Je woning verduurzamen doe je zo | duurzame donderdag

door

We dragen allemaal steeds meer bij aan een duurzamere wereld. De een gaat op bikepacken, de ander gaat op vakantie met de trein en weer een ander blijft lekker in Nederland of op de zogeheten staycation. Ook qua voeding wordt er steeds meer gekeken naar lokale producten, meer plantaardig en zoveel mogelijk onbewerkt. Maar hoe zit het met jouw woning? Je kan jouw wooncomfort verhogen en je maandlasten serieus omlaag brengen met enkele aanpassingen. Deze keer hebben we het over het verduurzamen van je woning. Enkele tips en tricks.

Waar begin je met het verduurzamen van je woning?

Niemand heeft een oneindige portemonnee of een blik op de toekomst. Daarom is het belangrijk om te kijken wat je belangrijk vindt, wat je kan betalen en waar je goed op kan besparen. Dat Nederland van het gas af wilt, is ondertussen algemeen bekend. De gasprijzen (en daarmee ook de elektriciteitsprijzen) rijzen soms harder dan een bananenbrood met teveel bakpoeder. Maar wie weet wat de toekomst gaat brengen? Toch kan je nu al wat doen aan het terugdringen van gasgebruik, waaronder isolatie, elektrisch koken en het gebruiken van warmtepompen. Maar waar te beginnen?

Elke woning verduurzamen?

Elke woning is anders en daardoor is verduurzamen ook nergens hetzelfde. Vanzelfsprekend is een jaren-30 woning anders dan een nieuwbouwhuis. Een nieuwbouwhuis is meestal gebouwd volgens de laatste duurzaamheidsmogelijkheden en vaak al gasloos. Daarom is er de grootste winst te behalen in de woningen die wat ouder zijn. Toch zijn er diverse woninghacks die iedereen kan toepassen.

Begin met de kleine dingen zoals LED-verlichting

Wil je klein beginnen, beginnen met wat besparen en jouw woning te verduurzamen? Vervang dan oude lampen voor LED-verlichting. LED-verlichting gebruikt minder stroom, gaat langer mee en produceert vrijwel geen warmte. Vooral de oudere lampen verbruiken nogal veel Wattuur, dus die vervang je als eerste. Spaarlampen kan je beter eerst gebruiken totdat ze niet meer werken. Het is zonde om werkende items weg te gooien, want de duurzaamste lamp is natuurlijk de lamp die je niet hoeft te kopen. Check bij LED-verlichting vooral de lumen-waarde en hoeveel watt het omgerekend is. Het zou jammer zijn dat je al jouw sfeer weghaalt uit jouw woning met ongezellig licht.

Meer kleine verbeterpunten om jouw woning te verduurzamen

LED-verlichting is natuurlijk een mooie stap richting het verduurzamen van jouw woning, maar zo zijn er nog meer makkelijke verbeterpunten. Plaats warmte reflectoren achter de radiatoren en zet de thermostaat bijvoorbeeld eens een tikkie lager of veel lager als je er even niet bent. Daarnaast staan CV-ketels vaak nog op 80 graden ingesteld, maar ook dat hoeft niet zo hoog te zijn. En dat scheelt veel gas, CO2 en kosten. Isoleer meteen jouw leidingen, want dan verlies je onderweg ook weinig warmte. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je onder een koude douche komt te staan, want die blijft gewoon heerlijk warm. En als je toch meteen met de douche bezig bent, zorg dan voor een waterbesparende douchekop.

Woning verduurzamen douche

Jouw woning verduurzamen door te isoleren

Isoleren klinkt vaak als iets duurs en als een groot project. Gelukkig kan je ook beginnen met wat simpele tochtstrips bij de deuren, kozijnen en de brievenbus. Wil je het iets serieuzer aanpakken en wat meer geld uitgeven, om het vervolgens weer te besparen en terug te verdienen? Dan is vloer-, spouwmuur-, dak- en gevelisolatie iets voor jou. Je stookt hierdoor minder en het wooncomfort gaat erg snel vooruit. Heb je nog een potje over, dan is het vervangen van ruiten (en kozijnen) absoluut een must. Helemaal als je van enkelglas komt en het laat vervangen door HR+++ glas. Dit is een serieuze investering, maar je verdient het in de loop der jaren wel terug. En een extra bijkomend voordeel is dat ook het geluid extra wordt geïsoleerd. Nog meer wooncomfort-pluspunten.

Woning verduurzamen kozijnen en ramen

Energie opwekken

Zonnepanelen zijn de laatste jaren een van de meest gebruikte middelen om een woning te verduurzamen. Niet gek ook, want deze investering zie je redelijk snel terugverdiend. Er zijn al ontzettend veel woningen die helemaal zelfvoorzienend zijn en dus geen gas of stroom meer nodig hebben van het net. Is dat jouw ambitie? Zorg dan dat jouw huis goed geïsoleerd is, je ruim voldoende zonnepanelen hebt en denkt aan zonneboilers of een warmtepomp en het thuis opslaan van energie in bijvoorbeeld een accu. Een extra voordeel van zonnepanelen kan zijn dat je een elektrische auto kan rijden op zelf opgewekte stroom.

Woning verduurzamen zonnepanelen

Klimaat in huis verbeteren

Een woning verduurzamen betekent niet dat de kwaliteit van de lucht in huis achteruit moet gaan. De luchtkwaliteit in huis is erg belangrijk en helemaal wanneer je jouw woning gaat verduurzamen, is het een puntje dat je niet moet vergeten. Denk daarom aan het plaatsen van ventilatieroosters en een centrale afzuiger. Je wilt namelijk niet dat je een goed geïsoleerd huis hebt, maar vervolgens altijd met hoofdpijn loopt. Zorg er daarom voor dat je kan ventileren wanneer je het nodig hebt.

Duurzaam levenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.