Credits: Jongsun Lee - Unsplash

Zonsverduistering zien? Houd dan deze donderdag maar vrij

door


Een zons verduistering, het blijft een fascinerend natuurverschijnsel. Zo is het licht, en dan is het ineens een stuk donkerder, omdat er iets voor de zon schuift. Toch is het niet iets wat je vaak meemaakt. Meestal zijn er namelijk maar twee zonsverduisteringen per jaar. De kans dat je die mist is dan ook nog eens groot. Wil je de volgende zons verduistering nou echt niet missen? Dan houd deze donderdag maar vast vrij, want dan ervaren Groenland, IJsland, Antarctica, het grootste deel van Europa, een groot deel van Noord-Amerika en Azië een zons verduistering.

Hoe ontstaat een zons verduistering precies?

Een zonsverduistering is redelijk simpel te begrijpen. De zon draait namelijk om de aarde en de aarde draait om de zon. Het kan dan gebeuren dat de maan precies tussen de zon en de aarde in komt te staan. Wanneer dit gebeurt valt de schaduw van de maan op de aarde en wordt het zonlicht, of een deel ervan, tegengehouden. Het kan dan dus zijn dat het midden op de dag ineens schemerig wordt.

zons verduistering
Credits: Justin Dickey – Unsplash

Het kan zelfs zo zijn dat het helemaal donker wordt. Dit is het geval bij een totale zonsverduistering. Hierbij wordt al het zonlicht geblokkeerd. Naast de totale zonsverduistering is er ook nog de ringvormige zonsverduistering. Dit is het geval wanneer er een lichtgevende rand om de maan te zien is. Niet al het zonlicht wordt dan geblokkeerd. Op 21 augustus 2017 was voor het laatst in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Helaas was deze bijna niet waar te nemen, omdat de zon toen net onderging.

Hoe zichtbaar is de volgende zons verduistering in Nederland?

De eerst volgende zons verduistering in Nederland is dus aanstaande donderdag 10 juni. Het is geen totale zonsverduistering, maar een gedeeltelijke. Een deel van het zonlicht wordt dan enkele minuten geblokkeerd. Het is dus niet zo dat het helemaal donker wordt, maar een beetje schemerig zal het wel zijn. De volgende gedeeltelijke zonsverduisteringen zijn op 29 maart 2025, 25 oktober 2025 en op 12 augustus 2026. De kans is zeer klein dat we de volgende totale zonsverduistering in Nederland mee gaan maken. Deze is namelijk pas in oktober 2135.

zons verduistering
Credits: Matt Nelson – Unsplash

Wanneer moet je waar zijn om hem te bewonderen?

Donderdag zal de zons verduistering plaatsvinden om 12:23u. Wil je hem niet missen? Zet dan op donderdag 10 juni 2021, om 12:23u een grote reminder in je agenda. Wil je een ringvormige eclips meemaken? Dan zul je naar Rusland, Groenland of Canada moeten. Maar maak je geen zorgen, een gedeeltelijke eclips is ook al het bewonderen waard. Wil je graag opzoeken waar het beste kunt zijn? Klik dan hier voor een website die jou daarbij helpt.

ActiviteitEuropaNatuurverschijnselenNederlandNieuwsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.