5 activiteiten die Madeira een top outdoorbestemming maken

door

Madeira, dat is toch dat eiland om bloemen te kijken? Yes, het heeft inderdaad de fleurige bijnaam Bloemeneiland. Maar gelukkig voor de outdoorliefhebber is er veel meer te doen. Wij doken onder in de outdoor activiteiten op Madeira en kwamen erachter dat het egoïstisch zou zijn om deze parel voor onszelf te houden. Lees dus even mee.

Madeira, een groen outdoor walhalla

Madeira is op meerdere manieren een groen eiland. Zo vind je op de oppervlakte van 57 x 22 km maar liefst 16 microklimaten. Niet gek dus dat na elke bocht compleet nieuwe weersomstandigheden kunnen schuilen. Zo word je het ene moment omringd door ijzige mist, zoals hieronder in het befaamde Fanal forest. En 10 minuten en een bergkam later? Sta je je opeens te vergapen aan woeste groene rotskusten die in Jurassic Parc niet zouden misstaan. Het is ook precies dat grillige weer dat zorgt voor een weelderige flora van groen en dus ook de bijnaam Bloemeneiland. En een interessant feitje: wist je dat Madeira voor maar liefst 52% zelfvoorzienend is qua energie? Kunnen wij nog wat van leren.

Madeira outdoor Fanal Forest
Het mystieke Fanal forest op Madeira.
Madeira outdoor grillige kustlijnen
Madeira is bezaaid met indrukwekkende grillige kustlijnen.

Madeira per jeepsafari verkennen

Madeira is dus niet supergroot. Maar door de vulkanische oorsprong, is het hele eiland een aaneenschakeling van hoogteverschillen. Wil je het eiland goed verkennen? Dan is een huurwagen onmisbaar. En wil je een echte outdoor experience? Dan kies je natuurlijk voor een jeepsafari. Want wat is er nou leuker dan in een 4×4 over de offroad paden cruisen? En met een beetje geluk gaat het dak van de jeep af en kun je voor de ‘shake deluxe’ ervaring gaan door de boel staand te ervaren. Hobbelige momenten en mooie uitzichten gegarandeerd. Dé manier om op de mooiste plekjes te komen en het eiland in één of meerdere dagen te verkennen.

Een jeepsafari met een Landrover Defender op Madeira wil je niet missen.

“Verfrissende” outdoor: canyoning op Madeira

Als er een activiteit is waar ons outdoor hart sneller van gaat slaan is het wel canyoning. Want wat is er nou toffer dan jezelf van watervallen te laten abseilen, van rotsen af te springen en omringd door rotswanden door rivieren heen te waden? Je kunt op verschillende niveaus canyoning op Madeira doen. Zo kun je als doorgewinterde canyoning liefhebber terecht voor routes tot maar liefst level 6 (waarbij 5 en 6 meerdaagse tochten zijn).

Madeira outdoor canyoning
Klimmen & klauteren tijdens de canyoning.

Wij kozen voor een iets meer easy going level 1 route die ook voor beginners geschikt is. Nog steeds een sprong in het diepe, maar dan iets minder moeilijk. Alles aan deze sport ademt avontuur en het is echt geweldig om het eiland ook op deze manier te ontdekken. En het mooie? Je kunt het hele jaar canyoning op Madeira doen. Zo bleven wij ondanks de ijzige watertemperatuur van slechts vijf graden lekker warm door onze speciale wetsuits.

Hiken op Madeira? Levada walks!

Hou je het toch liever wat droger (alhoewel dat nooit een garantie is met het weer), dan biedt Madeira volop keuze voor hikers. Met meer dan 30 hikes variërend van makkelijk tot flink uitdagend, zit er altijd wel een mooie hike voor je tussen. Vooral de zogenaamde Levada hikes zijn erg populair. Deze levada’s zijn oude irrigatiekanalen die het eiland vroeger (en soms zelfs nu nog) van water voorzien en hun oorsprong in de bergen vinden. Wij liepen zelf de Vereda do Larano hike en werden getrakteerd op prachtige vergezichten langs de kust, goed begaanbare wandelpaden en een mooie kennismaking met de levada’s.

Prachtige uitzichten tijdens de Vereda do Larano levada hike.

Trailrunnen met uitzicht

Nu we het toch over het betere benenwerk hebben: ook qua trailrunning valt er op het eiland genoeg te ontdekken. Op verschillende plekken vind je borden zoals hieronder, die de start van diverse trailruns aangeven. Uiteraard inclusief de nodige hoogtemeters. Brandende kuiten gegarandeerd.

Genoeg te ontdekken op Madeira met volop trailrun routes.

Overigens is de kans groot dat de doorgewinterde trailrunners onder ons Madeira al kennen. Jaarlijks vindt hier in april de Madeira Island Ultra Trail plaats. Deze trail van maar liefst 115 kilometer voert je door het bergmassief van het eiland waarbij je rennend over de offroad paden meer dan 7.100 hoogtemeters aflegt.

Dolfijnen & walvissen spotten op Madeira

Als je eiland zegt, denk je natuurlijk ook meteen aan water. Dus doken wij bij Rota dos Cetáceos de vliegensvlugge rib boot in voor een verfrissende dolfijn en walvis safari. Wist je dat er maar liefst 28 soorten dolfijnen en walvissen in de wateren rondom Madeira te vinden zijn? 

Van de typische flipper tot joekels zoals potvissen en blauwe vinvissen. En zelfs orka’s kunnen voorkomen. Free Willy anyone? Tijdens de safari werden we verrast door een flinke groep Atlantische vlekdolfijnen in vol ornaat. Inclusief baby dolfijnen die duidelijk nog op hun eerste sprongetjes aan het oefenen waren. 

Dolfijnen spotten blijft echt een te gekke activiteit.

Natuurlijk hadden ook wij onze pijlen gericht op walvissen. Maar, je moet geluk hebben. En eerlijk is eerlijk: dolfijnen in actie zien is echt geweldig en ook de boottocht in een rib boat zelf is al een beleving op zich. En met dank aan de (v)aardige kapitein, viel zelfs het stuiteren op de golven mee en kun je dus ook prima mee als je last hebt van zeeziekte.

Madeira – een eiland vol (verborgen) outdoor fun

Ondanks dat we maar vier dagen op het eiland waren, hebben we een goede indruk gekregen. We zijn verrast door de veelzijdigheid en uitgebreide outdoor mogelijkheden van Madeira. Ook iets voor jou? Check dan Visitmadeira.com en laat je ook verrassen. Good times ahead!

ActiviteitEuropaNatuurgebiedenPortugalTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.