Photo by silvia trigo on Unsplash

Waarom de Amalfikust zeker thuishoort op jouw travellist

door

Als we pizza, limoncello en espresso zeggen weet jij waarschijnlijk al waar we het over hebben: Italië. De laars van Europa. Het land heeft zoveel moois te bieden dat we er een boek over kunnen schrijven. Want wist je namelijk dat Italië de meeste UNESCO werelderfgoederen in bezit heeft? We lichten er eentje uit de lijst toe, namelijk de Amalfikust. Deze behoort in het rijtje van de mooiste kusten ter wereld. Wij vertellen je alles over de omgeving, de échte must-see en geven je hele handige tips. Komt ie:

De Amalfikust

De Amalfikust is een deel van de kust van de Italiaanse regio Campania en ligt aan de zuidkant van het schiereiland van Sorrento. De kust loopt van Positano in het westen tot aan Vietri sul Mare in het oosten.

De welverdiende plek op de UNESCO werelderfgoedlijst

Het is niet voor niks dat de Amalfikust op de lijst staat. Dit komt doordat het gebied schitterende culturele en natuurlijke landschappen heeft. Als gevolg van een dramatische topografie en historische evolutie. Sinds de vroege Middeleeuwen werd het gebied al intensief bewoond door menselijke gemeenschappen. Nu vind je er langs de kust prachtige steden zoals Amalfi en Ravello. Doordat de steden en dorpjes redelijk beschut liggen, zijn deze bijna niet aangepast. Je vindt hier dus nog de echte Italiaanse cultuur.

Amalfikust
Photo by Louise Krause on Unsplash

Het karakter van de Amalfikust

Als je naar de Amalfikust gaat, valt je waarschijnlijk al meteen iets op. De meeste dorpjes zijn gebouwd op een rotswand. Hoe leuk is dat? Het rotsachtige karakter is sowieso wel iets wat je veel terug ziet komen in de Amalfikust. Hierdoor vind je er hele bijzondere flora en fauna. Hoe dichter je bij de kust zelf komt, hoe meer pijnbomen en lage struiken je tegenkomt. Ga je wat meer naar het binnenland, dan kom je de typische wijngaarden en boomgaarden tegen.

Leuk weetje: In dit gebied worden citroenen verbouwd. Deze worden onder andere gebruikt voor de lekkerste limoncello.

De leukste plekjes van de Amalfikust

De Amalfikust bestaat heeft heel veel leuke plekken om te bezoeken. Natuurlijk zijn degene die wij hier noemen niet de enige, maar dit zijn zeker wel plaatsen die je niet mag overslaan:

  • Positano: Het populairste dorpje aan de Amalfikust. Deels komt dit door de mogelijkheid om heerlijk aan het water te zitten. Aan de andere kant omdat dit dorp er zo kleurrijk en sfeervol uitziet. Het is daarom wel een plek die je liever in de rustige periodes bezoekt. Anders kan je waarschijnlijk over de koppen van de toeristen heen lopen.
  • Praiano: Waar Positano het populairste dorpje is, is Praiano het meest relaxte dorpje aan de Amalfikust. Je hebt hier een aantal kleine stukken strand en baaitjes met kiezelstenen. Ideaal om even de drukte van de andere dorpjes te ontvluchten en ontspannen een duik te nemen.
  • Ravello: Ook zeker een highlight waar je geweest moet zijn. Dit komt niet doordat de plek zo dichtbij zee te vinden is. Nee, dit plekje ligt in de bergen. Je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht over de zee.
  • Sorrento: Dé citroenhoofdstad van Italië. En dat niet alleen. Het is ook één van de populairste badplaatsen mét zandstranden. Perfecte plek om zelfgekweekte citroenen te proeven.
  • Amalfi: De stad waarnaar de Amalfikust vernoemd is. Amalfi is het historische hart van de regio. Je vindt er een doolhof van kleine straatjes, bogen, trappen en hofjes. Als je fan bent geworden van de limoncello, heb je hier verschillende winkels die de typische drank verkopen.
Amalfi
Photo by Denise Jones on Unsplash

Ook een paradijs voor de outdoor liefhebbers

De dorpjes zijn heel leuk om te zien, maar misschien wil je wat meer actie. En dat is mogelijk. Ook voor ons als outdoor liefhebber is hier genoeg te beleven. Daar worden we dan al helemaal vrolijk van. Zo heb je er een aantal super gave hikes. Zeker een must do! Wij sommen ze voor je op:

De Il Sentiero degli Dei: Ook wel het pad van de goden genoemd. De route is negen kilometer lang en heeft een hoogte van 578 meter boven zeeniveau. Dat belooft in ieder geval een mooi uitzicht. Het pad is een afwisseling van goed bewandelbare paden en steile stukken waar je stukken omhoog moet lopen.

De Punta Campanella: Deze wandeling maak je op het uiterste puntje van schiereiland Sorrento en geeft je constant een prachtig uitzicht op het eiland Capri. Met uiteindelijk zicht op het dorpje Amalfi.

De Valle delle Ferriere: Je begint met het wandelen aan de rand van het natuurreservaat Monti Lattari. Daarna daal je af richting Amalfi met de kathedraal van Amalfi, de Duomo. De omgeving staat bekend om de mooie watervallen en woeste riviertjes.

De Il Santuario dell’Avvocata: Vanaf het plaatsje Maiori maak je een stevige klim over een oud pelgrimspad naar de top van de Monte Falesia. Elk jaar op Pinkstermaandag vindt hier een processie plaats. Christenen uit heel Campanië komen om deze wandeling over de baai te maken.

De Monti Lattari: Een wandeling langs de romantische dorpen van de omgeving. De landschappen bestaan hier voornamelijk uit weilanden. Een heel andere omgeving dus dan bergen of kust.

Tips voor jouw trip naar de Amalfikust

Ben je van plan om een reis naar de Amalfikust te gaan plannen? Supertof! Wij gaan je een aantal tips meegegeven waar je op kan letten. Zo ga je voorbereid op pad en kan je volop gaan genieten:

  • Vermijd zoveel mogelijk het hoogseizoen. Het gebied kan dan súper druk zijn. Probeer waar het kan voor of na de drukke periodes te gaan. Mocht dat niet lukken, plan dan je activiteiten zo vroeg mogelijk in;
  • Trek lang genoeg uit voor de Amalfikust. Er is hier zoveel te zien, dat je hier best de tijd voor mag (en misschien wel moet) nemen;
  • Kijk of elk hotel goed bereikbaar is. Ben je bijvoorbeeld met de auto, zorg dan dat er parkeergelegenheden zijn. Het komt wel eens voor dat die er niet zijn en het zou zonde zijn dat je daar dan pas achterkomt;
  • Beleef de Amalfikust op verschillende manieren. Denk aan de auto of te voet, maar ook zeker per boot.
  • Heb je niet voldoende tijd om er met de auto, camper of trein naartoe te reizen? Vergelijk dan je tickets online en stel eventueel een prijsalarm in op Skyscanner.

We geven je nog heel graag even een impressie van hoe dit prachtige gebied eruitziet:

Amalfikust
Photo by Alessio Bachetti on Unsplash
Positano
Photo by Louise Krause on Unsplash
Amalfikust
Photo by Tom Podmore on Unsplash
Amalfikust
Photo by Pat Whelen on Unsplash
Amalfikust
Photo by Tom Robak on Unsplash
Amalfikust
Photo by Jan Tielens on Unsplash
Amalfikust
Photo by La So on Unsplash
EuropaInspiratieItaliëTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.