Dit zijn de Zuid-Tiroolse producten die je absoluut moet kennen

door

In tijden dat we niet naar Zuid-Tirol toe kunnen gaan, is het het moment om Zuid-Tirol juist naar jou toe te brengen. En hoe kan dat beter dan het genieten van typische Zuid-Tiroolse producten. Mensen die wel eens (of vaker) naar de Italiaanse regio zijn geweest, kennen de levensstandaard van de Südtirolers. Noem het la dolce vita in de bergen. Uiteraard staat de regio – terecht – ook bekend om de appels, kaas, wijn en spek, maar er zit een veel grotere wereld achter deze fantastische streek.

Kwaliteit staat voorop bij Zuid-Tiroolse producten

Südtirolers (inwoners van Zuid-Tirol) hebben het beste van twee werelden. Ze hebben de Italiaanse en de Oostenrijkse cultuur in de genen en dat merk je in alles. Zo is het eten op niveau van de Italianen, maar de processen meer richting de Oostenrijkse kant. En op die manier heb je een hoge levenskwaliteit gecombineerd met uitstekende kwaliteit van producten. Mocht je op zoek zijn naar de echte top-notch Zuid-Tiroolse producten, dan kan je kijken naar de verschillende keurmerken. Een voorbeeld daarvan is Südtirol Speck PGI, waarbij de kwaliteit en oorsprong volledig is gecontroleerd.

wandeling Tre Cime di Lavaredo Drei Zinnen

Marende is in Zuid-Tirol het favoriete moment van de dag

Zoals de Fransen de apéro kennen, hebben de Nederlanders het typische vier-uurtje. Zuid-Tirol heeft een eigen variant, genaamd marende. De mateloos populaire marende is zelfs tot ver buiten de Zuid-Tiroolse grenzen bekend. Niet gek ook, want het is genieten pur sang met regionale Zuid-Tiroolse producten. Denk aan zelfgemaakte kaas, spek, worstjes, gedroogde appel, het geroemde schüttelbrod en uiteraard een fantastisch glas wijn. Een marende kan je met vrienden thuis doen, maar is ook perfect tijdens een hike, in een restaurant, café of hut of tijdens een picknick.

Zuid-Tiroolse producten marende

Het perfecte klimaat voor de Zuid-Tiroolse producten

Elke regio ter wereld staat bekend om andere producten. Nederland is misschien goed in het veredelen van allerlei producten, er gaat niets boven lokale en natuurlijke producten zoals de Zuid-Tiroolse. Zuid-Tirol staat erom bekend dat het ongeveer 300 dagen per jaar zonnig is en dat de schone berglucht voor uitstekende condities zorgt. Geen wonder dat de koeien het daar heerlijk naar hun zin hebben en de lekkerste zuivel produceren. Daarnaast komt een-tiende van alle appels die worden verkocht in Europa uit Zuid-Tirol. Ben je op zoek naar de meest juicy appel? Check dan eveneens het PGI (protected geographical indication) keurmerk.

Weißwein of vino bianco

Zuid-Tirol staat wereldwijd bekend om de fantastische – met name witte – wijnen. Van oudsher worden er ruim 20 verschillende druiven geteeld, maar de belangrijkste twee zijn de Schiava en de Lagrein. Zuid-Tirol is overigens een van de oudste Duits-sprekende regio’s waar er wijnen worden gemaakt. En wederom dankzij de ruim 300 zonnige dagen, is het een uitstekend klimaat voor het maken van kwalitatief hoogstaande wijnen. Alles weten over de Zuid-Tiroolse wijnen? Check dan de website van Südtirol Wein / Vini Alto Adige.

Foto: Florian Andergassen // IDM Südtirol

Zuid-Tiroolse producten zijn meer dan alleen eetbare

Uiteraard staat Zuid-Tirol bekend om heerlijke producten voor een goede marende of andere maaltijd, maar er is veel meer. Zo hebben de alpendennen en schapen ook een grote rol in de Zuid-Tiroolse producten. De alpendennen worden gebruikt om mee te bouwen, maar hebben daarnaast heel veel positieve eigenschappen. Het staat bekend om de kalmerende werking en het verbeteren van de fysieke en mentale gesteldheid. Niet gek dus dat er oliën, zeep, kussens, sprays en ontzettend veel andere producten van worden gemaakt.

Zuid-Tiroolse producten alpenden

Ja-wol

Schapen hebben een grote rol in de Zuid-Tiroolse producten. Zo wordt er heerlijke schapenkaas gemaakt en ja-wol. Wol is sinds jaar en dag een veel gebruikt materiaal in de bergen. In Zuid-Tirol lopen er ongeveer 45.000 door de bergen. De schapen en daarmee de wol worden geheel duurzaam en verantwoord gehouden en gemaakt. Vervolgens worden er prachtige – vaak handgemaakte – producten van gemaakt, zoals kleding, pantoffels en interieurartikelen. En dankzij de superieure eigenschappen van wol, is het een perfect product vanwege de isolerende werking. Perfect dus als tussenlaag om jou warm te houden of juist als wijnkoeler.

Wol pakket Sudtirol winactie Zuid-Tiroolse producten

Südtirol’s finest: Salewa

Als je een met het bergleven bent, is het voor de hand liggend dat er ook een goed outdoormerk is. Salewa staat bekend als een van de beste Zuid-Tiroolse en wereldwijde outdoor producten. Zo maken ze eigenlijk alles wat jij maar nodig denkt te hebben in de bergen. Van stijgijzers en ijsschroeven tot jassen, rugzakken, kleding en nog veel meer. En omdat Salewa in het hart van de Dolomieten zit, heeft het dat ook als filosofie. De Dolomieten zijn voor Salewa de uitvalsbasis, oorsprong, inspiratie en visie.

Salewa Firepad 25 rugzak

AlpenDolomietenEuropaItaliëTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.