Wat te doen in Zomers Lapland

door

Husky trektochten, ijsvissen en langlaufen zijn de eerste dingen waar ik aan denk als iemand mij vraagt: “wat zou je graag willen doen in Lapland?” Allemaal winterse activiteiten. Maar om verschillende redenen koos ik toch voor een trip naar zomers Lapland in het gebied Yllas Pallas. Ik kwam erachter dat er dan ook genoeg te zien, te doen en te beleven is. 

zomers lapland

Fat biken

Dit is fantastisch. Heb je dit nog nooit gedaan, doe dit! En doe het in Finland. Ik ging fatbiken in het gebied Ylläs-Pallas en het was geweldig. We scheurden door de ongerepte natuur, dwars door soppig moeras gebied en we kwamen op plekken waar je normaal nooit kan komen. Niet te voet en niet met een mountainbike. In het moerasgebied zak je namelijk helemaal  weg als je niet als een licht veertje over het drassige mos vliegt. En ik weet het, omdat ik even mijn voet neerzette om een foto te maken. Mijn voet verdween, dus besloot ik een mental picture te maken en heel snel weer mijn voet op de trapper te zetten. Met 30km per uur door de bergen, over de rotsen, door de bossen scheuren is echt heel vet. Houd alleen wel rekening met een beetje gezonde spierpijn in je armen van het remmen, want naar beneden racen over grote rotsen ga je voelen. 

Fatbiken hebben wij geregeld bij Markos die Hidden Trail Lapland heeft opgezet. Hij is gespecialiseerd in fatbiken, weet alle toffe trails en is een fijne gids die veel vertelt en leuke stops kent.  De andere aanbieder van mountainbiken is Lapland Safari’s, de grootste aanbieder van outdoor activiteiten in winters en zomers Lapland.

Finse cultuur

Kayakken, vissen of duiken

Wist je dat Finland meer dan 187.000 meren heeft? Gemiddeld zijn dat zo’n 40 meren per 100 kilometer in elke regio. Dat betekent dat er genoeg oppervlakte is om het water op of in te gaan. Er zijn National Parks die bekend zijn om hun heldere meren. Door het goede zicht in het water zijn dit plekken waar vissen en duiken erg populair is. Hossa National Park is er bijvoorbeeld zo één. Zelf was ik, zoals gezegd, in het gebied Ylläs-Pallas en koos ervoor om te kayakken over het meer Äkäslompolo. Vanuit Lapland Safaris (ja, weer die grootste aanbieder van outdoor activiteiten in zomers Lapland) huurden we de kayaks en ging er een gids mee om met ons naar de overkant van het meer te kayakken waar een vogeluitkijk stond. Vanuit hier heb je prachtig uitzicht over het meer, de houten hutjes die hier aan het meer staan en de bossen. Wat een rust! 

Finse cultuur

Hiken

Er zijn maar liefst 40 national parks in Finland. Zelfs als je voor een stedentrip naar Helsinki gaat kun je al van de Finse natuur genieten. Nuuksio National Park is namelijk maar 25 minuten rijden vanuit de hoofdstad en is populair onder de mensen in de stad om te gaan wandelen of rennen. Voor alle trails in het park kun je hier kijken. Tof om te weten is dat de trails ook in de winter begaanbaar zijn, maar dan zijn het langlaufroutes. Onderweg heb je allerlei wilderness café’s om te stoppen voor een snack of een drankje.

Wil je weten wat de mooiste National Parks zijn om te hiken en welke hikes zeker de moeite waard zijn? Ik vroeg het aan Marko Krapu, een Fin die in het afgelopen jaar alle 40 national parks heeft bezocht om daar te trailrunnen en te wandelen. Hij deelde zijn favorieten en die kun je hier vinden. 

Mooiste hikes van Finland

Superfoods plukken

Finland ligt in de zogenaamde artic region. Door de ligging heeft Finland in de zomer hele lange dagen en inmiddels is er gemerkt en bewezen dat dit licht zorgt voor extra energie. De Finnen zeggen deze energievolle, natuurlijke verlichting te voelen. Daarnaast is Finland het land van de superfoods. Tijdens de maand augustus, in Finland bekend als het plukseizoen, staan de bossen vol staan met verschillende bessen (zoals bosbessen, cloudberries en lingonberries) en champignons. Het staat in de Finse wet dat alles wat in het bos groeit van iedereen is en dus geplukt mag worden. Je moet wel zelf op zoek gaan naar waar je jouw bessen het beste kunt plukken, want een Fin zal nog eerder zijn pincode met je delen dan zijn geheime spot. Sommige plukplekken worden zelfs van generatie op generatie doorgegeven. Er zijn overigens ook vele bessen te vinden en proeven die alleen maar in Finland groeien. Al met al een toffe ervaring die echt hoort bij de Finse cultuur.

zomers Lapland

Traditionele sauna

Gesproken over de Finse cultuur: wil je die ervaren dan kan een bezoek aan de sauna absoluut niet ontbreken. Het ritueel is zo’n groot onderdeel van de Finse cultuur dat het met niets anders kan worden vergeleken. Eeuwenlang is de sauna een plek voor lichamelijke en spirituele reiniging, jezelf bloot te stellen en te geven in alle betekenissen van het woord zodat alle invloeden van de natuur direct binnenkomen. 

Zelf was ik vijf volle dagen in zomers Lapland en in die paar dagen was ik lekker actief. Fatbiken, kayakken, een spontane trailrun door de bergen van 16 kilometer en ik deed verschillende hikes. Het was dan ook een feestje om aan het einde van deze dagen mijn lichaam wat rust te geven en heerlijk te ontspannen in de prachtige Finse natuur. En dat deed ik volledig in stijl in een traditionele privé sauna, waar ik dankzij een aantal Finnen ervaarde hoe een sauna ervaring volgens hun hoort te zijn. Dat is naakt met bier en worst, goede gesprekken en vanuit een houten hutje rennend naar een koud meer om af te koelen. Ik voelde me als herboren! 

Alleen al de Finse sauna is voor mij een reden om nog eens terug te gaan naar Finland en meer te ontdekken van dit prachtige, bijzondere land. De zomer in Finland is magisch en licht en heeft me nieuwsgierig gemaakt naar alle andere seizoenen die ongetwijfeld net zo bijzonder zijn. Finland smaakt naar meer en ik zal zeker teruggaan! Natuurlijk ook een keer in de winter, want dat lijkt me magisch. Wie weet ga ik nog een keer mee op The Lapland Trail. Een ultieme ervaring in het winter wonderland van Fins Lapland.

BikingEuropaFinlandHikingScandinaviëTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.