het multi-pitchen wisselen klimmer en zekeraar elkaar af bij het voorklimmen en zekeren. Voor multi-pitch moet een klimmer veel technieken beheersen om veilig te kunnen klimmen en zekeren.

Berman en Hawthorn waren pas het tweede team (en de eerste in bijna 40 jaar) die een nieuwe lijn op het gezicht beklommen zonder een helikoptervlucht te maken.

Piolets d'Or-awards
Photo by Lennart Heim

Speciale eretitel van Piolets d’Or-awards: Silvia Vidal

Silvia Vidal is de speciale vermelding van de Piolets d’Or voor haar bijdragen aan de ontwikkeling van big-wall klimroutes. Vidal is vooral bekend als een productieve solo big-wall specialist. In de afgelopen 20 jaar heeft de Spanjaard over de hele wereld big-wall- en capsuleachtige routes beklommen. Zo heeft ze al verschillende routes beklommen in Alaska, de Canadese Rockies, Chili, India, Mali, Pakistan en Peru.

In 2020 richtte Vidal in haar eentje Sincronia Magica op in El Chileno Grande, Chili (1180 m). De ontwikkeling van de hulproute vergde 49 dagen. Vidal gebruikte 16 dagen om voorraden te vervoeren en alles voor te bereiden en 33 dagen om de muur te beklimmen.

Volgens de jury heeft ze haar meest opmerkelijke beklimmingen voornamelijk bereikt in totale autonomie: helemaal alleen, geen radio, geen mobiel, geen GPS, geen weersvoorspellingen en geen communicatie. Boren heeft ze meestal minimaal gedaan en altijd met de hand.

Enkele toffe solo-beklimmingen van Silvia Vidal:

  • Life is Lilac (870m), Shipton Spire, Pakistan in 2007
  • Naufragi (1.050m), Raldang, India in 2010
  • Espiadimonis (1.500m), Serrinia Avalancha, Chili in 2012
  • Un Pas Més (530m), Xanadu, Alaska in 2017
Piolets d'Or-awards
Photo by Denys Nevozhai
KlimmenNieuwsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.