Apo Island: een Filipijns eiland vol met schildpadden

door

De Filipijnen is al lang een populaire bestemming onder de backpackers. Het is een bedevaartsoord voor iedereen die van zon, zee en strand(feestjes) houdt. Ook wordt er veel gesnorkeld en gedoken. Logisch, want zoals we allemaal weten bestaat de Filipijnen uit heuuuul veel eilanden. 7.641 om precies te zijn, waarvan er 2.000 bewoond zijn, dus de zee is altijd in de buurt. Genoeg grote eilanden om met je scooter over te touren en nog veel meer kleine eilandjes die allemaal iets bijzonders hebben. Iets dat het eiland typeert. Zo ook het eiland waar we het vandaag over gaan hebben: Apo Island.

Apo Island

Het ligt 7 kilometer onder het zuidelijkste puntje van Negros Island en heeft een oppervlakte dat kleiner is dan 1 vierkante kilometer. Ondanks dat, is het een populaire bestemming en trekt het eiland elk jaar duizenden avonturiers, snorkelaars en duikers aan van over de hele wereld. Het is een goed beschermd reservaat met honderden soorten vissen. Dat is één van de redenen waardoor het in de top 100 van beste duik spots staat. Daarnaast wonen er ook nog eens tientallen schildpadden rond het eiland met prachtige koraal! En ja, dat kan jij allemaal zien. Welkom op APO Island.

apo island

Waarom je op eigen houtje moet gaan

Apo Island is voor de meeste mensen een populair day trip. Dat houdt in dat je vanaf een groter eiland in de buurt, Negros Island of Siquijor, in de ochtend met een boot vertrekt en aan het einde van de middag weer terugkeert. Deze tours zijn redelijk duur en daarnaast ga je ook niet aan land, je blijft voor de haven dobberen en je duikt en snorkelt vanaf de boot. Wij wilden graag de echte vibe van het eiland meemaken en besloten daarom op ons eigen houtje naar het eiland te gaan en er twee nachten te blijven. We kwamen rond het einde van de middag aan en we vertrokken twee ochtenden later weer heel vroeg. Op deze manier heb je één avond en één volledige dag. Achteraf bleek dat precies goed te zijn. Je kunt dan relaxed rond het eiland lopen, volop snorkelen én genieten van de zonsondergang met een koud biertje, samen met de locals.

Wat te doen

Je kunt rond het eiland dus heel goed snorkelen en duiken. Je kunt snorkelsets gewoon op het strand huren voor een paar euro, die mag je dan de hele dag gebruiken. Duiken was ook niet duur, hebben wij ons laten vertellen, maar dan is het wel aan te raden om vooraf te boeken. Als je een snorkelset hebt gehuurd, loop je vervolgens met je duikbril en flippers aan zo van het strand naar het water, waar je meteen de magische onderwaterwereld in duikt. Overdag zijn de tours er ook, dus kan het bij het haventje iets drukker zijn, maar daarvoor en daarna heb je bijna het hele eiland voor je alleen. Het zal zeker niet lang duren voordat jij met je freedive skills beet hebt en je de gigantische schildpadden rustig en majestueus voorbij ziet zwemmen. Puur genieten om deze mooie dieren in het wild te zien. Tip, smeer jezelf goed in of houdt een t-shirt aan. De zon kan verraderlijk zijn met snorkelen. 

Een mooi stukje hiken

Als je het zoute water zat bent, kun je ook nog een kleine hike over het eiland doen. Aan de andere kant heb je namelijk een heel klein vissersdorpje en op de weg ernaartoe krijg je een goede indruk hoe het échte eilandleven eruit ziet. Mensen vissen veel en je zal daarom veel locals in de weer zien met vis. Wanneer je nog wat energie over hebt na het snorkelen, kan je naar het uitzichtpunt lopen en zie je de machtige bergen van Negros Island. Dit is ook een leuke missie voor in de vroege ochtend, als de zon net is opgekomen.

Van A naar B in de Filipijnen

Normaal gesproken zijn enkele aanwijzingen, afslagen en tips genoeg om ergens te komen. Maar in de Filipijnen is van A naar B reizen heel anders dan normaal, een avontuur op zich! Zo ook de reis naar Apo Island. Voor ons een reden om de hele reis te filmen. Er zijn heel wat uurtjes in tuktuks, bussen en veerboten doorgebracht. Het is belangrijk dat je van tevoren een plan maakt hoe je ongeveer gaat reizen. Het belangrijkste is dat je weet waar de boten oversteken. Van- en naar de veerboot is een stuk simpeler, er rijden namelijk altijd wel bussen en tuktuks. Voor de zekerheid kun je altijd aan de locals vragen of je goed gaat, dit is makkelijk want de meeste mensen spreken namelijk Engels.

Verder is het handig om te weten hoe de lokale infrastructuur in elkaar zit. Als je ergens aankomt met de veerboot zijn er altijd tuktuks die de hoofdprijs rekenen om je ergens heen te brengen. Slim bekeken, want de onwetendheid van toeristen levert het meeste op voor de chauffeurs. Over de hoofdwegen van de grotere eilanden rijden veel Jeep-achtige busjes, deze heten Jeepneys, dat is lokaal transport en echt spotgoedkoop. Nadat je ergens met een veerboot aankomt kan het dus geen kwaad om de opdringerige tuktuk chauffeurs van je af te slaan en zelf naar de hoofdweg te lopen, te wachten op een Jeepney die de goede kant opgaat en vragen of je mee mag. 

Hoe kom je er?

We proberen in grote lijnen toch uit te leggen hoe je bij Apo Island komt: Met de veerboot ga je van Cebu naar Negros Island. Daar aangekomen neem je een Jeepney en tricycle naar de bus terminal van Dumaguete, de hoofdstand van Negros Island. Vanaf daar neem je een bus naar het zuidwesten en zeg je dat je naar Apo Island moet, dan wordt je eruit gelaten bij Malatapay. Vanaf die plek loop je in een kwartiertje naar het strand waar je volgende avontuur op zich wacht. Er zijn namelijk geen grote officiële veerboten die naar Apo Island gaan, dus je gaat gewoon mee met een lokaal iemand op een klein bootje. Deze prijs is vast, dus je hoeft er niet over te onderhandelen. Als je eenmaal betaald hebt, moet je geduld hebben, maar uiteindelijk komen ze je toch halen en vertellen ze je in welk bootje je kan stappen. Dan nog hopen dat de zee rustig is, want bij grote golven, die het bootje op en neer deinzen,  snap je het spreekwoord ‘je hart vasthouden’ meteen een stuk beter.

Eenmaal aangekomen is de moeite die je hebt gedaan het dubbel en dwars waard. De mensen zijn vriendelijk en je kunt al meteen gaan snorkelen, als je wilt. Er zijn meerdere resorts en homestays waar je kan slapen, dus je hoeft niet persé van tevoren te boeken. Dit kan wel natuurlijk, voor iets meer zekerheid. Vanuit onze eigen ervaring: toen we bij het eerste resort vroegen hoeveel het ging kosten, zagen we de receptioniste vriendelijke lachen terwijl ze een prijs verzon. Die was zo absurd hoog dat we naar Mario’s Dive Resort zijn gegaan, daar werden we niet afgezet en hebben we een top tijd gehad. 

Meer zien

Wil je meer zien van deze unieke plek? Bekijk de hoogtepunten van Apo Island in 1 minuut: 

Bekijk hieronder onze avontuurlijke reis van Moalboal, Cebu naar Apo Island:

AziëTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.