Breng de zomervakantie door in de natuur van Finland

door

Ook Finland is sinds half juli 2020 weer geopend voor onder andere Nederlandse toeristen. En dat is goed nieuws! Want als er een land is waar je rijkelijk veel gezonde, frisse lucht kunt opsnuiven, dan is het dit Scandinavische land wel. Er wonen maar 5,5 miljoen mensen, terwijl het land ongeveer 10 keer zo groot is als Nederland. Van die oppervlakte is ook nog eens 75% bos. Je kunt je voorstellen dat de opties om in Finland de natuur in te trekken dus eindeloos groot zijn. Hoef je lekker niemand tegen te komen, terwijl je veilig en ongestoord vakantie viert in het buitenland.

Veilig op vakantie in de natuur van Finland

Finland natuur

De Nationale Parken

In Finland zijn maar liefst 40 Nationale Parken te vinden, die samen een oppervlakte van bijna 10.000 vierkante kilometer aan bos, berg en meer beslaan. Het zijn de ideale locaties om ongestoord vakantie te vieren. Ieder Nationaal Park heeft zijn eigen kwaliteiten, waardoor het lastig is om aan te geven welk nationaal park je nu echt het aller mooiste is. Volgens Marko Krapu, een fanatieke Finse trailrunner die alle 40 parken bezocht, is het zelfs een onmogelijke opgave. Toch heeft hij in dit artikel een paar van zijn favorieten met ons gedeeld. Zelf voegen we daar graag nog het Lemmenjoki National Park aan toe, omdat hier een deel van de Sami, de inheemse bevolking, woont. En omdat je er gratis kunt overnachten in een Saavu. Dat is een houten hutje met slaapbanken, waarvan de voorzijde gewoon open is.

Op de fiets door de natuur van Finland

Wat ook super tof is om te doen, is de natuur van Finland te ontdekken op de fiets. In het specifiek raden we de Archipelago trail nabij Turku aan. Dit archipel omvat maar liefst duizenden eilandjes. De 250km lange Archipelago trail gaat via de grootste eilanden, waaronder Iniö, Houtskär, Nagu en Pargas. Natuurlijk kun je niet alles fietsen, want eilanden zijn omringd door water. Gelukkig is het merendeel van de veerdiensten die je nodig hebt gewoon lekker gratis.

Hutje op de hei

Wist je dat bijna iedere Fin een tweede huis heeft?! Geen luxe villa op een zonnige bestemming in Zuid-Europa, maar juist een eenvoudig houten hutje in de Finse bossen. De meeste van deze hutten zijn voor privé gebruik, maar er zijn er ook voldoende te vinden die je als toerist kunt gebruiken. Deze zogenaamde Mökki, die vaak ook nog eens over een sauna en open haard beschikken, staan eigenlijk altijd ergens afgelegen in een bos of ergens aan een meer. Meren zijn er namelijk ook genoeg te vinden in Finland. In totaal maar liefst 188.000 stuks (ja echt!). Ideaal voor als je van vissen, zwemmen of kanoën houdt. Onze aanrader is om voor een Mökki te gaan aan het meer van Samaai. Dit is het grootste meer van Finland en het enige meer waar je de bijzondere Samaairob tegen kunt komen.

Een met de natuur

Vorig jaar zomer bracht Alex namens The Hike een bezoek aan Fins Lapland. Wat haar direct opviel, was dat de mensen in Finland ontzettend dichtbij de natuur staan. Het is een van de redenen waarom ze een bezoek aan Finland in de zomer alleen maar kan aanraden. Een mooi voorbeeld is het zogenaamde “Harvest Season”, waarbij alle Finnen het bos in trekken om allerlei bessen en paddestoelen te gaan plukken, die ze vervolgens invriezen om het hele jaar door van te genieten. Dit seizoen loopt van augustus tot eind oktober en als je het leuk vindt, kun je onder leiding van een gids mee op zo’n speurtocht naar paddenstoelen, bosbessen, frambozen, chanterellen, bergbraambessen, etc. Een gids heb je overigens wel nodig, want een Fin deelt nog liever zijn pincode met je dan zijn persoonlijke spot voor het plukken van de Finse superfoods.

Een zomervakantie in de natuur van Finland is dus alles behalve saai. Naast bovengenoemde activiteiten, kun je in Finland perfect hiken, biken, duiken, vissen, kayakken, trailrunnen en natuurlijk de traditionele Finse (privé) sauna bezoeken.

Finland natuur
BikingEuropaFinlandNationale ParkenScandinaviëTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.